„Reșița va avea un centru administrativ, cu acea piață modernizată, și un centru comercial, cu zone de atracție pentru tineri” [FOTO]

 

Ceetrus România, dezvoltatorul imobiliar care a achiziționat 36 de hectare de terenuri în Mociur, a prezentat, astăzi, la Reșița, masterplanul proiectului urban mixt prin care, în următorii 15 ani, fosta platformă industrială va deveni principalul pol de atracție al orașului, cu mall, aqualand, hoteluri, zone rezidențiale și office. Lucrările vor începe anul viitor, după întocmirea Planului Urbanistic Zonal.

 

„Reșița 2030: Împreună schimbăm fața orașului”. Sub acest generic a avut loc, astăzi, 9 septembrie, chiar în zona în care în următorii ani va apărea pe harta orașului un nou cartier, prezentarea planurilor pe care Ceetrus România și Primăria Reșița le-au creionat pentru fosta platformă Mociur.

 

„Este un moment de sărbătoare pentru Reșița și pentru echipa Ceetrus. După aproape 3 ani de zile în care acest proiect a fost lucrat în partea nevăzută a lui, achiziția terenurilor, colaborarea cu administrația, reușim astăzi să prezentăm reșițenilor acest masterplan care proiectează oarecum Reșița de mâine. Vorbim de un proiect pe 10-15 ani, un proiect mixt care regenerează fosta platformă Mociur și care aduce în profitul reșițenilor o parte uitată a orașului și una semnificativă din punctul nostru de vedere. Sperăm ca în 10 ani aici să vedem un centru rezidențial, un centru multifuncțional, un hotel, alte facilități turistice. Deși este doar momentul de început, sunt mândru de drumul parcurs de echipa Ceetrus până la acest concept extraordinar, mixt și multifuncțional, și cred în oportunitatea de a crea în Reșița un nou model de regenerare comunitară”, a declarat Tatian Diaconu, CEO Ceetrus România.

 

Explicație foto: Primarul Ioan Popa și reprezentanții Ceetrus, Sorin Dumitru și Tatian Diaconu.

 

La rândul său, primarul Ioan Popa, artizanul acestui proiect ambițios și cel care l-a convins pe CEO-ul Ceetrus România să vină la Reșița cu această investiție de anvergură, a subliniat faptul că zona urbană a Reșiței va fi schimbată radical în următorii 15 ani. „Mă bucur enorm de acest parteneriat pe care Primăria Reșița îl demarează împreună cu Ceetrus. Exista riscul ca acest brownfield de peste 40 de hectare să finalizeze într-un proiect anost, în care să găsim câteva «cutii», aidoma multora realizate în pripă în România, însă șansa noastră, a reșițenilor, a fost ca Ceetrus să delege un birou de arhitectură celebru, Arte Charpentier, care a desenat un nou centru urban funcțional, aerisit, multifuncțional și prietenos pentru comunitate. Cred că Mociur va deveni un nou centru al orașului. Vom avea un centru administrativ, cu acea piață frumoasă a cărei modernizare tocmai o finalizăm în aceste săptămâni, iar aici, în Mociur, vom avea un centru comercial, cu agrement, cu zone de atracție pentru tineri, o zonă dinamică”, a declarat edilul Ioan Popa.

 

 

Masterplanul pentru Mociur presupune o dezvoltare în patru etape, la finalul cărora zona Mociur, astăzi o uriașă pată cenușie în plin centrul orașului, va fi transformată radical în următorii 15 ani, cu păstrarea caracteristicilor locale, definitorii pentru Reșița din punct de vedere arhitectural: metal, cărămidă, spații verzi generoase.

În prima fază, va fi construit un Shopping Mall, pe o suprafață totală de 35.000 de metri pătrați. Potrivit lui Tatian Diaconu, CEO Ceetrus România, lucrările ar urma să înceapă în toamna anului viitor, după elaborarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ). „Un PUZ poate fi obținut între 9 și 12 luni și, mergând pe aceste premize, sperăm ca în toamna anului viitor să ne revedem cu dumneavoastră când băgăm prima cazma efectiv în sol și demarăm acest proiect multifuncțional, comercial și nu numai. Și atunci, făcând un retro-planning, din momentul acela putem vorbi de 18-20 de luni de construcție și la sfârșitul anului 2022 sau în primăvara lui 2023 ar putea fi logic să ne regăsim la Reșița, așezați împreună la Starbucks”, a declarat Tatian Diaconu.

Faza 2 a proiectului include Retail diy (retail do-it-yourself, adică magazine de bricolaj, n.r), Aquapark pe o suprafață de 4 hectare cu bazine interioare și exterioare, tobogane și servicii de welness cu o capacitate de 700 de persoane în interior și hotel cu 150 de camere.

În faza 3 va fi dezvoltată zona Office a noului ansamblu urban, pe o suprafață de 4.000 de metri pătrați, iar în ultima fază va fi construit încă un hotel, cu o capacitate de 150 de camere.

Toate aceste faze, retail, office, divertisment și hotel, vor fi corelate cu alte 3 etape de dezvoltare rezidențială a zonei cu 582 de unități locative (studio, 2 camere și 3 camere) și un aparthotel, cu 177 de apartamente ce vor putea fi închiriate în regim hotelier.

 

Evenimentul „Reșita 2030: Împreună transformăm fața orașului, conferință despre dezvoltarea orașelor”, în cadrul căruia a fost prezentată investiția din Mociur, a fost organizat de Ceetrus România în parteneriat cu Urbanize Hub și cu participarea speakerilor: Ioan Popa (primar Reșița), Marcel Heroiu (Banca Mondială), Grațian Mihăilescu (Urbanize Hub), conf. univ. dr. Viorel Stănică (prodecan FSPAC Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca), Sorin Maxim (director executiv ADR Vest), Marina Neagu (MKBT), Tatian Diaconu (CEO Ceetrus România), Sorin Dumitru (reprezentant Ceetrus Reșița) și reprezentanți ai comunității locale (Bike Attack, Fundația Comunitară Banatul Montan și Grupul de Acțiune Locală Reșița).

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite