Primăria Reșița a predat, astăzi, 17 ianuarie, amplasamentul pentru reabilitarea imobilului de pe strada Furnalelor cunoscut sub denumirea de Școala Pittner. Lucrările vor fi executate de o asociere de două companii cu experiență în restaurarea imobilelor de patrimoniu.
Școala Pittner este una dintre clădirile emblematice din Centrul Istoric al Reșiței Montane, construită în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Ajunsă în stare avansată de degradare, aceasta va trece printr-un amplu proces de restaurare și va fi integrată în circuitul cultural-educativ al Reșiței. Predarea amplasamentului către constructor și emiterea ordinului de începere a lucrărilor au avut loc astăzi, 17 ianuarie.
Proiectul „Restaurare și revitalizare a patrimoniului cultural – centru expozițional și de evenimente Școala Pittner” a fost aprobat în toamna anului 2020 și, până la sfârșitul acestei luni, asocierea de firme care a câștigat licitația pentru execuția lucrărilor – EURO BUSINESS CONCEPT SRL din Târgu Neamț și TOP LINE CONSTRUCT SRL din Brașov – va deschide șantierul și va demara lucrările. „Alocăm resursele necesare astfel încât într-un termen relativ scurt să realizăm această lucrare bine și la timp. În ultima perioadă am reușit să câștigăm mai multe licitații și suntem implicați în reabilitarea-restaurarea mai multor obiective de patrimoniu în țară: Muzeul Județean Argeș, Liceul Tehnologic «Sfântul Haralambie» din Turnu Măgurele, Teatrul Grivița 53. Putem spune că le îndeplinim bine și suntem siguri că și aici vom efectua lucrări de calitate, la fel ca și la celelalte obiective”, a declarat Bogdan Buftea, reprezentantul EURO BUSINESS CONCEPT SRL, liderul asocierii de firme, cu prilejul preluării amplasamentului Școlii Pittner.
Proiectul urmărește reabilitarea și refuncționalizarea clădirii monument într-un viitor centru cultural, denumit Centru expoziţional și de evenimente – Școala Pittner, care va găzdui ateliere de pictură, foto-film, arhitectură-restaurare, artizanat, o sală pentru vernisaje, o bibliotecă și un mic muzeu. Curtea acestuia, de aproximativ 300 metri pătrați, va fi deschisă pentru diverse evenimente culturale. Finanțarea este asigurată prin Mecanismul Financiar din Spațiul Economic European prin Granturile SEE 2014-2021, la care contribuie Norvegia, Islanda și Liechtenstein, derulat de Ministerul Culturii din România prin Programul RoCultura. „Școala Pittner este una dintre cele mai vechi construcții ale orașului care se va transforma cu ajutorul fondurilor norvegiene într-un centru cultural, în 12-13 luni începând din acest moment. Cu această investiție, Primăria Reșița începe, practic, un drum nou: punerea în valoare a patrimoniului istoric al orașului. Sperăm ca în perioada următoare să reușim să accesăm și alte fonduri pentru alte obiective istorice din Reșița”, a declarat Dorinel Hotnogu, consilier în cadrul Primăriei Reșița.
Proiectul este derulat de Primăria Reşiţa, Asociaţia Euroland Banat şi Asociaţia Listahópurinn RÖSK din Islanda, iar valoarea contractului este de 4.789.623 lei fără TVA.