Ședință ordinară tratată curat ordinar de jumătate (plus 1) din consilierii județeni!

 

Nici unul din cele aproape 30 de puncte de pe ordinea de zi a ședinței ordinare de astăzi, 15 mai, a Consiliului Județean Caraș-Severin nu a putut fi votat, ca urmare a boicotului pus la cale de opoziție, cu sprijinul (involuntar?) a doi liberali!

 

De 16 aleși județeni ar fi fost nevoie pentru ca ședința să întrunească cvorumul de prezență. Dintre cei 17 liberali au absentat doi („Iuda” Viorel Bașag și „discipolul” Bogdan Miloș) – numărul perfect pentru ca opoziția să-și poată duce până la capăt planul! Astfel, ca niciodată, consilierii județeni PSD, PRO, ALDE, PNȚCD și PMP au stat în afara sălii de ședințe, pe holuri, urmărind pe telefoanele mobile transmisiunea live a unui fiasco ai cărui protagoniști erau chiar ei – mândri aleși ai cetățenilor din Caraș-Severin, care așa au înțeles că trebuie să-și reprezinte alegătorii: blocând activitatea forului județean!

 

Nu, nu și nu! Calcul pesedist: deci… de 30 de ori nu!

 

Au intrat în sală pentru câteva minute doar emisarii „greviștilor”, Ioan Crina (PSD) și Lucian Voina (PMP), pentru a anunța de ce s-a ales această formă de boicot. Și anume, pentru că opoziția nu este de acord cu trei dintre cele aproape 30 de proiecte de hotărâre de pe ordinea de zi: trecerea în domeniul public al județului a unui drum forestier ce face legătura între Poiana Mărului și Muntele Mic, schimbarea lui Viorel Bașag din Consiliul de Administrație al Spitalului Județean și înființarea societății Caraș Serv.

 

Referitor la acel drum forestier, „cel puțin în faza aceasta, nefiind o sursă de finanțare, am face mai mult rău dacă l-am prelua de la Romsilva. N-avem bani să reparăm, nu ne-ați arătat nicio sursă, și drumul va ajunge și mai rău. Din cauza aceasta am considerat că putem amâna și că putem vota proiectul acesta în momentul în care ne arătați o sursă clară de finanțare”, a spus Crina, argumentația acestuia neavând însă nicio legătură cu realitatea. Proiectul în cauză are nevoie de două treimi de voturi favorabile pentru a trece. Deci ar fi fost suficient ca opoziția să se prezinte la ședință și să voteze împotrivă pentru ca proiectul să nu fie adoptat. Absenteismul în bloc neavând în acest caz nicio logică!

 

În legătură cu situația de la spital, Crina a dat de înțeles că pesediștii nu vor să-i facă pe plac președintelui CJ Romeo Dunca privind schimbarea managerului Alina Stancovici: „Următorul punct pe ordinea de zi este toată circoteca pe care o faceți la spital. Iar doriți să-l înlocuiți pe domnul Bașag, să vă puneți alt consilier care să voteze ce vreți dumneavoastră, astfel încât să vă atingeți scopul efectiv direct și personal de a schimba managerul. V-am spus la ședințele trecute că sunteți la un pas de abuz în serviciu și de a folosi Consiliul Județean în interes propriu. Grupul liberal l-a numit pe domnul Bașag și acum nu vă mai place de el că nu votează ce vreți dumneavoastră și vreți să-l schimbați”.

 

Iar în privința Caraș Serv, Crina a declarat că opoziția nu este de acord cu înființarea acestei societăți comerciale, pe motiv că noua firmă nu ar fi de interes public. „Eu v-am spus să citiți cu atenție Codul administrativ unde este un articol care spune foarte clar în ce condiții poate participa Consiliul Județean cu capital. Veți vedea acolo că poate participa la înființarea unor firme, dar care au ca obiect de activitate lucruri de interes public”, a zis pesedistul, de parcă noua firmă și-ar fi propus să lanseze rachete pe Marte, nu să se ocupe de problemele județului.

 

Când să primească răspunsuri (la fel de punctuale) de la președintele CJ, Crina și Voina i-au întors spatele lui Dunca și au părăsit sala! Cei doi își făcuseră datoria: au transmis mesajul opoziției și nu voiau să fie puși în fața unor contraargumente ce puteau fi de bun-simț. Nesimțirea (în) politică are și ea onoarea ei, ce dracu!

 

Romeo Dunca, punct cu punct

 

„Nu avem cvorum, deci ședința nu se va putea ține. Avem o dovadă clară de ceea ce înseamnă a bloca funcționarea unui județ! Au plecat toți, adică cei doi au venit (pentru a pleca), ceilalți nu s-au prezentat. Îi avem doar pe ai noștri (pe liberali), mai puțin cei doi care nu au venit. Voi răspunde punctual la cele trei puncte”, a spus Romeo Dunca. Și-ntr-adevăr, a răspuns… pentru cine are urechi să asculte și partea adversă, nu doar sarcinile de partid.

 

Unu, drumul forestier. „A acuza că nu putem să demarăm începutul documentației pentru ca un drum să aibă șansa să poată fi modernizat cândva este o mare tâmpenie. Sigur că dacă luăm acest drum nu îl vom putea amenaja mâine sau poimâine, dar putem să începem o lungă cale care trebuie parcursă pentru obținerea documentației. Putem face DALI, putem să căutăm finanțare pe fonduri europene. Această găselniță este un argument pueril”.

 

Doi, spitalul. „S-a spus că eu am ceva personal cu doamna Stancovici. Este fals! Eu chiar mă gândesc la soarta pacienților, a cetățenilor din Caraș-Severin care nu pot să-și rezolve problemele medicale aici în județ din cauza unui management de foarte proastă calitate. Eu cred că toată structura care susține acest management prost, inclusiv prin astfel de atitudini, are la bază scurgeri de bani din acest spital. Altfel, nu e logic ceea ce se întâmplă. Toată lumea, pacienți, aparținători, medici, reclamă că nu funcționează! Gradul de ocupare e sub 40%, cetățenii, în loc să-și rezolve problemele de sănătate aici, sunt trimiși pe la alte spitale. Aceste lucruri arată foarte clar că nu există o satisfacție față de actul medical. Și atunci, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să umbli la management. Am fost partizanul doamnei Stancovici în 2020 când se vehicula schimbarea ei. Am acordat, în unanimitate, toți consilierii, 11 milioane de lei din octombrie 2020 până la finalul lui 2021. Niciodată, nimeni, din banii județului, nu a dat așa mulți bani. Aceasta este dovada că am vrut. În 2020 am cerut două lucruri elementare: să vedem circuitul medicamentelor și prezența personalului spitalului. Nu am reușit să facem asta nici până astăzi! Ce argument mai bun care să-ți arate că managementul nu-și dorește transparență? Zilele trecute eram cu riscul de a fi blocate conturile spitalului din cauza unor raportări incorecte. Atâta timp cât raportul de audit vine și arată că sunt 3.000 de documente care au intrat în evidența contabilă fără viză de control financiar preventiv, ce să mai așteptăm?”

 

Trei, societatea Caraș Serv. „Vrem să facem această societate comercială din două considerente. Primul: salariile pe care eventualii angajați de la Direcția de Drumuri care ar putea să opereze utilaje pentru a face lucrări rapide de întreținere, de minimă intervenție, sunt mici. Nu vine nimeni să se angajeze pe aceste salarii acolo ca operator utilaje. Și, oricum, nu se mai pot face angajări (la instituții de stat). Al doilea: Caraș Serv ar fi, pur și simplu, o societate comercială în care acționar este Consiliul Județean și, astfel, nu am mai pierde timp cu proceduri de licitație și am avea costuri foarte mici pentru intervenții”.

 

Asta este!

 

Concluzia, în absența celor din opoziție, nu putea să o tragă decât Romeo Dunca. Iar acesta a conchis cu dezamăgire: „Ați văzut poziția ostentativă, poziția neconstructivă… Avem peste 30 de puncte pe ordinea de zi, inclusiv majorările de salarii pe care am vrut să le facem pentru angajații din Consiliul Județean, cu cinci procente. Ne-au pus în fața acestui fapt. E o luptă prostească! S-a ajuns până acolo încât nu contează interesul cetățeanului, al angajaților sau al unor localități care depind de anumite activități. Asta este”.

 

Asta este, am spune și noi dacă situația ar fi fără ieșire. Dar nu este. Atâta timp cât intransigenta (când vrea ea să fie așa) conducere a PNL Caraș-Severin ar reuși să ia exemplul liderilor PSD și să-și disciplineze oamenii trimiși în Consiliul Județean. Cei 17 liberali ar putea asigura mereu cvorumul și voturile necesare pentru a trece toate proiectele de hotărâre care nu necesită două treimi din totalul de 31 de mandate. De ce nu fac asta? Pentru că… asta este.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available