Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, spune că a aflat… de pe internet despre trei licitații însumând 125 milioane de lei lansate de Spitalul Județean de Urgență Reșița în zilele de 12 și 13 ianuarie 2023, pentru achiziția de medicamente.
Anunțurile, trei în două zile, au apărut pe site-ul licitatiipublice.ro, via SICAP, și ne sunt semnalate de președintele Consiliului Județean (CJ): două în vederea încheierii de acorduri-cadru pentru furnizare de medicamente pe programe naționale (pentru HIV și diabet) – 26,8 milioane de lei, respectiv unul pentru acord-cadru de furnizare produse farmaceutice – 98 milioane de lei.
Reamintind că datoriile Spitalului Județean de Urgență Reșița (SJUR) se ridică la 20 de milioane de lei și subliniind că ștergerea arieratelor de 14 milioane de lei nu se va face prea curând, Romeo Dunca își exprimă încă o dată neîncrederea în actualul management al unității spitalicești din Reșița, ale cărei datorii ar putea crește în continuare:
„Indiferent de ajutorul dat de guvern care va intra în conturile spitalului, integral, probabil în trimestrul 3 și prin care arieratele acumulate în mandatul 2016-2020 urmează a fi șterse, graba managerului Alina Stancovici de a angaja astfel de cheltuieli eu nu o înțeleg. Nu sunt de meserie să analizez oportunitatea unei astfel de licitații, dar e total nepotrivit să aflu de pe internet despre o astfel de acțiune. Nu am auzit un cuvânt despre această intenție, nu am fost întrebat și nu știu cine o va onora, de vreme ce nu există un ban în contul spitalului disponibili pentru o astfel de achiziție, iar datoriile azi sunt de 20.000.000 ron. Nu mi-a inspirat încredere această doamnă, iar persoane de conducere din anturajul acesteia chiar m-au îngrozit. Am încercat să opresc avalanșa lucrurilor nefirești din spital, dar instanțele au hotărât altceva. Probabil că sentința favorabilă a dat atât de mult curaj doamnei manager încât angajarea spitalului, azi încă falimentar, în cheltuieli de zeci de milioane din banii care azi nu există e floare la ureche în mintea managerului Stancovici”.
În condițiile în care e de notorietate că pacienții internați în spitalul din Reșița sunt nevoiți să-și cumpere medicamentele prescrise de medici, Romeo Dunca spune că, la câți bani a cheltuit SJUR pentru achiziția de medicamente, „în ultimele 18 luni pacienții spitalului nu au dus lipsă de nimic de vreme ce tot de pe internet aflu azi că au mai fost și alte licitații pentru medicamente, însumând tot undeva pe la 20 de milioane de euro. Iar managementul medicamentelor made în Reșița a făcut posibil ca în ultimele luni o cantitate de aproximativ o tonă de medicamente expirate să fie distruse”.
„Va trebui să oprim acest mod de lucru”, mai scrie Dunca pe pagina sa de facebook. Anume, de a angaja spitalul în cheltuieli ce nu pot fi acoperite. „Oare cine pune viza de CFP (control financiar preventiv, n.r.), cine se bagă să furnizeze medicamente unui spital care nu onorează plățile la scadența și cum e posibil să distrugi medicamente de sute de mii de lei pentru că au expirat? Timp în care, probabil, încă nici nu le-ai plătit?”, întreabă public șeful administrației județene, care anunță totodată că, începând de ieri, echipa de audit de la CJ „se află în misiune de lucru la Spital. Sub atenta coordonare a d-lui Ilie Tipa, consilierul meu. Am încredere că vom găsi anumite răspunsuri și cauze ale unor situații pe care azi nu mi le pot explica. După care voi lua măsuri. Chiar cu riscul să mergem din nou în instanță. Din simplul motiv că pacienții spitalului nostru doresc ca nevoile lor să fie înainte de toate”.