Reşiţenii mai au timp până pe 15 ianuarie să depună proiecte care să răspundă unei nevoi în cartier sau la nivel de oraș, în cadrul programului de bugetare participativă implementat în premieră de Primăria Reşiţa.
Programul de bugetare participativă, prin care membrii comunității se implică direct în formularea deciziilor privind prioritățile de cheltuire a banilor din bugetul local al municipiului Reşița, a fost lansat în toamna anului trecut şi a ajuns, acum, în faza de depunere a proiectelor. Aceasta este deschisă până pe 15 ianuarie şi se adresează oricărui cetăţean care locuieşte, studiază sau munceşte în Reşiţa. Proiectele pot fi depuse online pe site-ul programului: https://bp.primariaresita.ro/BugetareParticipativa/Home.
„Pentru a depune proiect sau pentru a vota o inițiativă, fă-ți cont pe site. Un proiect are nevoie de treizeci de semnături, iar formularul de semnături se poate descărca de pe site. Proiectul poate să aibă valoarea de 500.000 de lei și trebuie să se încadreze în unul din cele două domenii de interes: mobilitate urbană și amenajarea spațiului public. Dacă sunt proiecte similare, Consiliul Bugetării Participative le poate uni cu acordul inițiatorilor pentru a le da o șansă în plus la vot”, informează Primăria Reşiţa.
Până la sfârşitul anului trecut s-au depus șase proiecte:
- Regândirea intersecțiilor de pe strada Libertății pentru ușurarea traficului înspre și dinspre străzile din zona Școlii Generale „Marius Şandru”;
- Iluminat arhitectural – Palatul Cultural Reșița;
- Loc de joacă pentru copii în Dealu Crucii și mobilier urban pentru seniorii care îi supravheghează;
- Sens giratoriu la intrarea în cartierul Moniom;
- Trecere de pietoni în zona Intim, pe Bulevardul Republicii nr. 3;
- Introducerea transportului public de noapte (acest proiect este gândit ca test de către experți din societatea civilă care au sprijinit Primăria să implementeze bugetarea participativă și este depus pentru a observa cum funcționează platforma digital).
Proiectele depuse vor fi verificate în perioada 16 – 26 ianuarie. În perioada 27 ianuarie – 15 februarie va avea loc votul pentru cele două categorii și publicarea listei cu proiectele câștigătoare, precum şi realocarea eventuală a bugetului în ipoteza în care proiectele câștigătoare au o valoare mai mică de 500.000 de lei. Proiectele câştigătoare vor fi afişate pe 16 februarie.
Sursă foto: Teatrul de Vest din Reșița, iluminat în albastru