Risc de inundaţii pe mai multe râuri din Caraş-Severin

 

Hidrologii au emis astăzi o avertizare Cod portocaliu de inundații pe râul Timiş. De asemenea, alte cinci râuri din Caraş-Severin sunt sub avertizare Cod galben.

 

Cele două avertizări au intrat în vigoare astăzi la prânz, începând cu ora 12.00. Potrivit hidrologilor, Codul portocaliu este valabil până luni, 27 decembrie, ora 24.00, pe râuri din şapte judeţe din vestul ţării, printre care şi râul Timiş, în amonte de Staţia Hidrometrică Lugoj, pe raza judeţului Caraş-Severin. În această zonă a plouat abundent în ultimele zile şi stratul de zăpadă din zona montană s-a topit. Unul dintre afluenţii Timişului – râul Bistra – a fost de aseară până astăzi la prânz sub cod roşu, în zona localităţilor Zăvoi, Băuţar, Obreja, Oţelu Roşu, Glimboca şi Rusca Montană. „În urma fenomenelor hidro-meteorologice din bazinul hidrografic Bistra, au fost înregistrate depăşiri ale cotelor de inundație pe Bistra si Rusca, însă nu au fost atinse cotele de pericol și nu au fost probleme. Lacul de acumulare Poiana Mărului a avut capacitatea de a acumula debitele rezultate în urma precipitațiilor. Se monitorizează în continuarea cursurile de apă din bazinul vizat”, a transmis în această dimineaţă purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic”, Anca Balint.

 

Codul galben emis astăzi de hidrologi vizează râurile din bazinele hidrografice: Timiş, Bârzava, Caraş, Nera – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Caraş Severin), Cerna – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior şi este în vigoare până pe 28 decembrie, ora 24.00.

 

Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, în aceste zone sunt prognozate scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare.

 

Sursă foto: arhivă

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite