Reșița prinde (tot mai multă) culoare. Artistul plastic Marian Truțulescu, din nou la înălțime [FOTO]

Regenerarea urbană prin artă, concept propus de Primăria Reșița în urmă cu doi în încercarea de a schimba fața cenușie a orașului, continuă, iar artiștii plastici pun Reșița pe harta orașelor cu galerii de artă în aer liber. Marian Truțulescu lucrează, în aceste zile, la un nou proiect de artă stradală de mari dimensiuni, în zona noului parc amenajat în apropierea Colegiului Economic al Banatului Montan.

După ce anul trecut a dat un strop de culoare zidului limitrof parcării clădirii Star Center din centrul Reșiței și a realizat o pictură murală de mari dimensiuni pe peretele unei dintre căsuțele din Lunca Pomostului, pe care a intitulat-o „Release the sky” și care îl înfățișează pe pianistul Teo Milea, artistul plastic reșițean Marian Truțulescu „recidivează”. În urmă cu câteva săptămâni a început să lucreze pe fațada sălii de sport a Colegiului Economic al Banatului Montan, pe o suprafață de peste 400 de metri pătrați.

„«Aspirație» sau «Ascensiune» este o lucrare cu un subiect ușor suprarealist, ideea ridicării din mica noastră lume, fie pe propriile picioare fie ajutați de alții, către noi lumi, către ceva mai bun. Flamingo este pasărea simbol a renașterii și vindecării. Dacă ești o persoana intuitivă, optimistă și aptă de explorarea oricărei situații create, dacă ești o persoană extrem de competitivă, nu te mulțumești niciodată cu locul doi, acest simbol ți se potrivește de minune. La fel cum dragostea este o parte a vieții tale pe care o tratezi cu multă seriozitate, flamingo întruchipează senzualitatea și partea romantică a vieții, mereu pasională. Pe de altă parte peștele este, pe lângă atribuirea unor semnificații spirituale, un simbol al norocului, belșugului și al puterii de reușită. Ipostaza creată, sugerează nevoia de aspirație, de inspirație, de atingere a unor scopuri, în cazul aceasta de ordin estetic. Dinamica compozitiei este dată de elementele ce atribuie subiectului tente suprareale. Gâturile păsărilor flamingo curcubeu (strânse ca într-un nor de optimism) sunt continue până în afara câmpului vizibil. Picioarele «scară» ale păsării pe care toată lumea o cunoaște drept flamingo, ating pământul, semn al legături cu lumea reală dar și dorința de evadare. Ca privitor poți la fața locului să te «cațeri» pe această scară și în poza pe care ai făcut-o să te vezi într-o lume imposibilă, virtuală, a fantasticului. Peștele ai cărui solzi texturați în tot felul de semne grafice, este în eter, el plutește nu înoată, atras de farmecul gândurilor optimiste, pozitive. Culorile întregesc scena dinamică fiind în contrast sau sugerând ideea unei scene tridimensionale cu accente fantastice. Liniile, cercurile, petele dispuse organizat dau vibrație și stârnesc privitorul”, își explică, într-o postare pe pagina sa de socializare, artistul plastic această nouă viziune.

Marian Truțulescu nu este, însă, singurul artist plastic care și-a pus „amprenta” pe clădiri sau ziduri din Reșița. Danilo Halle, Ovidiu Batista sau Alex Baciu au contribuit, de asemenea, la animarea orașului prin picturi stradale. În viitor, autoritățile locale intenționează să organizeze la Reșița și un festival internaţional de street art.

Sursă foto: Facebook Marian Trutulescu Art

Facebook Comments

Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available