Spitalul Orășenesc Oravița a fost amendat, la sfârșitul anului trecut, pentru că nu a respectat o decizie a Direcției de Sănătate Publică (DSP) potrivit căreia pacienții din secția exterioară Marila trebuia transferați într-o altă locație, din cauza condițiilor improprii din sanatoriu.
Aproximativ 60 de pacienți erau internați în sanatoriul Marila – secție exterioară a Spitalului Orășenesc Oravița – ieri, 21 februarie, în momentul în care o parte a imobilului s-a prăbușit. Din fericire, a fost vorba despre o aripă dezafectată, în care nu se afla nimeni și, astfel, nu au fost victime. Însă, potrivit unei decizii a DSP Caraș-Severin, ce a fost ignorată, la Marila nu ar fi trebuit să fie nimeni în niciun salon, la niciun etaj, inspectorii sanitari dispunând transferarea tuturor pacienților încă de anul trecut.
„Clădirea trebuia să fie demult evacuată. Inspectorii sanitari de stat din cadrul Direcției de Sănătate Publică au stabilit de foarte mult timp faptul că toți pacienții trebuie transferați de la secția exterioară Marila într-o altă locație, respectiv la spitalul din Oravița sau într-o altă unitate medicală. Acest lucru nu s-a întâmplat, fapt pentru care spitalul a fost sancționat contravențional, în luna decembrie, cu o amendă în cuantum de 25.000 de lei”, a declarat directorul DSP Caraș-Severin, Dan Miloș. Pacienții de la Marila au fost transferați abia ieri, după ce clădirea început să se prăbușească. Aceștia au fost mutați în secția COVID a Spitalului Orășenesc Oravița. De ce abia ieri, și nu în decembrie, nu au explicat nici cei din conducerea spitalului, nici reprezentanții administrației publice locale.
CITEȘTE ȘI: Sanatoriul de la Marila, evacuat după prăbușirea unei părți a acoperișului
În ceea ce privește cauzele evenimentului de ieri, directorul DSP a spus că este vorba despre un cumul de factori care au condus la prăbușirea parțială a acoperișului și a unei fațade. „Este cunoscut faptul că imobilul a suferit o degradare continuă, acoperișul era deteriorat, în zonă a căzut zăpadă abundentă și unii specialiști spun că ar fi fost și o afectare în urma cutremurului înregistrat în Gorj”, a explicat acesta.
Că exista un pericol iminent în cazul sanatoriului Marila o spune și Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, care a făcut demersuri pentru a sprijini Primăria Oravița în găsirea unor soluții pentru reabilitarea clădirii: „Am spus încă de la începutul mandatului că trebuie făcut ceva acolo pentru că era evident faptul că există un risc major de a nu mai putea desfășura servicii medicale în acea locație. Din păcate, inevitabilul s-a produs. Ne bucurăm că nu au fost victime. Eu am văzut potențialul acestui sanatoriu, am văzut șansa zonei și am văzut nevoia de o investiție serioasă. Din fericire, când noi am inițiat acest demers, exista finanțare pentru sanatorii. La inițiativa noastră, a Consiliului Județean, documentația a fost depusă la Compania Națională de Investiții de către Primăria Oravița și a fost aprobată. CNI a alocat o sumă pentru realizarea studiului de fezabilitate, ceea ce înseamnă că există o șansă să se facă acolo un spital nou. S-a alocat aproape 1.000.000 de lei, s-a scos la licitație, a existat un câștigător și se lucrează la realizarea acestui studiu”.
Președintele CJ recunoaște că, în noile condiții, proiectul ar putea suferi modificări, dar este încrezător că tot răul va fi spre bine. „Nu mai știu, în situația aceasta nouă, ce mai e de făcut, dar ne vom informa ce putem face în noua conjunctură. Vom face demersuri, fiind vorba despre o calamitate, ar fi posibilă o scurtare a drumului pentru realizarea intenției noastre inițiale. Poate vom găsi îngăduință și înțelegere de la minister că trebuie făcut ceva cu acest sanatoriu pentru că nu cred că au mai fost cazuri de acest gen în țară, în care vreun spital s-a surpat în timp ce era încă funcțional”, a declarat Romeo Dunca.