Smart Communities. „Reșița, un oraș care se reinventează și se repoziționează pe hartă”

 

Primarul Reșiței, Ioan Popa, a vorbit în cadrul Smart Communities – Summit & Expo 2023, eveniment desfășurat la București în perioada 16-17 martie, despre proiectele care vor transforma Reșița într-un oraș inteligent și despre oportunitățile pe care le aduc fondurile europene pentru dezvoltarea comunităților prin inovare și tehnologie.

 

Smart Communities – Summit & Expo 2023, eveniment organizat de RePatriot, înseamnă două zile de prezentări, expoziție și workshopuri specializate despre probleme ale comunităților locale și soluții inteligente care să le rezolve. Ieri, 16 martie, în prima zi a evenimentului desfășurat la Hotel Pullman Bucharest World Trade Center, primarul Reșiței, Ioan Popa, împreună cu Radu Andronic, manager general FIP Consulting, și Andreea Naggar, secretar de stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, au discutat, în cadrul secțiunii „Tehnologia și inovația combinate cu oportunitatea fondurilor europene – o nouă etapă pentru dezvoltarea locală”, moderată de Marius Raul Bostan, membru al echipei RePatriot, fost ministru al Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională în Guvernul Cioloș, despre componenta de inovare, cercetare, digitalizare și tehnologie din cadrul proiectelor de dezvoltare urbană.

 

„Inovare, cercetare, digitalizare – nu sunt chestiuni abstracte. Fondurile structurale pe 2021-2027 au o componentă serioasă în acest domeniu și ne-a panicat aproape pe toți cei care suntem în administrația publică. Mamă, câți bani! Dar ce să facem cu ei și unde să-i băgăm? De fapt, și educația, și sănătatea, și mobilitatea, și calitatea vieții – toate au o componentă de inovare, cercetare, digitalizare. Trebuie să știm cum să fructificăm, cum să desprindem în accesarea fondurilor europene pe anumite axe pentru a avea și această componentă pe care să o exploatăm din punct de vedere financiar”, a spus primarul Ioan Popa în cadrul discuției.

 

Edilul a oferit și o serie de exemple, proiecte ale municipalității care au și o importantă componentă de smart city, pe mobilitate urbană și educație. „Reșița este, la ora aceasta, un oraș întors cu fundul în sus, tot orașul e spart, reintroducem tramvaiul. Am reușit, din fericire, să facem un proiect de circa 80.000.000 de euro și să reintroducem tramvaiul, să reintroducem infrastructura de cale ferată și tot ce presupune acest lucru. Evident că acest lucru presupune și digitalizare și inovație. În educație, noi am modernizat toate liceele, școlile și grădinițele din oraș, iar acum, în actualul ciclu financiar, accesăm fonduri pentru dotări și am câștigat un program Erasmus pentru formarea profesională a circa 600 de cadre didactice. Acest upgrade pe care trebuie să-l facă dascălii este cel mai important pentru sistemul de învățământ la nivel național. Trebuie să sprijinim procesul de formare profesională a dascălilor la modul cel mai serios pentru că nu poți să ai pretenția ca un profesor să iasă de pe băncile facultății și după aceea, 30-35 de ani, să predea în același stil. Lumea se schimbă. Am avut acest episod pandemic, în care toți copiii au stat acasă, s-a făcut școală online, iar dascălii, dacă nu sunt adaptați, acomodați cu noile sisteme, n-au cum să predea”, a punctat Ioan Popa. Acesta a amintit și de proiectul de modernizare a căii ferate Reșița – Timișoara, derulat în parteneriat cu Primăria Timișoara și Consiliile Județene Caraș-Severin și Timiș, care ar putea primi finanțare prin PNRR: „Este un proiect asumat de Primăria Reșița, pentru modernizarea căii ferate Aeroport Timișoara – Voiteni – Reșița și conexiune cu Serbia, care, evident, are o componentă de tehnologii noi. Ce vrem cu acest proiect? Să aducem cu mai mare ușurință turiști în zona Banatului de munte și, în același timp, să creăm o mobilitate inteligentă, astfel încât resursa umană să se miște ușor dintr-o parte în alta, dar și studenții, așa cum făceam noi pe vremuri, acum 30-40 de ani, și, astfel, să reducem circulația cu mașini individuale”.

 

 

Despre proiectele Reșiței a vorbit și Radu Andronic, general manager FIP Consulting: „E o onoare pentru mine să fiu lângă domnul Popa, acest Messi al primarilor din România, noul Ilie Bolojan, într-adevăr, un primar de succes, cu o echipă de succes, cu un oraș care se reinventează și se repoziționează pe hartă. 100.000.000 de euro pentru infrastructură de transport urbană durabilă (proiectul de reintroducere a tramvaiului, n.r.) e o performanță pe care o reușește Reșița. Pe componenta de digitalizare în PNRR, la Reșița avem două proiecte foarte interesante: un sistem de cântare electronice la toate intrările în municipiu pentru a identifica depășirile de gabarit pentru camioane pentru că investim zeci de milioane în infrastructura rutieră urbană și nu are sens să o stricăm cu mașini supraîncărcate. Al doilea proiect major este un sistem de digitalizare a parcărilor, pentru care am finalizat studiul de fezabilitate și urmează să lansăm procedura de execuție, prin care lumea va ști foarte clar câte locuri de parcare sunt disponibile, unde sunt, plătește automat, primăria știe în timp real câți bani încasează, câți șoferi au parcat și nu au plătit și poate să trimită în mod eficient Poliția Locală, nu să se plimbe de nebună prin oraș și să consume motorină”.

 

Întrucât a fost comparat cu fostul primar al municipiului Oradea, Ilie Bolojan, în prezent președinte al Consiliului Județean Bihor, Ioan Popa a dezvăluit participanților la Smart Communities – Summit & Expo 2023 că acesta fost mentorul său în administrație: „A fost omul la care m-am dus cu caietul și cu pixul în mână și am notat: de la cadastrarea electronică a cimitirelor, a mormintelor, până la poliție locală, exproprieri, juridic, patrimoniu – absolut tot! Căutăm, găsim și copiem. Noi nu trebuie să inventăm mare lucru. Lucrurile au fost inventate demult. În Europa de vest, comunitățile sunt bine așezate. Ei au creat sisteme funcționale și asta trebuie să facem și noi în România, și atunci lucrurile vor evolua bine”.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite