Școala Duală reșițeană se pregătește pentru prima promoție de absolvenți

Apărută în oraș la insistențele și cu implicarea primarului Ioan Popa, Școala Duală reșițeană este la un pas de a intra în istorie, anul acesta urmând să aibă prima promoție de absolvenți.

Șansa redresării economiei la noi este investiția în învățământ, în orientarea profesională. Conștientizându-se acest aspect, la Reșița a apărut învățământul profesional dual. „Este un proiect frumos, poate unul dintre cele mai frumoase proiecte care a luat naștere la nivelul orașului Reșița în ultimii ani! Sunt muguri de speranță, unul dintre primele motive pentru care o firmă ar investi într-o zonă fiind capitalul uman: forța de muncă. Adică noi trebuie să contribuim cu toții în crearea pieței muncii”, spune Leonard Leinstein, administratorul firmei Spalek, pe o filmare a Primăriei Reșița despre Școala Duală.

O contribuție care se vede, pentru că anul acesta nu mai puțin de 95 de elevi vor deveni absolvenți ai învățământului profesional dual și vor susține examenul de certificare a calificării profesionale. „Este un examen de nivel III, la care se vor putea înscrie elevii din anul III al Școlii duale, adică 50 de elevi ai Colegiului Tehnic Reșița și 45 de elevi ai Colegiului Economic al Banatului Montan”, spune prof. Ioan Chiosa, inspector pentru învățământul tehnic la Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin. Și cum drumul, de fapt, abia începe, nicidecum nu se termină aici, deja pentru anul școlar 2020-2021 agenții economicii și-au arătat interesul pentru 221 de locuri la Școala Duală.

Ideea înființării Școlii Duale la Reșița aparține primarului actual, Ioan Popa, iar administrația locală s-a implicat în susținerea acestui demers. Pe lângă bursa de 200 de lei pe care o oferă statul elevului din Școala Duală, agentul economic dă 200 de lei, iar Primăria oferă elevilor cazare și trei mese pe zi, pe tot parcursul traseului educațional.

Toate aceste facilități au ca obiectiv repopularea Reșiței. Dacă noi aducem copii din toate colțurile județului, avem și copii din județele limitrofe, am făcut invitație și celor din comunitatea de români din Banatul Sârbesc, am trimis, o să râdeți, și dincolo de Prut, dar există ceva și la Iași și atunci se duc acolo. Am căutat să îi aducem de pretutindeni pentru că, dacă văd că le merge bine copiilor, dacă văd că sunt susținuți, cu ocazia asta am rezolvat și problema celor care se temeau: «măi, l-aș da la școală la Reșița, dar nu am bani să îl țin»… Iată, are și bani de buzunar, are și cazare și masă oferite, deci treaba lui este doar să învețe”, spune profesorul Lucia Peia, consilier local și coordonatorul acestui proiect din partea Primăriei Reșița.

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available