Romeo Dunca și Marius Isac, față în față cu primarii din județ. Miza: accesarea fondurilor europene pentru dezvoltarea comunităților locale

Consiliul Județean Caraș-Severin vine în sprijinul primăriilor care doresc să acceseze fonduri europene. La nivelul Direcției Generale de Dezvoltare vor fi identificate persoanele care să interacționeze constant cu reprezentanții administrațiilor locale pentru identificarea de oportunități de finanțare și vor fi organizate, periodic, întâlniri de lucru pe această temă. Prima dintre acestea a avut loc ieri, la Palatul Administrativ din Reșița.

Primarilor din județ care au participat la întâlnirea cu oficialii Consiliului Județean Caraș-Severin, președintele Romeo Dunca, vicepreședintele Marius Isac și responsabilii cu implementarea proiectelor cu finanțare europeană de la nivelul instituției, le-a fost prezentată oportunitatea de a depune spre finanțare proiecte de reabilitare energetică a imobilelor în care funcționează grădinițe, creșe sau școli, în cadrul Programului privind creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei în clădirile publice cu destinație de unități de învățământ, derulat de către Administrația Fondului de Mediu.

„Primăriile nu ar trebui să rateze această șansă de finanțare. Acesta este și motivul pentru care i-am invitat la discuții. Au fost receptivi la informațiile ce le-au fost furnizate, comunitățile lor având nevoie de școli reabilitate termic pentru care se reduce, astfel, consumul de energie și, implicit, scad costurile cu utilitățile. Trebuie, însă, să se miște rapid pentru că termenul de depunere a aplicațiilor este 3 mai 2021”, a declarat cu această ocazie președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca.

În proiectele derulate prin Programul privind creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei în clădirile publice cu destinație de unități de învățământ pot fi incluse o serie de lucrări cum ar fi: reabilitarea termică a elementelor de anvelopă a clădirii; asigurarea sistemului de încălzire sau a sistemului de furnizare a apei calde de consum; reabilitarea sau modernizarea instalaţiilor de iluminat în clădiri; instalarea, reabilitarea sau modernizarea sistemelor de climatizare sau ventilare mecanică pentru asigurarea calităţii aerului interior sau instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice sau termice pentru consum propriu. Suma maximă ce poate fi solicitată pentru lucrări de acest gen de către primăriile unităților administrativ-teritoriale cu o populație de până la 5.000 de locuitori este de 1,5 milioane de lei, în timp ce pentru cele cu mai mult de 5.000 locuitori suma maximă este de 3 milioane de lei.

Totodată, informează reprezentanții Consiliului Județean prin intermediul unui comunicat de presă, „pentru a veni constant în întâmpinarea nevoii primăriilor de a fi corect informate cu privire la liniile de finanțare disponibile, administratorul public al județului, Tinu Vidaicu, a solicitat Direcției Generale de Dezvoltare să nominalizeze membrii din echipele ce gestionează proiecte europene care să ajute la identificarea continuă a oportunităților de care fiecare comunitate poate beneficia”.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite