Reșițeanul Grațian Mihăilescu pornește într-un raliu caritabil. 10.000 km și o dublă misiune pe coasta de vest a Africii

 

Raliul Budapesta-Bamako este cea mai mare cursă de off-road din lume pentru amatori, ce îmbină acțiunea și activitatea caritabilă. La startul care se va da vineri, 21 octombrie, din capitala Ungariei, se va afla și echipa UCaB, din care face parte și reșițeanul Grațian Mihăilescu, fondatorul UrbanizeHub, alături de prietenii săi: Cosmin Savu – jurnalist, membru al echipei „România, te iubesc!” de la PRO TV – și Mihai Lupu – fondator EduCaB International.

 

Crearea unei punți de legătură pe termen lung între România și Africa de Vest, cu o dublă misiune: medicală și educațională. Acesta este proiectul pentru care cei trei voluntari din echipa UCaB – Grațian Mihăilescu, Cosmin Savu și Mihai Lupu – vor porni, vineri, 21 octombrie, în expediția vieții lor: aproape 10.000 de kilometri în trei săptămâni, zece state parcurse, două continente, Marea Mediterană, munți, deșert, savană, zone de conflict. Pe scurt, Raliul Budapesta-Bamako, cea mai mare cursă de off-road din lume pentru amatori. Traseul pleacă din Europa Centrală, din Budapesta, străbate o bună parte din Europa și traversează o zonă dificilă a Africii de Vest – Munții Atlas și Sahara –, având ca destinație finală Freetown, capitala statului Sierra Leone.

 

Misiunea UCaB – echipa cu numărul 248 la Raliul Budapesta-Bamako, unde vor lua startul peste 500 de concurenți, din 45 de țări – se va derula în Senegal și Sierra Leone. „Sunt două țări vest-africane cu democrații stabile, după standarde africane, care deși au trecut prin perioade dificile au potențial, energie și motivație. Sunt țări cu care România a avut relații constante și de durată, încă dinainte de 1989. Resursele economice pe care le au cele două țări pot fi premizele unor dezvoltări ale comunităților ca exemplu pentru alte state africane”, explică voluntarii motivul pentru care au ales să sprijine comunități aflate în dificultate din aceste două state.

 

În Senegal, la granița cu Mauritania, echipa UCaB va activa o nouă bibliotecă comunitară, iar în Sierra Leone, cei trei voluntari români vor dona vehiculul 4×4 cu care vor participa la raliu, pentru intervenții medicale în zone mai puțin accesibile. „Prima oprire cu treabă va fi pentru proiectul Senegal Educab, unde vom sprijini o bibliotecă publică recent deschisă în Ngaole, la granița cu Mauritania, gestionată de prietenii și partenerii de la Association des Élèves et Étudiants de Ngaolé. Aici vom activa un centru IT – prin dotarea cu pc-uri, laptop-uri, tablete și telefoane mobile; o funcționalitate de cinema – prin furnizarea de echipament necesar și vom face niște investiții în fondul de carte și câteva elemente de mobilier. În Sierra Leone, vom sprijini alte două biblioteci, un spital de copii, prin donarea mașinii cu care mergem. În plus, suntem în proces de conectare cu echipa Disaster Management Department din cadrul Office of National Security din Freetown, ca să demarăm un parteneriat cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din România”, explică Mihai Lupu, unul dintre membrii echipei.

 

 

Denumirea UCaB vine de la UrbanizeHUB și EduCaB, concepte dezvoltate în echipa participantă la raliul Budapesta-Bamako. Despre reșițeanul Grațian Mihăilescu aflăm, de pe pagina web a echipei, ucab.world, că „a investit multă energie în ultimii ani pentru a transforma orașele din România în orașe smart și sustenabile, prin formarea comunității UrbanizeHub și prin aducerea de soluții, idei, proiecte pentru orașele din România. Pune mare accent pe educație, este pasionat de puterea comunității și are experiența proiectelor de dezvoltare internațională. Este conectat cu Mihai prin proiectul EduCaB, punând umărul la proiecte de impact în unele comunități din Nepal, Tanzania și Bangladesh și este prieten cu Cosmin deoarece e mare fan al «România, te iubesc»”. Mihai Lupu „e pasionat de dinamica schimbării în comunități și organizații, de ecosisteme de cunoaștere și tot ce ține de comportamente și atitudini democratice, drepturile omului și bună guvernare. A construit două proiecte internaționale care sunt acum prezente pe mai multe continente, Short Film Breaks și EduCaB, proiecte care leagă emoții, prietenii, oameni, procese și expertiză. Pasionat de munți înalți, kayaking, schi, scris și grădina lui de la Titești, a ales să participe în această călătorie pentru a îmbina lucrurile de mai sus, mai ales că o parte dintre proiectele sale sunt începute și pe coasta de vest a Africii”, iar Cosmin Savu, corespondent special al Știrilor Pro TV și unul dintre cei cinci protagoniști ai echipei „România, te iubesc”, din 2008, cu o vechime în televiziune de mai bine de 20 de ani, „este format în jurnalism de investigație și a semnat sute de anchete de-a lungul anilor în România, dar nu numai. An după an, Cosmin observă durerea din spatele zidurilor prabușite ale companiilor privatizate, privirea goala din ochii oamenilor și comunităților fără nicio direcție sau scop. Dar este un optimist incurabil – crede în construirea de proiecte durabile și crede în oameni. Alături de colegii de emisiune este coautor al volumelor «România, te iubesc» și «Ne facem bine» și producător al podcastului «România, știi bine». A trăit experiențe în mai multe țări din Africa, este pasionat de diversitatea de acolo și vine în această aventura pentru că vrea să ajute comunitățile din Senegal și Sierra Leone, facilitându-le accesul la oameni și rețele unde el este deja conectat” – este consemnat pe aceeași pagină web.

 

Expediția lui Grațian Mihăilescu, Cosmin Savu și Mihai Lupu pe coasta de vest a Africii ar urma să se încheie în jurul datei de 9 noiembrie.

 

 

Surse foto: UCaB Budapesta – Bamako, Budapest-Bamako Rally, Grațian Mihăilescu, Mihai Lupu

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available