Șansa schimbării

 

Ai sentimentul unei vieți lipsite de sens, în care nu se întâmplă nimic relevant, iar gândul că trebuie să o trăiești nu-ți mai face nici un fel de plăcere. Este ceva asemănător unui peisaj cu natura statică… sau moartă.

 

Sună sinistru și parcă nu te îmbie să-l pictezi, să-i dai viață. Dar trebuie să știi că natura statică este extrem de importantă pentru viața creativă a unui artist. Pentru realizarea ei poți folosi orice adunătură de obiecte neînsuflețite, de la flori, fructe sau legume până la ceramică, vânat sau obiecte din bucătărie.

 

Paul Cezanne, de exemplu, a pictat chiar și cranii în natura sa statică, cărora a știut să le dea viață folosind cu pricepere lumina, umbre, culori, diverse linii sau unghiuri cu ajutorul cărora a reușit să dea înțeles unor aglomerări de obiecte ce păreau lipsite de sens.

 

Uitându-ne la o pictură cu natură moartă deseori ne gândim la ce a vrut să transmită artistul! Este doar o colecție aleatorie de obiecte sau ne spune o poveste?

 

Poate că această aglomerare lipsită de rost reprezintă mijloacele folosite de artist pentru a ne transmite altceva mult mai subtil. Dar pentru a înțelege mesajul trebuie să pornim de la ideea că niciun obiect care-și găsește locul într-o compoziție cu natură moartă nu este plasat acolo fără sens. Tema poate fi personală, materială, politică, filosofică, religioasă sau chiar existențială.

 

Poate că nu obiectele ce ne sar în ochi reprezintă ideea pe care vrea să o transmită artistul, ci lumina răsăritului care învăluie obiectele, simbolizând speranța unui nou început, ar putea fi mesajul. Asta ne dovedește că, schimbând perspectiva din care privim, chiar și o pictură ce reprezintă elemente de natură moartă capătă viață și sens.

 

Acest lucru se întâmplă și cu viața, care, oricât de mult am crede asta, nu poate fi statică, ci într-o evoluție constantă. Este un fluviu care curge permanent… o mișcare continuă.

 

Deși oamenii au deseori impresia că viața lor este mult prea statică, un scurt declic poate declanșa o furtună care produce modificări radicale… chiar greu suportabile. Se dovedește astfel că doar moartea este încremenită, viața fiind într-o continuă mișcare și schimbare. Iar cu cât mai multă schimbare… cu atât mai multe experiențe!

 

O viață plină de experiențe aduce cu sine înțelepciunea de a contempla forțele universului și a găsi echilibru în toate aceste schimbări. Descoperim astfel că, atunci când lucrurile sunt într-o permanentă mișcare, fiecare moment poartă semnificații ascunse ce ne pot ajuta să vedem frumusețea în orice detaliu. Și atunci nu mai avem motive să ne fie frică de schimbări!

 

Dacă, totuși, personalitatea ne este marcată de aceste frici, trebuie pusă să se confrunte cu ele… până dispar definitiv.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available