Actul de justiție din Oravița se va desfășura într-un spațiu nou construit, după ce deliberativul orăvițean a dat în administrare Tribunalului Caraș-Severin un teren cu o suprafață de 6.000 de metri pătrați.
Tribunalul Caraș-Severin intenționează să construiască o clădire nouă pentru Judecătoria Oravița, dând asigurări că are alocate, prin bugetul de venituri și cheltuieli aferent anului 2022, fonduri pentru întocmirea studiului de fezabilitate privind construirea noii clădiri. În acest sens, Tribunalul a solicitat alocarea unei suprafețe de 6.000 de metri pătrați de teren, cu un front stradal de 70 mp, aliniat la Drumul Național 57, în vecinătatea noii piețe agroalimentare. Întruniți în ședință extraordinară, aleșii orăvițeni au aprobat, săptămâna trecută, proiectul de hotărâre prin care acordă dreptul de administrare a terenului în favoarea Tribunalului Caraș-Severin.
Actuala clădire a Judecătoriei Oraviţa este una dintre primele clădiri ale coloniştilor austrieci şi a fost construită în 1721, fiind modificată în anii 1788 şi 1838, în forma şi aspectul de astăzi. Până în anul 1926 a fost sediul Direcţiei Montanistice şi trezorerie militară. În perioada 1926-1951 a găzduit Tribunalul Judeţului Căraş și, ulterior, prin Legea 21/24.06.1968 de aprobare a Decretului nr. 135/1968, se înfiinţează Judecătoria Oraviţa, fiind renovată între anii 1996-1998. Clădirea este clasată ca monument istoric cod LMI CS-II-m-B-11172.
Riscuri majore pentru întreruperea actului de justiție în cazul în care investiția nu se va realiza
Din cauza uzurii şi deprecierii învelitorii, precum şi a deteriorării şi putrezirii şipcilor, apa rezultată din precipitaţii a pătruns în podul clădirii infiltrându-se şi afectând suprafaţa tavanelor (planşeele sunt din grinzi şi scândură cu trestie bătută) şi pereţilor mai multor birouri de la etajul clădirii, degradându-se atât tencuiala interioară, cât şi cea exterioară şi existând pericolul afectării instalaţiei electrice, cu riscuri majore de incendiu. „Urmare a pătrunderii apei prin învelitoarea acoperişului Judecătoriei Oraviţa de o perioadă lungă de timp există permanent pericolul prăbuşirii parţiale a acoperişului, mai ales în perioada de iarnă prin acumulare de zăpadă în cantitate mare. În urma infiltraţiilor au fost afectate faţadele şi zona stucaturii. Desprinderea tencuielii de pe faţadă induce pericole majore atât pentru pietoni, trecători, dar şi pentru persoanele care lucrează în cadrul Judecătoriei. Din cauza deselor infiltraţii cât şi datorită vechimii construcţiei, la parterul clădirii unde sunt birourile de Registratură şi Arhivă, pe pereţii perimetrali au apărut zone cu mucegai şi ciuperci ce afectează sănătatea personalului care lucrează în instituţie. în aceste spaţii sunt zone unde umiditatea permanentă a creat desprinderea şi deteriorarea pardoselii din parchet”, se arată într-un comunicat de presă al Tribunalului Caraș-Severin.
Prin proiectul de buget pentru anul 2023 a fost solicitată Ministerului Justiţiei suma de 4.000.000 lei pentru demararea investiţiilor.
În cazul nerealizării obiectivului de investiţii, funcţionarea instanţei este vădit pusă în pericol, existând riscul major de întrerupere a desfăşurării actului de justiţie urmare a afectării grave a siguranţei în exploatare a clădirii şi iminenţa generării de boli profesionale pentru personalul instanţei, cu consecinţe negative imprevizibile, se mai subliniază în același comunicat de presă.