Un echipaj SMURD de prim ajutor a devenit operațional, începând de ieri, 28 februarie, la Moldova Nouă. Subunitatea de pompieri de aici era singura din Caraș-Severin care nu avea echipaj de prim ajutor.
Echipajul de prim ajutor format din plutonierii adjutanți Flavius Luca, Jiva Stoicovici și Vasile Lupulovici, împreună cu asistentul coordonator – plutonierul Violeta Șușară – a asigurat, pe parcursul zilei de ieri, primele intervenții pentru acordarea primului ajutor medical în raionul de intervenție Moldova Nouă. Odată cu operaționalizarea acestui echipaj SMURD, toate cele cinci subunități ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență Semenic – Detașamentele de Pompieri Reșița și Caransebeș, Secția de Pompieri Oravița, Garda de Intervenție nr. 2 Bozovici și Secția de Pompieri Moldova Nouă – sunt pregătite să acorde primul ajutor de urgență în cazul unor accidente rutiere și nu numai. Noul echipaj SMURD are o arie de intervenție de circa 830 de kilometri pătrați – orașul Moldova Nouă și comunele Coronini, Socol, Sichevița, Pojejena, Berzasca, Gârnic și Cărbunari – și deservește aproximativ 25.000 de locuitori.
În Caraș-Severin, primele echipaje SMURD au fost operaționalizate în 2012, însă la Secția de Pompieri Moldova Nouă nu s-a putut realiza acest lucru întrucât clădirea în care funcționează subunitatea nu permitea amenajarea unor spații care să îndeplinească cerințele minime prevăzute de normele de sănătate publică pentru unitățile SMURD. Anul trecut, cu sprijinul autorităților locale, a fost identificată o soluție pentru ca echipajul SMURD să-și desfășoare activitatea în clădirea Spitalului Orășenesc Moldova Nouă.
„Spațiile respective permit desfășurarea activității echipajului SMURD în condiții optime, îndeplinind cerințele stabilite prin normele de sănătate publică pentru unitățile SMURD. Funcționarea echipajului în aceste spații va fi temporară întrucât inspectoratul nostru va fi beneficiarul unei construcții administrative noi, cu spații dedicate SMURD, obiectiv de investiții finanțat prin intermediul unui proiect derulat de IGSU. Menționez că deținem atât resursa fizică – ambulanță tip B2 din rezerva operativă, cât și cea umană, întrucât peste 40 dintre subofițerii încadrați la această gardă de intervenție au parcurs cursul de prim ajutor calificat și descarcerare”, a declarat inspectorul șef ISU Semenic, locotenent-colonel Ionel Tilca. „Noul echipaj SMURD reprezintă un efort comun al autorităților locale, instituțiilor medicale și comunității în ansamblu pentru a asigura un mediu sigur și protejat pentru toți locuitorii și turiștii din clisura Dunării. Este un privilegiu să contribuim la binele și la siguranța fiecărui membru al comunității noastre”, a precizat acesta.