Un bărbat din Reșița a rămas fără 290.000 de lei din cont după ce și-a instalat pe telefon o aplicație prin care le-a permis unor falși consultanți de investiții accesul în dispozitivul mobil.
Reșițeanul a accesat, la sfârșitul lunii trecute, o ofertă de investiții promovată pe o rețea de socializare, apoi a fost abordat de persoane care, sub pretextul că ar fi consultanți de investiții, l-au convins să instaleze o aplicație. O aplicație prin care, practic, bărbatul le-a permis falșilor consultanți accesul la telefon său mobil. Cu ajutorul acestei aplicații, infractorii cibernetici au efectuat mai multe transferuri neautorizate de bani din contul bărbatului, în valoare totală de peste 290.000 de lei. Victima înșelăciunii a sesizat poliția, oamenii legii demarând cercetări pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos.
Polițiștii atrag atenția utilizatorilor de rețele sociale să fie vigilenți când dau click pe anunțurile sponsorizate care apar pe pagină, deoarece poate fi vorba despre reclame plătite ce vizează tranzacționarea unor acțiuni sau care promit câștiguri imediate în numele unor companii. „Acestea pot constitui tentative de înșelăciune și fraudă, prin care anumite persoane care se află în spatele acestor anunțuri urmăresc să determine potențiale victime să-și furnizeze date personale, financiare sau de autentificare pe site-uri controlate de ele, sub pretextul unor investiții extrem de rentabile. Odată ce utilizatorul accesează postarea sponsorizată, este redirecționat către un articol care încearcă să-l convingă să viziteze pagini de phishing”, avertizează reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin. Aceștia precizează că infractorii cibernetici se folosesc de obicei de imaginea unor instituții publice, de presă sau bănci, chiar și de numere de telefon aparținând unor instituții bancare, pentru a crea falsa impresie că oferta lor este una legitimă.
Recomandările polițiștilor pentru a preveni efectuarea unor tranzacții frauduloase prin accesarea unor pagini de phishing sunt:
- Fiți foarte atenți la denumirea și mai ales adresa URL a paginii web pe care o accesați! De cele mai multe ori, paginile clonate au o denumire asemănătoare, dar nu identică cu cea originală. Fie lipsește o literă, fie apare o cratimă în plus, orice detaliu contează!
- Evitați să accesați linkurile din postările sponsorizate care oferă oportunităţi rapide de îmbogățire.
- Nu furnizați date personale, de autentificare ale conturilor sau de card pentru a vă înscrie în astfel de programe-capcană.
- Dacă trebuie să primiți bani, IBAN-ul este cel ce trebuie comunicat.
- Citiți cu atenție, înainte de a deschide, orice mesaj sau fișier care pare a fi transmis de la bancă.
- Sesizați imediat instituția bancară dacă ați introdus, pe astfel de site-uri, date de card sau de autentificare la conturile de internet banking.