Scandalul de la Caransebeș dintre Felix Borcean și Bebe Pasere, soldat cu revocarea acestuia din funcția de viceprimar, îl are de fapt la origine pe Ion Mocioalcă, a dezvăluit aseară primarul independent al municipiului.
Revocarea din funcție a unui viceprimar se poate face cu votul a cel puțin două treimi din numărul total al consilierilor locali. La Caransebeș, asta înseamnă 13 voturi din totalul de 19. Bebe Pasere, viceprimarul de până mai ieri, este președintele organizației locale PRO România, partid care la Caransebeș are 3 consilieri locali. Adică exact atâția câte voturi au fost împotriva schimbării sale din funcție. În favoarea propunerii de revocare făcute de primarul independent Felix Borcean au votat 16 aleși locali, deci inclusiv pesediștii (6 la număr). Dacă aceștia, sau măcar patru dintre ei, s-ar fi opus, Pasere ar fi fost și azi viceprimar. Dar omul lui Mocioalcă, cum este numit Pasere, nu a avut susținerea pesediștilor. Să fi fost asta voința liderilor județeni ai PSD, deputatul Silviu Hurduzeu și senatorul Ion Mocioalcă? Nicidecum.
„Să-i mai dăm la gioale un pic lu’ băiatul ăsta…”
Într-un interviu transmis live pe Facebook, aseară, de Express de Banat, Borcean a spus că are informații dinspre organizația locală PSD că, după ședința Consiliului Local Caransebeș în care Pasere a fost revocat din funcție, senatorul Mocioalcă a demis întreaga conducere a PSD Caransebeș. Astfel, totul se pliază perfect pe scenariul dezvăluit de Felix Borcean: acesta are convingerea că planul lui Pasere privind respingerea la vot a proiectului de organigramă propus de primar – motivul principal pentru care Borcean a inițiat proiectul de revocare – a fost pus la cale la vârful organizației județene a PSD. Și asta doar pentru că așa ar fi vrut Mocioalcă!
Felix Borcean a prezentat contextul în care actualul senator social-democrat ar fi încercat să-și monteze oamenii (de la PSD și PRO România) împotriva primarului: „Venirea lui Ion Mocioalcă de la PRO România la cârma organizației PSD (președinte executiv, el, președinte, Silviu Hurduzeu – n.r.) ar fi trebuit să-i aducă pe toți la masă, deci cum Dumnezeu să votezi împotiva colegului tău? Dar probabil că venirea lui Ion Mocioalcă nu este agreată de pesediștii care au dus greul luptelor electorale, inclusiv pentru Ion Mocioalcă. Și așa este, eu însumi am fost în mijlocul acelor evenimente. Înțelegerea mea cu PSD-ul a fost una de scurtă durată, dar, totuși, am considerat că, fiind alături în campania electorală de la locale, e normal să-l susțin pe Silviu Hurduzeu la președinția Consiliului Județean. Dacă tot l-am susținut, mi-am zis să-i dau o mână de ajutor și în campania pentru parlamentare. Dar în campania de parlamentare a venit la PSD și Ion Mocioalcă… Mie nu mi-e drag Ion Mocioalcă, o spun fără nicio jenă, dar am vrut să-l bată pe Marcel Vela. Nu-l iubesc pe Ion Mocioalcă deloc, dar am spus, am vrut să ia un vot în plus în fața lui, și a avut 107 voturi în față, în Caransebeș. Și-acum să vii tu, Ion Mocioalcă, și să faci astfel de manevre, «nu votați, copiii mei, organigrama, să-i mai dăm la gioale un pic lu’ băiatul ăsta, că prea-și ia lumea-n cap primarul ăsta independent! Primarul zero, care n-a făcut nimic patru ani! Ia să-l mai oprim… »”.
A fi jupân la tine acasă
Explicația atitudinii lui Mocioalcă este simplă. În cei 25 de ani de deputăție, marele om politic s-a văzut o singură dată cu toți sacii în căruță, în anul 2016. Dar și atunci, speranțele într-o carieră politică de succes aveau să i se năruie foarte repede. După ce și-a pus omul, pe Silviu Hurduzeu, în fruntea Consiliului Județean și s-a asigurat că bejeriții săi vor fi bine conectați la principalele surse de bani publici (cu CJ, cu Aquacaraș sau cu primăriile pesedizate), Mocioalcă ar fi putut da lovitura în politica mare odată ce PSD a câștigat alegerile parlamentare, iar Sorin Grindeanu a devenit premier. Dar corăbiile politice ale celor trei gugulani – Grindeanu, Mocioalcă, Hurduzeu – s-au scufundat una după alta. A căzut Grindeanu, cu tot cu Ponta, iar Mocioalcă se cam vedea nevoit să-și urmeze nășicul. Dragnea l-a mirosit, așa că Mocioalcă n-a mai putut sta cu fundu-n două luntri. Dar odată plecat după Ponta, a pierdut controlul organizației județene a PSD. Norocul lui s-a numit… condamnarea la închisoare a lui Liviu Dragnea, altfel nu văd cum ar mai fi putut să prindă Mocioalcă încă o dată vreun loc eligibil pentru Parlament.
Ce a făcut omul său din fruntea CJ în cei patru ani de mandat am văzut cu toții în septembrie 2020. Atunci când cărășenii au preferat să voteze un timișorean decât să-l mai vadă pe Hurduzeu președinte. Dar durerea lui Mocioalcă nu e doar asta. Să fii atâta amar de vreme la vârful politicii din Caraș-Severin și să nu reușești să pui și tu, măcar o dată, un om care să-ți câștige alegerile pentru primăria orașului tău – ăsta da motiv de frustrare. Și, da, tot ăsta poate fi un motiv serios, poate singurul, pentru care i s-a cerut lui Pasere să-i încurce socotelile primarului Borcean. Cu o organigramă în care viceprimarul PRO (PSD) ar fi primit puteri sporite și având majoritatea în Consiliul Local, Mocioalcă s-ar fi simțit și el, prima oară în cariera-i de combinator politic, ca un adevărat jupân al Caransebeșului. Nu i-a ieșit nici acum.