Salvatorii cărășeni riscă, oricând, să nu mai ajungă la intervenții! Aproape jumătate dintre autospeciale ar trebui trase pe dreapta

2019 a fost un an dificil pentru pompierii militari și paramedicii SMURD. Aceștia au intervenit la peste 5.000 de evenimente, cu 20 la sută mai multe faţă de 2018, în condițiile în care au la dispoziție un parc auto învechit și insuficient.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Semenic” intră în 2020 cu autospeciale vechi și uzate, achizițiile făcute pe parcursul anului trecut, în valoare de aproximativ 200.000 de euro, fiind departe de a acoperi nevoile salvatorilor. „În anul 2019, ca urmare a implementării proiectelor IGSU, au intrat în dotarea unităţii noastre mijloace tehnice în valoare aproximativă de un milion de lei. Este vorba despre două ambulanțe de urgență tip B 4×4, un autoturism Dacia Duster 4×4, două Dacia Logan și o autoutilitară Dacia Dokker. Parcul auto al unităţii este îmbătrânit în proporţie de 44 la sută, având o uzură fizică şi morală ridicată. 31 de autovehicule au o vechime de peste zece ani”, a afirmat, în cadrul ședinței de prezentare a bilanțului activității pe anul 2019, inspectorul șef al ISU „Semenic”, colonelul Cristinel Coneru.

Cu toate acestea, pompierii militari și paramedicii SMURD au reușit, pe parcursul anului trecut, să își îmbunătățească timpii de reacție și răspuns. Iar numărul intervențiilor a fost cu 20 la sută mai mare decât în 2018. Cel mai mult de lucru au avut echipajele SMURD, care au asigurat asistenţă medicală de urgenţă şi prim ajutor calificat în peste 3.300 de cazuri. Pe locul al doilea se situează intervențiile pentru stingerea incendiilor, în creștere față de 2018. „În anul 2019, s-a intervenit, în medie, la trei incendii pe zi, fiind înregistrate în total 1.077 de intervenţii pentru stingerea incendiilor, cu 382 mai multe decât în anul precedent. S-au înregistrat 715 incendii de vegetaţie uscată, cu aproximativ 38 la sută mai multe decât în 2018. Majoritatea incendiilor au avut ca principale cauze de producere: instalaţiile electrice defecte sau improvizate, coşurile de fum defecte sau necurăţate, focul deschis, acţiunea intenţionată”, se arată în raportul întocmit de ISU „Semenic”. Pe agenda de lucru a pompierilor cărășeni s-au mai aflat: inundaţii, alunecări de teren, misiuni pirotehnice, salvarea unor animale sau misiuni de căutare a unor persoane dispărute.

În timpul acestor situații de urgență, zece persoane au fost rănite, două au decedat şi s-au înregistrat pagube în valoare estimativă de peste 6 milioane de lei. Iar în urma intervențiilor au fost salvate 41 de persoane şi bunuri în valoare estimativă de peste 73 de milioane de lei.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite