Șmecheria, de doi lei. Paguba, 300.000 de euro! Ioan Popa: „Ne vom îndrepta împotriva celui care a făcut posibilă această mizerie: Sorin Simescu!”

Peste 3.000 de tone de deșeuri în „curtea” Primăriei Reșița. Un fost viceprimar, bun de plată. Factura? 300.000 de euro!

După mai bine de doi ani de procese, Primăria Reșița a preluat, astăzi, platforma din incinta fostei haldine de gunoi a orașului. Bonus, un munte de peste cinci tone de deșeuri, rămas „amintire” de la firma administrată de fostul viceprimar al Reșiței, Sorin Simescu. Acesta este acuzat că, deși a încasat bani prin firma Green Ecobauer de la primăriile din județ pentru transportul deșeurilor la deponee autorizate din țară, în realitate le-a adus doar până la Reșița.

În suprafață de aproximativ 3.000 de metri pătrați, terenul, situat chiar la intrarea în haldina din Dealul Lupacului, fusese închiriat, în 2015, firmei Green Ecobauer, administrată de fostul viceprimar PDL Sorin Simescu (acum în conducerea Pro România Caraș-Severin), cu scopul de a fi utilizată ca platformă de tranzit pentru deșeurile colectate din mai multe zone ale județului, până la deschiderea deponeului ecologic de la Lupac. Aceasta, pe hârtie. În realitate, doar o mică parte din deșeurile aduse la Reșița de firma lui Simescu a fost transportată la deponee autorizate. Și, cu timpul, pe platformă s-au adunat mii de tone de deșeuri. Acesta a fost și motivul pentru care Primăria Reșița a reziliat contractul de închiriere pentru terenul respectiv, iar acum a câștigat în instanță procesul cu firma Green Ecobauer care, potrivit sentinței, este obligată să curețe toate gunoaiele și să aducă terenul la starea inițială. Între timp, însă, firma a intrat în faliment și nu mai prea are cine să facă această treabă, problema fiind pasată în curtea Primăriei Reșița. Care, culmea, nu a depozitat niciun metru cub de gunoi pe această platformă! Costurile cu transportul celor peste 6.000 de metri cubi de gunoi se ridică la aproximativ 300.000 de euro.

„Anunț, aici, public că mă voi îndrepta cu siguranță împotriva administratorilor și acționarilor acestei firme pentru că, pentru acest gunoi adus din tot județul, firma a luat bani și pentru transferul lui de aici către Horezu sau Oradea. Lăsându-l, însă, aici, a băgat, de fapt, bani în buzunar. Am făcut un calcul, transportul acestui gunoi spre un alt deponeu ne costă aproximativ 300.000 de euro. Reșițenii nu vor plăti acești bani și ne vom îndrepta împotriva celui care a făcut posibilă această mizerie: Sorin Simescu! Noi considerăm că este o culpă personală. Atunci când iei de la un om bani pentru un serviciu și nu îl faci, nu se cheamă că ai intrat în faliment din prosite. Se cheamă că ai premeditat acest lucru și vom vedea ce va spune instanța”, a declarat primarul Ioan Popa.

Până când va fi găsită o soluție pentru transferul deșeurilor către un depozit autorizat dintr-un alt județ, Primăria va securiza zona pentru a împiedica depunerea altor deșeuri, „operațiune” care a și început, pe lângă gardurile haldinei putând fi observate gunoaie „proaspete”. La haldina din Dealul Lupacului mai rămâne, însă, și problema de mediu. În vara anului 2017 au fost numeroase incendii la haldină, iar muntele de deșeuri fumegă continuu de luni de zile. Și, pentru această situație, responsabili ar fi tot reprezentanții Green Ecobauer, explică administratorul public al Reșiței, Paul Vasile: „Părerea mea personală, dar și vorbind cu specialiști în domeniul incendiilor, este că ceea ce s-a spus inițial, că e de la cioburi de sticlă, sistemul de lentilă – sunt povești de adormit copiii. Realitatea pe care eu o bănuiesc este că s-a dat foc intenționat pentru a ascunde sau pentru a încerca să micșoreze cantitatea de gunoi”.

Probabil, însă, că toate aceste probleme nu ar fi existat dacă deponeul ecologic de la Lupac, realizat din bani europeni, ar fi fost funcțional. De la primul termen prevăzut în proiectul de peste 40 de milioane de euro au trecut trei ani și, mai nou, Consiliul Județean Caraș-Severin, titularul proiectului, nu mai avansează niciun termen pentru punerea in funcțiune a sistemului integrat de management al deșeurilor.

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available