Se taie ca-n codru din pădurile nepăzite! Suprafața acestora este de peste 9.000 de hectare

În Caraș-Severin, pădurile nepăzite și neadministrate cad pradă cu ușurință hoților care taie și sustrag lemne. La ora actuală, aproape 70 la sută din cele circa 13.000 de hectare de pădure aflate în proprietatea unor persoane fizice sau juridice nu sunt administrate. Potrivit reprezentanților Gărzii Forestiere, 90 la sută din volumul arborilor tăiați ilegal anul trecut a fost identificat în aceste păduri.

O informare prezentată de șeful IPJ Caraș-Severin, comisarul șef Cristian Goian, în cadrul Colegiului Prefectural, referitoare la activitățile desfășurate de polițiști în 2019 în cadrul programului „Scutul Pădurii” a repus pe tapet problema administrării fondului forestier la nivelul județului. „La această dată, se constată deficienţe în asigurarea cu pază a fondului forestier, cu toate că prin lege se stipulează obligativitatea ca deţinătorii de fond forestier să încheie contract de pază şi administrare după efectuarea controlului în teren de către Garda Forestieră Timişoara”, se arată în raportul respectiv.

Cele mai mari probleme sunt în pădurile aflate în proprietatea unor persoane fizice, asociații sau parohii, susțin reprezentanții Gărzii Forestiere: „Din analiza privind  situaţia inspecţiilor efectuate de Garda Forestieră Caraș-Severin în 2019 pe moduri de administrare, s-a constatat că 90 la sută din volumul arborilor tăiaţi ilegal s-au identificat în pădurile private neadministrate ce aparțin unor persoane fizice, dar și juridice. Soluţia scăderii volumului de arbori tăiaţi ilegal este ca toate suprafețele de fond forestier indiferent de proprietar să fie în administrare”.

Însă, în cazul pădurilor deținute de persoane fizice și juridice, doar 31 la sută din suprafață (aproximativ 4.000 de hectare) au asigurată pază. Mult mai bine stau lucrurile în ceea ce privește fondul forestier al UAT-urilor, administrat în proporție de 98 la sută, în timp ce fondul forestier proprietate publică a statului este administrat integral.

Pe parcursul anului trecut, polițiștii cărășeni împreună cu lucrători din cadrul Gărzii Forestiere, Direcției Silvice, Gărzii de Mediu şi ai Jandarmeriei au efectuat aproape 1.200 de acțiuni pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale și sustragerii de arbori, a transportului, depozitării, prelucrării și comercializării ilegale a materialului lemnos. Controalele au vizat exploatări forestiere, instalaţii de debitat, depozite, ocoale silvice și mijloace de transport și s-au lăsat cu 247 de amenzi în valoare de 360.000 de lei. De asemenea, a fost confiscat material lemnos în valoare de aproximativ 154.000 de lei și au fost înregistrate 285 de dosare penale noi pentru infracțiuni la regimul silvic.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite