Se caută soluții pentru stoparea incendiilor de vegetație uscată. Numai în ultimele 24 de ore, în Caraș-Severin au ars zeci de hectare

 

Pe fondul creşterii semnificative din ultima perioadă a numărului incendiilor de vegetație uscată produse ca urmare a utilizării focului deschis pentru igienizarea terenurilor, la sediul Instituției Prefectului Caraș-Severin a avut loc o întâlnire cu reprezentanţi ai instituţiilor cu atribuții și competențe în domeniu.

 

La întâlnirea de astăzi de la sediul Instituției Prefectului au participat reprezentanți ai Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic”, ai Inspectoratul de Poliţie Judeţean, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, ai Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, Direcţiei Silvice și ai Gărzii Forestiere, scopul discuțiilor fiind de a găsi soluții pentru diminuarea numărului arderilor necontrolate şi implicit a pagubelor provocate de incendierea vegetației uscate.

 

În acest sens, a fost stabilită intensificarea acţiunilor de informare și conștientizare a populației asupra riscului generat de incendiile de vegetație, dar şi cu privire la sancţiunile pe care Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), prin monitorizare în timp real prin satelit, le poate aplica cu privire la subvențiile acordate fermierilor. Aceste acțiuni ce ar urma să se deruleze cu precădere în spaţiile publice din mediul rural – sediile primăriilor, biserici, cămine culturale. De asemenea, prefectul judeţului Caraş-Severin va solicita unităţilor administrativ-teritoriale ca situaţia să fie analizată şi în cadrul şedinţelor de consiliu local, pentru ca fiecare primărie să dispună măsurile pe care le consideră necesare şi eficiente la nivel local. Totodată, în cursul acestei luni va fi actualizat, completat şi aprobat Planul de măsuri pentru evitarea producerii situaţiilor de urgenţă generate de incendii la vegetaţia uscată şi în fondul forestier.

 

„Incendiile de vegetație pot afecta bunuri, locuinţe şi pot duce chiar la pierderea de vieți omenești. Odată scăpate de sub control, acestea se pot extinde la păduri, afectând atât flora cât și fauna, în unele situații în mod ireversibil. Deşi specialiştii în domeniu atrag atenţia că incendierea vegetației uscate are efecte negative asupra solului, iar odată cu arderea resturilor vegetale se distruge și microfauna folositoare de la suprafața solului, aceasta continuă să fie, din păcate, cea mai întâlnită practică în activitățile de igienizare a terenurilor”, transmit reprezentanții Instituției Prefectului.

 

Numai în ultimele 24 de ore, pompierii cărășeni au intervenit la 14 incendii de vegetație uscată în Caransebeș, Reșița, Prisaca, Obreja, Calina, Domașnea, Plugova, Brebu, Moldova Nouă și Anina, suprafața afectată fiind de aproximativ 38 de hectare.

 

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei. Iar dacă aceste arderi au loc în ariile protejate şi pe terenurile supuse refacerii ecologice, fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală. De asemenea, normele pe care fermierii trebuie să le respecte pentru a primi plăți directe sau anuale interzic arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente. Nerespectarea acestor norme poate duce la reducerea plăţilor sau excluderea de la plată a uneia sau a mai multor scheme de sprijin accesate în cursul anului calendaristic în care a avut loc constatarea, pentru unul sau mai mulţi ani.

 

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available