Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, și primarul Reșiței, Ioan Popa, au pus un diagnostic dur Spitalului Județean de Urgență Reșița: cancer! Dar există speranță: „Este un cancer operabil. Trebuie doar un bisturiu bun!”, spun cei doi care vor face echipă pentru a salva cea mai mare unitate medicală din județ.
Staționarul II al Spitalului Județean de Urgență a fost locul ales de președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, și de primarul Reșiței, Ioan Popa, pentru a pune pe tapet o parte dintre problemele majore pe care aceștia le-au descoperit la unitatea medicală. Locația nu a fost aleasă întâmplător, aici urmând să fie adus și montat un computer tomograf de ultimă generație, aparat a cărui achiziție este prevăzută într-un proiect transfrontalier și care ar fi trebuit să fie deja funcțional, în condițiile în care contractul cu firma furnizoare a fost semnat în urmă cu 2 ani. În cele din urmă, situația a fost deblocată și se lucrează la ultimele detalii.
„Din fericire, am identificat o variantă să putem să primim un termen de prelungire a momentului de recepție, adică încă 8 luni, și în acest interval vom asigura finanțarea: 300.000 de lei pentru amenajarea camerei unde va fi montat computerul tomograf și 500.000 de lei pentru racordul electric îi vom scoate din piatră seacă, pentru că nu putem să ne permitem să pierdem o astfel de investiție”, a declarat Romeo Dunca.
Primele lucrări la camera în care va fi montat computerul tomograf, situată la parterul Staționarului II, respectiv izolarea acesteia conform standardelor, au fost executate, deja, săptămâna trecută, de către Primăria Reșița împreună cu Consiliul Județean.
Potrivit reprezentatului firmei care furnizează aparatul, Mihai Strejescu, livrarea va avea loc pe 10 decembrie, iar cel mai târziu în luna februarie acesta va fi pus în funcțiune „Contractul pentru computerul tomograf de la spitalul din Reșița a fost semnat în noiembrie 2018, însă, până acum, nu a fost asigurată finanțare de la Consiliul Județean pentru achiziție. Practic, el ar fi trebuit să fie plătit, urmând ca banii să fie rambursați de la Uniunea Europeană. Acum două luni am avut promisiuni de la domnul primar Popa că se va face comanda și într-o lună s-a făcut, pe repede înainte”, a declarat Mihai Strejescu.
Chestiunea computerului tomograf nu este, însă, singura în care Primăria Reșița întinde o mână de ajutor Consiliului Județean. În aceste zile este în curs de finalizare procedura prin care municipalitatea donează spitalului un boiler și două centrale pe gaz, disponibilizate din punctele termice ale Primăriei, pentru a înlocui centralele pe lemne care asigură, în momentul de față, încălzirea staționarelor Spitalului Județean.
Primarul Ioan Popa s-a declarat șocat de ceea ce a găsit la Staționarul II: „un boiler de 3.000 de litri de apă care nu mai are izolare termică pentru că e plin de găuri și ca să aibă acces la găurile alea au dat jos izolația și au bătut cuie de lemn. Nu am crezut că e posibil astăzi ca într-un boiler de oțel să fie bătute cuie de lemn care să acopere găurile. Cam așa s-a lucrat aici. Așa s-au gesitonat lucrurile sau, mai bine zis, nu s-au gestionat. Nimeni nu a avut grijă de nimic aici”. Președintele Consiliului Județean a precizat că până la jumătatea săptămânii viitoare vor fi funcționale centralele pe gaz.
O altă „bubă” pe care cei doi vor să o extirpe de la Spitalul Județean o reprezintă „clădirile parazit”, cum a numit primarul Ioan Popa chioșcurile și imobilele aflate în curtea Staționarului II. „Vom expropria și le vom demola, pentru că în curtea unui spital nu are voie să existe o entitate străină. Vedeți, în aceste condiții de pandemie, ce înseamnă să nu ai o gestiune civilizată a circuitelor, intrări, ieșiri”, a declarat edilul Ioan Popa. „Primul lucru pe care l-am văzut când am venit aici au fost chioșcurile de la intrare. Dacă facem o reabilitare cu 5 milioane de euro, de ce să nu aerisim zona, să eliminăm chioșcurile cu șlapi și tot felul de clădiri aflate în curte?!… E inexplicabil cum terenuri din curtea unui spital au putut să treacă, încet-încet, în folosința unor firme și apoi în proprietatea acestora”, a subliniat, la rândul său, președintele CJ Romeo Dunca.
Referitor la proiectele de reabilitare și eficientizare energetică a Spitalului Județean de Urgență, Romeo Dunca a precizat că, așa cum anunțase anterior, a stopat contractul de finanțare pentru Staționarul III, „chiar dacă pentru acest lucru, trebuie să fim corecți cu cetățenii și nu ascund nimic, vom plăti aproximativ 50.000 de euro, adică banii atrași deja din fondurile europene. Trebuie să se înțeleagă că nu are rost să investești bani în ceva ce nu are viitor sau care va crea pe viitor alte cheltuieli care nu se justifică. Iar suma care trebuie restituită va fi amortizată din reducerile cu cheltuielile la Staționarul 3”. În acest context, în perioada următoare, împreună cu un colectiv de medici, se vor căuta soluții pentru reorganizarea staționarelor, demers care va presupune, printre altele, comasarea secțiilor Interne I și Interne II, precum și Cardiologie I și Cardiologie II, care în prezent funcționează atât în Staționarul I, cât și în Staționarul II.