Suntem prezenți și pe

Actualitate

Sfaturi de la medicul timișorean care a vindecat zeci de bolnavi de COVID-19: „Ce este bine să știm și ce devine crucial pentru zilele următoare!”

Publicat cu

în

Aflat în linia întâi în lupta cu coronavirusul la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, medicul Virgil Musta ne învață ce trebuie să facem sau să nu facem, afară și în casă, pentru a ține departe virusul.

„Această săptămână este una decisivă, una în care trebuie să acționăm eficient, în masă! Altfel, la sfârșitul ei, cazurile care vor necesita spitalizare pot fi atât de multe, încât se va instala rapid panica, va fi foarte greu să se mai facă ceva coordonat și fiecare va încerca să acționeze individual să încerce să se salveze cumva. Trebuie evitat cu orice preț acest scenariu, pentru că șansele de reușită pe cont propriu, mai ales în cazurile care conduc la complicații, sunt foarte mici. Dacă nu conștientizăm acum, în masă, că nu e de joacă, dacă încă ne credem mai presus de ceea ce se întâmplă în Italia (și nu numai), peste foarte puțin timp poate fi prea târziu, putem pierde pe mulți dintre cei dragi”, avertizează medicul Virgil Musta.

Acesta a postat pe grupul City Doctors – Comunitate pentru Sănătate un set de reguli esențiale de urmat în această perioadă:

 1. Virusul are o contagiozitate foarte mare. Este estențial în primul rând să evităm contactul cu diverse persoane în această perioadă.
 2. Purtați mască. Nu vă protejează foarte mult împotriva contaminării, ci, mai degrabă, împiedică transmiterea de la persoanele ce poartă mască la celelalte, dar este foarte important și acest lucru, pentru că nu știm care suntem contaminați și care nu.
 3. Nu stați față în față cu cineva la o distanță mai mică de 2 metri și nu stați mai mult de 15 minute ca durată.
 4. Aerisiți bine camera în care locuiți sau vă desfășurași activitatea de cât mai multe ori posibil. Astfel scădeți concentrația virusului în aer.
 5. Tușiți sau strănutați la nivelul cotului.
 6. Mănușile te protejează, dar reprezintă și o mare capcană, deoarece crezi că dacă ai mănuși nu te contaminezi. De fapt, măsura principală este să nu duci mâna la față (cu sau fără mănușă) și să te speli de cât mai multe ori pe mâini cu apă și săpun, cel puțin 20 de secunde.
 7. Dezinfectați des mânerul ușii de la intrarea în casă sau din încăperile unde lucrați.
 8. Pentru a evita contaminarea prin haine, când ajungi acasă, după ce te-ai spălat pe mâini, te dezbraci de hainele de stradă, le pui pe balcon sau într-un loc prestabilit, care să poată fi dezinfectat și poți face un duș sau, după ce te speli din nou pe mâini, te îmbraci în hainele de casă. Hainele de stradă este bine să le lași 24-48 de ore, dacă nu le poți dezinfecta sau călca la temperatură mare.
 9. Pentru a evita contaminarea prin talpa pantofului, recomand ca la intrarea în casă să aveți două preșuri, unul în exterior și altul în interior. Cel din exterior să fie îmbibat în soluție de clor. De pe primul preș treci pe al doilea, te descalți și îți pui pantoful în același loc zilnic, undeva lângă intrare, pe o suprafață ce poate fi dezinfectată cu clor. Nu umbla în aceeași pantofi afară și în casă!
 10. Pași recomandați când ajungem acasă:
 • 1. Înainte de a intra, dacă avem mănuși, le dăm jos și le punem într-o pungă pe care o sigilăm și aruncăm la coșul de gunoi de afară.
 • 2. Ștergem talpa pantofului de preșul din exterior îmbibat cu clor.
 • 3. Intrăm în casă.
 • 4. Ne descălțăm și punem pantofii de stradă în același loc, dar să nu fie acela în care ținem pantofii de casă.
 • 5. Luăm pantofii de casă.
 • 6. Ne spălăm bine mâinile.
 • 7. Ne schimbăm hainele și le izolăm pe cele de stradă.
 • 8. Dezinfectăm clanța sau întrerupătoarele, cheile, telefonul sau alte obiecte folosite.
 • 9. Ne spălăm din nou pe mâini.
 • 10. Aerisim des încăperea.

„Ținem aproape, deși păstrăm distanța! Numai împreună vom reuși!”, încheie medicul Virgil Musta.

Facebook Comments

Ne găsești și pe

Reclamă
Actualitateo oră în urmă

Un primar urechist: „Știam că se întâmplă ceva necurat acolo”. Aquacaraș și Poliția Locală Caransebeș îi demonstrează lui Felix Borcean că bate câmpii [FOTO]

Utile3 ore în urmă

O nouă ofertă publică pentru vânzarea de titluri de stat. Nazare: „Este o modalitate de economisire dedicată persoanelor fizice, în condiții avantajoase”

Actualitate4 ore în urmă

Filtre rutiere pe drumurile publice din Caraș-Severin. Zeci de șoferițe au fost trase pe dreapta de polițiști

Actualitate5 ore în urmă

„Cititul dăunează grav ignoranței!”. Elevii unei școli din Reșița au vestit venirea primăverii într-un mod inedit

Administrație7 ore în urmă

Prețul pandemiei, varianta DSP. Câți bani publici și pe ce au fost cheltuiți în Caraș-Severin în lupta împotriva COVID-19

Actualitate10 ore în urmă

Două străzi din Reșița, fără apă potabilă

Actualitate13 ore în urmă

Chinezăria din Lupac nu se dezice: ciurul de sortare e mai mult stricat decât activ

Politică14 ore în urmă

ȚEAPĂ. La împărțirea cașcavalului din ATOP, opoziția „unită” din CJ Caraș-Severin a propus trei candidați pe singurul loc oferit de liberali!

Sporto zi în urmă

Alin Minteuan, după o nouă înfrângere: „Trebuie să recunoaștem că atâta putem în acest moment”

Turismo zi în urmă

Cele mai lungi chei din țară se află în Caraș-Severin. „Zecile de cascade și sutele de peșteri și avene nu sunt întâmplătoare”

Cele mai citite