S-a confirmat: Cea mai profitabilă firmă reșițeană este axată pe criptomonede și stă la baza unei scheme Caritas!

Semnalul de alarmă tras de noi în 2017 nu a fost luat în seamă de autoritățile române. Iată însă că speța a ajuns în atenția autorităților americane, care au dispus arestarea reșițeanului ce crease o firmă devenită rapid cea mai profitabilă din Reșița și a doua din județ!

În octombrie 2017 scriam (atunci în Express de Banat) că firma clasată pe locul 3 în topul celor mai profitabile din Reșița este foarte probabil o afacere bazată pe Bitcoini sau chiar pe o schemă Caritas. Și, și!, aveau să confirme procurorii americani în decembrie 2019, după ce ni se spune că, vreme de 5 ani, motorul afacerii și patronul societății Evobits Information Technology SRL Reșița, Silviu Cătălin Balaci, ar fi creat împreună cu câțiva amici americani o escrocherie de 700 de milioane de dolari.

Cifre spectaculoase. Evident, suspecte!

„O afacere trăznet! Oricare ar fi ea…”, titram în 2017, când SC Evobits Information Technology SRL apărea pe locul 3 în topul pe 2016 al celor mai profitabile firme din Reșița. „Înfiinţată în noiembrie 2014, an în care, în mai puţin de două luni, a avut o cifră de afaceri de 535.000 lei şi un profit net de 365.000 lei”, subliniam încă de atunci parcursul suspect de profitabil al firmei în cauză, „în 2015, deci la primul său an plin pe piaţă, a înregistrat o cifră de afaceri de 4 milioane de lei şi un profit net de 2,8 milioane! Cifrele au urcat în 2016 la 6,9 milioane lei rulaj şi 3,9 milioane lei profit net”. Potrivit Oficiului Registrului Comerţului, în cei doi ani, Evobits Information Technology SRL a obținut aceste performanțe cu acelaşi număr mediu de salariaţi: 0 (ZERO)!

Ascensiunea acestei firme părându-ni-se suspect de spectaculoasă, am încercat să aflăm mai multe informaţii. Căutările pe internet ne-au dus în 2017 undeva în lumea tranzacţiilor cu monedele digitale Bitcoin şi Ether! Către un site străin (în 22 de limbi, dar nu şi româna), apărut în anul 2014 (anul înfiinţării firmei reşiţene; coincidenţă?, întrebam retoric la vremea aceea), o platformă care îţi oferă posibilitatea să dai bani, minimum 500 de euro, în schimbul promisiunii că astfel vei avea… şansa să faci bani. Celui care alege să investească în „pool“-ul comun i se oferă şi un termen până la care va face parte din echipa de investitori: 1000 de zile de la intrarea sa în horă!

Conform unor articole de specialitate din presa străină, avertizam că astfel de site-uri își construiesc afacerile pe scheme Ponzi. Mai pe româneşte, ceva gen defunctul Caritas clujean. Dar mai sofisticat şi cu răspândire transnaţională, datorită (sau din cauza) internetului. Or, site-ul străin la care făceam referire atunci, BitClubNetwork, este exact numele afacerii despre care procurorii americani spun acum că mina criptomonede din aprilie 2014, promițînd investitorilor profituri uriașe. Profiturile aveau să le facă însă doar inițiatorii afacerii, pe spatele proștilor care băgau banii în așa ceva.

Premiant „decapitat” după nici două săptămâni

La sfârșitul lunii noiembrie 2019, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Caraș-Severin a premiat firmele cu rezultate bune înregistrate în 2018. Nimeni nu a pus nici măcar atunci problema modului suspect în care făcea bani firma Evobits Information Technology SRL, care înregistra cel mai mare profit (15,7 milioane de lei profitul net și venituri anuale de 65,9 milioane de lei!) dintre agenții economici reșițeni. Era chiar a doua din întreg județul, după Metro Imobiliare Development SRL din Buchin (17 milioane de lei).

La nici două săptămâni de la festivitatea de premiere de la Rogge, de la care (așa cum era de așteptat) Silviu Cătălin Balaci a lipsit, Departamentul de Justiție al Statelor Unite ale Americii anunța în 10 decembrie 2019 arestarea a trei cetățeni americani pentru o fraudă de 722 milioane de dolari printr-o schemă Ponzi bazată pe criptomonede. „Un al patrulea acuzat, Silviu Cătălin Balaci (reșițeanul care a creat Evobits Information Technology SRL, n.r.), a fost arestat în Germania, imediat după emiterea primului comunicat de presă. Rechizitoriul a fost modificat pentru a reflecta acest lucru”, precizau procurorii americani. În cele din urmă au fost puse sub acuzare cinci persoane, singurul român fiind reșițeanul Silviu Cătălin Balaci, care, cu un purcoi bani în conturi, se stabilise recent în Frankfurt. Cei cinci au fost acuzați de crearea unei conspirații menite să comită fraude pe cale electronică și că au oferit și vândut valori mobiliare neînregistrate. „Ceea ce spunem că au făcut echivalează cu ceva mai mult decât o schemă Ponzi bazată pe tehnologii moderne, care i-a fraudat pe investitori cu sute de milioane de dolari”, a spus procurorul federal american care a prezentat cazul.

Motorul afacerii, lăcomia

Două zile mai târziu, în 12 decembrie, hotnews.ro a prezentat comunicatul de presă al Departamentului de Justiție american, care decripta întregul mecanism al escrocheriei.

Procurorii afirmă că BitClub Network, care a operat din aprilie 2014 până în decembrie 2019, a fost clădită pe solicitarea de bani de la persoane la schimb cu acțiuni la presupuse mine de criptomonede și cu recompense pentru investitorii care atrăgeau noi clienți. Grupul nu a înregistrat acțiuni la US Securities and Exchange Commission, afirmă acuzarea.

Pentru a-și impulsiona afacerea, Matthew Brent Goettsche, 37 de ani, Jobadiah Sinclair Weeks, 38 de ani, Silviu Cătălin Balaci (34 de ani) și alții au conspirat pentru a atrage investiții prin furnizarea de cifre false și înșelătoare, descrise drept „câștiguri de la mine de bitcoin”, afirmă procurorii. Weeks și un al patrulea bărbat, Joseph Frank Abel, 49 de ani, au creat fișiere video și au călătorit în țară și în lume ca să promoveze BitClub Network, descriind firma drept „cea mai transparentă companie din istoria lumii pe care am văzut-o” și „prea mare pentru a se prăbuși”, conform procurorilor. Dar în spatele scenei ei au părut a împărtăși lăcomie, dispreț pentru investitori și, uneori, îndoieli cu privire la susținerea schemei, după cum s-a aflat din interceptările puse la dosar de către reprezentanții Departamentului american de Justiție.

Balaci: Publicul-țintă, tipicul investitor MLM prost!

În februarie 2015, Goettsche i-a comandat lui Balaci să „salte câștigurile zilnice din mină cu 60%”, conform acuzării, la care se spune că Balaci l-a prevenit că „nu este sustenabil, este teritoriu ponzi și bani ponzi rapizi… dar se face”, se arată în schimbul de mesaje dintre cei doi, interceptat de procurorii americani.

Balaci i-a spus lui Goettsche nu cu mult timp după lansarea companiei că publicul-țintă ar fi „tipicul investitor MLM (multi-level marketing) prost”. Luni mai târziu, Goettsche i-a spus lui Balaci: „clădim tot modelul pe spinarea idioților” și că „a dovedi mineritul… înseamnă doar să convingem dobitocii”.

În septembrie 2017, Goettsche i-a transmis un email unui alt presupus conspirator, sugerând că BitClub Network „scade semnificativ câștigurile din minerit începând de acum”, așa că „se poate retrage RAF (rich as fuck, n.a.)”. Dar documentele depuse la tribunal arată că începeau să apară fisurile. Weeks a remarcat într-un email din iunie 2017 către Goettsche și un alt presupus conspirator că BitClub Network vinde acțiuni și nu folosește câștigurile pentru a cumpăra echipamente pentru minerit, ceea ce „nu este corect”.

Dacă vor fi găsiți vinovați, acuzații riscă pedepse maxime de 20 de ani în închisoare și amenzi până la 250.000 de dolari pentru conspirație în vederea fraudei. Conspirația pentru a vinde acțiuni neînregistrate se pedepsește cu o sentință maximă de cinci ani de închisoare și o amendă de 250.000 de dolari, potrivit NBC News.

Asociat minoritar (cu 8,75% din părțile sociale) în firma fiului său Evobits Information Technology SRL Reșița, Grigore Balaci a confirmat în decembrie pentru jurnalistul reșițean Adrian Mogoș de la newsromania.net că fiul său se află în arest în Germania. „Nu știu ce se va întâmpla cu el”, a declarat tatăl lui Silviu Cătălin Balaci, în privința căruia judecătorii germani vor decide dacă va fi extrădat sau nu în Statele Unite ale Americii.

N.A. Faptul că Silviu Cătălin Balaci este ginerele arhitectului șef al județului, acel Victor Naidan insinuat în mai toate lucrările importante ale Consiliului Județean încă de pe vremea „epocii Frunzăverde”, ar trebui să nu aibă nicio relevanță. Sau are?

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available