99% dintre cazurile de rujeola din Caras-Severin au aparut la copii nevaccinati. DSP Caras a anuntat masurile luate pentru a tine sub control epidemia

Luni, 30 Ianuarie 2017
Evalueaza articolul
(1 Vot)
resita.ro -99% dintre cazurile de rujeola din Caras-Severin au aparut la copii nevaccinati resita.ro -99% dintre cazurile de rujeola din Caras-Severin au aparut la copii nevaccinati

În perioada iunie 2016 – ianuarie 2017 în Caras-Severin s-au înregistrat 712 cazuri de rujeola, dintre care 144 confirmate în urma analizelor de laborator.

Din totalul de 712 cazuri, 99 la suta reprezinta copii nevaccinati. Ulterior, un prim focar a aparut în localitatea Bocsa, în septembrie 2016, într-o comunitate de romi, cu 26 de cazuri, dintre care cinci confirmate cu laboratorul, 20 de cazuri probabile si un caz infirmat.

            DSP a luat o serie de masuri în focar, masuri legate de raportari fracvente din partea Sectiei de Boli Infectioase a Spitalului Judetean de Urgenta din Resita, raportarea fiselor unice de supraveghere conform metodologiei de supraveghere a rujeolei, raportarea cazurilor la Centrul Regional de Sanatate Publica de la Timisoara, izolarea cazurilor la Sectia de Boli Infectioase. Pacientii au fost izolati în saloane separate, fara a avea contact cu alti bolnavi. Au fost, de asemenea, recoltate seruri pentru diagnosticul etiologic, s-a declansat ancheta epidemiologica, pentru a stabili link-urile de transmitere intra si interfamiliale. S-a pastrat legatura cu medicii de familie din zona (în unele cazuri mai dificil, pentru ca nu toti copiii din aceste comunitati figureaza pe listele medicilor de familie), s-a efectuat catagrafierea populatiei juvenile care trebuie vaccinata si s-a recomandat insistent medicilor sa efectueze vaccinarea ROR. În trimestrul IV 2016 au fost vaccinati 922 de copii restantieri la vaccinarea ROR, pentru perioada urmatoare fiind necesare peste 5000 de doze de vaccin ROR.  

            Din nefericire, au existat doua decese (un copil de un an si doua luni si unul de opt luni) care au fost confirmate la Timisoara si nu au trecut prin sistemul de raportare al DSP Caras-Severin.

            “DSP Caras-Severin a elaborat si un plan de masuri viitoare, care prevad mai multe raportarea obligatorie în primele 24 de ore de la momentul diagnosticului. Pacientii cu rujeola nu vor frecventa  scoala timp de patru zile de la aparitia eruptiei dar izolarea bolnavilor în comunitati mari nu este recomandata. În spitale, este însa obligatorie izolarea de tip respirator. Carantina este de regula evitata iar contactii se vaccineaza la 72 de ore de la expunere. La contactii de mare risc contraindicati la vaccinare, nascutii de pana la un an, la gravide, adminstrarea se va face în primele sase zile de la expunere. Trebuie tinut cont ca imunizarea tuturor celor susceptibili ca ar putea fi purtatori de virus limiteaza epidemia în comunitate. Dezinfectia nu este utila în astfeld e cazuri, pentru ca virusul se transmite prin aer“, a anuntat dr. Dragos Luca, director executiv in cadrul DSP Caras-Severin.

 

 

Urmareste-ne pe Twitter!

Vremea

Mostly Cloudy

11°C

Resita

Mostly Cloudy

Umiditate: 87%

Vant: 11.27 km/h

  • 18 Oct 2017

    Mostly Cloudy 22°C 8°C

  • 19 Oct 2017

    Partial inorat 22°C 10°C

Curs Valutar

Rieker