S-a trezit și Consiliul Județean Caraș-Severin! Bani alocați pentru Secția ATI din Reșița!

COVID-19 i-a băgat pe consilierii județeni în ședință live pe Facebook. Aceștia au alocat bani pentru dotarea cu aparatură medicală a spitalelor de urgență din județ. 

Spitalul Județean de Urgență Reșița și Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș au primit, în total, peste 1,7 milioane de lei pentru achiziționarea de aparatură medicală și pentru investiții necesare în contextul epidemiei de coronavirus.

Consilierii județeni s-au reunit, ieri, în ședință extraordinară pentru a aloca sumele de care cele două spitale de urgență din Caraș-Severin au nevoie în această perioadă. „Spitalul Județean Reșița și Spitalul Municipal Caransebeș sunt cele două unități medicale din Caraș-Severin care vor fi în prima linie în lupta cu COVID-19”, a afirmat președintele CJ, Silviu Hurduzeu, la finalul ședinței care a fost organizată, în premieră, în sistem online și transmisă în direct pe pagina de Facebook a instituției.

Pentru spitalul din Reșița, aflat în subordinea directă a Consiliului Județean, au fost demarate procedurile de achiziție simplificată a unor echipamente și aparate medicale în valoare de 952.690 de lei. Este vorba despre 4 aparate de ventilație pentru Secția ATI, un aparat portabil de ventilare, două monitoare funcții vitale, 10 injectomate, un ecocardiograf, un defibrilator bifazic și un aparat pentru testarea COVID-19.

„Termenul pentru deschiderea ofertelor este la începutul lunii viitoare. Sperăm să avem și ofertanți. La achiziție vom ține cont de termenul de livrare și de preț. Consiliul Județean nu are voie să facă achiziții directe. Doar Ministerul Sănătății și spitalele din subordine pot face. Din acest motiv am mers pe achiziție simplificată și am avut grijă să nu depășim plafonul maxim”, a explicat Silviu Hurduzeu.

Pentru spitalul din Caransebeș, Consiliul Județean a aprobat transferul sumei de 800.000 de lei. Banii vor fi folosiți pentru reabilitarea rețelei de distribuție oxigen medical și pentru achiziționarea unui aparat pentru depistarea COVID-19.

CITEȘTE ȘI: Neglijată de Consiliul Județean, Secția ATI a Spitalului de Urgență Reșița supraviețuiește cu ajutorul donațiilor!

Au trecut aproape patru ani de când Silviu Hurduzeu, în calitate de președinte al CJ și de lider al Grupului de consilieri județeni PSD, este direct responsabil de condițiile în care își desfășoară activitatea cadrele medicale din Spitalul Județean de Urgență Reșița. În urmă cu două luni, medicii Iulian Bura și Adrian Măgureanu arătau cum este nevoită să supraviețuiască, cu ajutorul donațiilor, Secția ATI din spital. Iar dr. Iulian Bura sublinia: „Am avea nevoie de aparate de ventilație mecanică. La ora actuală, avem doar patru aparate, deși sunt 20 de paturi de terapie intensivă și zece paturi de terapie intensivă postoperatorie. Ideal ar fi ca la fiecare pat să avem aparat de ventilație mecanică, pentru că orice pacient poate, în orice moment, să devină instabil hemodinamic și respirator și să necesite intubație și ventilație mecanică”.

Săptămâna trecută, după debutul crizei pandemice în România, Iulian Bura a mai tras un semnal de alarmă. Abia atunci, deci în martie 2020, se pare că s-a trezit și Hurduzeu, care i-a cerut noului manager de spital să facă o listă cu necesarul de aparatură medicală. Nu vrem să știm câți pacienți au decedat în ultimii ani sau în ultimele luni pe Secția ATI din cauza lipsei de aparate de ventilație mecanică. A trebuit să vină molima asta numită COVID-19 pentru ca președintele Hurduzeu să propună plenului CJ alocarea de bani pentru astfel de aparate.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available