Suspecți de constituire și aderare la un grup infracțional organizat alături de alte 13 persoane care au fost audiate ieri de procurori, liderii PSD Caraș-Severin Luminița Jivan și Narcis Ionuț Chisăliță împreună cu fostul secretar general al PSD Codrin Ștefănescu sunt audiați și ei, azi, de organele de cercetare penală.
De-acum se știe ce se urmărea prin acțiunea declanșată ieri de DIICOT și DGA: destructurarea unui grup infracțional organizat care urmărea să instaleze în funcții de conducere în instituțiile deconcentrate din Caraș-Severin persoane agreate de PSD-uul județean condus de noul lider, deputatul Luminița Jivan. Caracterul ilicit al acestui demers: folosirea șantajului pentru a-i determina pe directorii din acel moment să plece de bunăvoie din funcții. Șantajul se făcea folosindu-se două căi de presiune: amenințarea cu trimiterea, sau chiar trimiterea, de controale care aveau scop precis, compromiterea directorului care nu voia să cedeze noilor presiuni politice; folosirea unor ziariști apropiați pesediștilor Jivan și Chisăliță, pentru a se pune și o presiune mediatică pe șefii deconcentratelor care trebuiau înlăturați din funcții.
CITEȘTE ȘI: Se întâmplă acum! Desant DIICOT și DGA la instituții publice din Caraș-Severin!
Ziua de ieri, începută cu percheziții-surpriză și continuată până târziu în noapte cu audieri la sediul DIICOT Caraș-Severin, s-a soldat cu peste 20 de audieri și conturarea a 16 suspecți. Audierile s-au reluat astăzi, primul sosit la DIICOT fiind administratorul public al județului, pesedistul Marius Damian, însoțit de avocatul Nicușor Maldea. După nici o oră, aceștia au ieșit din sediul DIICOT și nu au vrut să dea declarații în fața presei.
În același timp a intrat la audieri și senatorul PSD Narcis Ionuț Chisăliță. Dar nu la audierile de la sediul DIICOT, ci la audierile DGA, de la sediul Poliției municipale, acolo unde nu se afla picior de ziarist…
La ora 12.20, la sediul de pe strada Horea al DIICOT Caraș-Severin a apărut și un alt suspect citat de anchetatori: Codrin Ștefănescu, ex-secretar general al PSD. E așteptată să apară dintr-un moment într-altul și președinta PSD Caraș-Severin, deputata Luminița Jivan.
Vom reveni cu amănunte de la fața locului.
UPDATE 1, ora 14.00
Au intrat în sediul DIICOT, la doar câteva minute distanță, doi dintre liderii PSD Caraș-Severin: președinta Luminița Jivan, deputat, și președintele executiv Luca Mălăiescu, primarul orașului Oțelu Roșu.
„Orice declarație acuma este de prisos. Vorbim când ies. Nu știu exact despre ce e vorba, am citit și eu în presă, dar vedem când ies”, a declarat Luminița Jivan la intrarea în clădirea în care colegul ei Codrin Ștefănescu se află de peste o oră și jumătate.
UPDATE 2, ora 14.15
Fostul deputat PDL și senator PSD Georgică Severin, președinte-director general al Societății Române de Radiodifuziune, este așteptat să ajungă și el azi la sediul DIICOT de pe strada Horea din Reșița.
UPDATE 3, ora 14.55
Tocmai a fost adus din nou jurnalistul Sergiu Taban! Acesta s-a aflat și ieri la audieri, seara i s-a dat drumul acasă în calitate de suspect, dar iată că astăzi a fost readus la DIICOT. Foarte probabil vor avea loc și audieri încrucișate, confruntări, cărora vor fi invitați să le facă față cei aflați acum în fața procurorilor DIICOT. Lui Sergiu Taban, după cum devenise de notorietate, îi fusese promis de către Luminița Jivan postul de manager al Radio Reșița, ocupat prin concurs de către Laura Sgaverdea.
UPDATE 4, ora 15.10
A ieșit de la audieri Codrin Ștefănescu. A stat în sediul DIICOT 2 ore și 45 de minute. Acum dă declarații presei aflate la fața locului.
UPDATE 5, ora 16.00
Sergiu Taban a stat azi foarte puțin în clădirea DIICOT, a intrat doar pentru a-și ridica bunurile ce i-au fost ridicate în timpul perchezițiilor de ieri.
Potrivit anchetatorilor, Sergiu Taban a recunoscut ieri acuzațiile ce i se aduc. La fel și Florin Negru, afacerist inculpat și în dosarul permiselor de vânătoare, unul dintre așa-numiții strategi politici ai Luminiței Jivan, la fel cum s-a cam remarcat și Taban.
În sediul DIICOT au mai intrat azi polițistul Radu Ștefan (cunoscut tot din dosarul permiselor false de port-armă) și primarul PSD al comunei Târnova, Petru Fara, ambii audiați (și) ieri, după cum v-am informat la timpul respectiv.
UPDATE 6, ora 17.45
Comunicat de presă de la DIICOT:
„La data de 28.02.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Caraș-Severin au dispus efectuarea urmăririi penale față de 16 persoane, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire de grup infracțional organizat, șantaj, complicitate la șantaj, folosirea influenței ori autorității de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, fals material în înscrisuri oficiale, abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu și favorizarea făptuitorului.
În cauză s-a stabilit că, la sfârșitul anului 2018, la nivelul județului Caraș-Severin s-a constituit un grup infracțional organizat având drept scop obținerea unor profituri materiale prin subordonarea cât mai multor instituții publice (prin șantajarea conducătorilor acestor instituții), care să le asigure accesul la banii publici și, implicit, posibilitatea de a-i împărți între membrii grupului.
Astfel, în luna decembrie 2018, membrii grupului infracțional organizat s-au folosit de posibilitatea numirii unei persoane apropiate la conducerea organizației județene a unui partid politic, în scopul preluării controlului asupra tuturor instituțiilor publice de la nivelul județului Caraș-Severin și asupra altor unități publice, care dispun de fonduri financiare importante, în scopul însușirii sumelor de bani prin contracte de servicii și lucrări executate parțial sau fictiv.
Pentru preluarea controlului asupra instituțiilor publice din județul Caraș Severin, grupul infracțional urmărea schimbarea din funcții a șefilor acestor instituții publice și înlocuirea acestora cu persoane obediente sau apropiate de liderii grupării. Înlocuirea șefilor instituțiilor se putea realiza doar în situații excepționale, respectiv în cazul săvârșirii unor fapte penale sau a unor abateri disciplinare grave.
Pentru realizarea acestui scop, membrii grupului infracțional au ticluit crearea artificială a unor presupuse abateri disciplinare grave săvârșite de către conducătorii instituțiilor pe care urmăreau să îi schimbe din funcțiile deținute. Pentru a amplifica gravitatea presupuselor abateri disciplinare, membrii grupului publicau periodic articole în mass media locală controlată de către aceștia, articole ce aveau ca scop crearea unui pretext pentru declanșarea de controale disciplinare și crearea unor presiuni mediatice asupra modului de efectuare a controalelor.
Cercetările au fost efectuate cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție.
Suspecților li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de Procedură Penală.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”.
UPDATE 7, ora 22.00
S-au încheiat audierile pe ziua de azi, singurul dintre cei anunțați pe care nu l-am văzut la DIICOT este Georgică Severin, șeful SRR. Au ieșit de-acolo și Luca Mălăiescu și Luminița Jivan. Lidera PSD Caraș-Severin a declarat că i s-au prezentat infracțiunile reținute în dosar și m s-a adus la cunoștință faptul că are calitatea de suspect. Se consideră nevinovată și spune că nu poate comenta acum mai mult, o va face când va vedea exact ce acuzații i se aduc fiecăruia dintre cei 16 suspecți.
Continuarea, aici.