Atenție, pensionari! S-a mărit punctul de sărăcie! În România trăiesc aproximativ 5 milioane de pensionari, iar majoritatea lor, aproximativ 4.67 milioane, aveau o pensie medie de 1.188 lei în luna august. Începând cu luna septembrie, aceste pensii vor fi indexate cu 15%, ca urmare a creșterii punctului de pensie.
V-am prezentat aceste date statistice pentru a vă face o idee cam cât de „bine” o vor duce pensionarii începând din această toamnă. Practic, în prag de alegeri prezidențiale, mierea și laptele vor curge din abundență pe mesele părinților și bunicilor noștri. Cel puțin așa susțin mai marii PSD, partidul aflat la guvernare. De la această laudă de sine nu face notă discordantă nici filiala PSD Caraș Severin, prin vocea președintelui Luminița Jivan.
Într-o postare pe rețelele de socializare, deputatul cărășean anunța, chiar în data de 1 septembrie, adică duminică, faptul că punctul de pensie a crescut. Nimic în neregulă, însă ne este greu să credem că pensionarii din Caraș Severin au așteptat cu sufletul la gură, imediat după ce au ieșit de la biserică și se îndreptau vioi spre casă cu gândul că de luna viitoare masa de duminică de la pranz nu va mai fi atât de săracă, acest anunț pe Facebook.
Lăsând la o parte faptul că Luminița Jivan nu și-a făcut prea bine temele, asta în cazul în care ministrul Muncii nu a mințit, în sensul că printre cei 5 milioane de pensionari se află și cei cu pensii speciale, iar aceștia nu vor beneficia de această indexare, anunțul a fost unul de-a dreptul triumfalist. Cum spuneam și mai sus, folosind o figură de stil, viața social-economică a pensionarilor va cunoaște, o dată cu această indexare, un salt financiar semnificativ. „Încă o dată, realitatea îi contrazice pe cei care au minţit şi au încercat să-i manipuleze pe români, susţinând că guvernul nu are bani pentru a-şi continua politica de majorare a pensiilor şi a salariilor”, scria Jivan pe Facebook.
Plecând de la această declarație trebuie să-i amintim distinsei doamne deputan faptul că românii au fost manipulați de vreo 30 de ani încoace încontinuu. Iar domnia voastră face același lucru în postarea despre care facem vorbire. Peste 80% din populația pensionară are un venit mediu de aproximativ 1 200 lei. Mărirea de 15% le-ar aduce în portofel mai puțin de 200 de lei.
Dacă e să-i luăm în calcul doar pe cei care au venituri din pensii cu puțin peste 600 de lei vom constată că aceștia vor primi în plus puțin peste 60 de lei! Dumneavoastră ați încercat vreodată exercițiul ăsta de a reacționa în contextul unei măriri de 64 de lei? Și nu raportat la salariul de parlamentar, ci la un venit de 640 de lei lunar. Sau cunoașteți vreun om politic din partidul dvs. care să fi făcut acest exercițiu? Sincer, ne îndoim că cineva a facut-o sau măcar s-a gândit vreun moment.
Și nu să nu ne înțelegeți greșit că am condamna o creștere a pensiilor. Doar că ne revoltăm atunci când sărăcia este indexată tot cu sărăcie. Și nici nu vrem să vă demonstrăm că această mărire, în unele cazuri, nu acoperă inflația si scăderea puterii de cumpărare. Dacă mai punem la socoteală faptul că această majorare a sărăciei este în prag de campanie electorală, ar trebui să fim de-a dreptul revoltați. Concluzionând, observăm că pensionarului i se servește din când în când câte o gogoașă electorală dându-i impresia că trebuie să mulțumească și pentru acel puțin.
Chiar se simte obligat, pentru că așa au fost crescuți și educați, să întoarcă acest „bine”. Un bine efemer și nesemnificativ în economia propriei existențe. Dar el nu coștientizează că răul a fost demul făcut și el nu mai poate fi îndreptat. Uitându-ne retrospectiv la cei 30 de ani constatăm, cu regret, că pensionarii au fost cea mai vitregită categorie socială din România. Și aici mă refer la cei mulți, nu la cei privilegiați. Ei au fost ținuți, și sunt ținuți, captivi în această sărăcie.
Lasă, maică, că de 60 de lei îți cumperi 30 de pâini, le primești, nu le dai! O să mănânci, maică, pâine până o să-ți dai duhul. De medicamente, alte alimente, ce să mai vorbim de un concediu într-o stațiune balneo, nu ai nevoie pentru că o să trăiești prea mult și bugetul de asigurari sociale și așa e cum e deși credem că intenția celor care vă dau câte o firimitură în prag de alegeri vă vreau așa umili ca să le puteți mulțumi cu stampila veșnic. Și aici nu vorbim doar de o anumită formațiune politică, ci de întreaga clasă politică ce a (ne)condus această țară.
Poate e timpul ca atunci când dați o firimitură să vă simțiți rușinați că doar atât ați putut și să nu mai faceți un titlu de glorie din indexarea sărăciei!