Luna Cybersecurity in scolile din Caras-Severin. Doua sute de elevi afla despre pericolele care ii pandesc in mediul online

Vineri, 14 Octombrie 2016
Evalueaza articolul
(1 Vot)
resita.ro - Doua sute de elevi afla despre pericolele care ii pandesc in mediul online resita.ro - Doua sute de elevi afla despre pericolele care ii pandesc in mediul online foto: resita.ro

Pe parcursul lunii octombrie, in cadrul evenimentului ”Luna Cybersecurity”, politistii au desfasurat in unitatile scolare din judet, activitati informativ – preventive destinate protectiei minorilor, în domeniul criminalitatii informatice.

 

Pana în prezent, peste 200 de elevi de gimnaziu si liceu au participat la sesiunile de informare sustinute de politisti, în cadrul carora  temele abordate au pus accentul pe promovarea sigurantei minorilor în mediul online si implicit pe retelele de socializare, pe prevenirea pornografiei infantile pe internet, dar si pe transmiterea unor informatii utile referitoare la securizarea computerelor si a conturilor personale. În cadrul fiecarei întalniri cu elevii, politistii au promovat platforma de raportare a continutului ilegal si daunator, a unor posibile amenintari si abuzuri pe care le întalnesc în spatiul virtual - safernet.ro.

Pentru a nu deveni victime ale unor infractiuni informatice, politistii va recomanda sa:

Fiti discreti cu identitatea dvs. pe internet. Nu dezvaluiti numele real, varsta, scoala unde învatati, adresa de domiciliu. Fiti retinuti în postarea fotografiilor provocatoare, sau în ipostaze indecente. Nu dati check-in cand sunteti plecati cu toata familia în vacanta, pentru o perioada mai lunga de timp.

Restrictionati accesul necunoscutilor la profilul dumneavoastra. Fiti constienti ca fotografiile sau filmuletele postate pe „perete” devin publice si pot fi folosite (chiar si dupa ani) împotriva dumneavoastra (puteti fi santajat sau denigrat). Postarile pot ramane pentru totdeauna pe alte computere si servere, chiar daca veti sterge postarea initiala.

Nu tot ceea ce cititi sau vedeti pe internet este adevarat. Oricine poate crea pagini web, profiluri false sau poate posta stiri, fotografii, filme. Fotografiile si filmele pot fi trucate pe calculator cu usurinta. Pentru a verifica daca o informatie este reala, verificati mai multe surse de informare sau cereti opinia unui adult (parinte, ruda apropiata, profesor, psiholog scolar).

Atentie! Cand va folositi de site-uri sa descarcati referate, poze pentru a realizarea temelor pentru scoala, toate frazele, paragrafele sau trebuie însotite de precizarea sursei din mediul virtual, pentru a nu fi considerat „plagiat/furt de proprietate intelectuala”.

Pastrati secreta parola de e-mail si nu o dezvaluiti nici macar prietenilor! Daca banuiti ca parola v-a fost descoperita, schimbati-o imediat! În acest fel nimeni nu va poate citi mesajele personale si nu va poate folosi contul pentru a trimite e-mail-uri care par trimise de dumneavoastra.

Daca intentionati sa faceti cumparaturi on-line, creati-va o adresa de e-mail, folosind un pseudonim, o prescurtare sau un nickname si în niciun caz numele întreg, data nasterii sau orice alte date care pot fi usor corelate cu identitatea dumneavoastra. Nu toate site-urile de cumparaturi on-line sunt sigure si bine-intentionate si nu e cazul sa furnizati date reale tuturor comerciantilor on-line.

Nu descarcati si nu instalati programe pirat, pe care nu le cunoasteti sau din surse îndoielnice. Ele pot contine virusi, troieni ce vor distruge date importante din calculatorul dumneavoastra sau vor defecta complet computerul.

Daca primiti e-mail-uri, fisiere, fotografii sau programe de instalare de la cineva pe care nu-l cunoasteti sau care vi se par suspecte, nu le deschideti, stergeti-le imediat. Ele pot avea virusi sau programe care pot citi date de pe calculatorul dumneavoastra. Cereti ajutorul unei persoane specializate cand observati ca nu mai functioneaza normal computerul.

Atunci cand utilizati camerele web, pentru siguranta dvs., nu comunicati decat cu persoane de încredere. Informatiile pe care le pot afla necunoscutii sunt la fel de importante ca si cum v-ar deschide usa casei în realitate. Ei vad ce lucruri de valoare sunt în casa, vor cunoaste programul familiei si multe alte date care v-ar putea pune în pericol, daca ar dori sa va viziteze sau sa va santajeze.

Daca vreti sa va întalniti fata în fata cu o persoana cunoscuta pe Internet, anuntati pe cineva din familie sau dintre prieteni, fixati întalnirea numai pe timpul zilei si într-un loc public intens circulat sau mergeti însotit de cineva de încredere, care va poate apara la nevoie. Pentru a evita orice pericol, nu folositi telefonul personal cand sunati pe cineva întalnit pe Internet.

În cazul în care cineva va transmite fotografii sau propuneri indecente, puteti raporta acest lucru la Internet Hotline - www.safernet.ro.

Mentineti permanent protectia computerului si folositi întotdeauna un program anti-virus actualizat. Pentru orice descarcati de pe internet, trebuie sa se urmeze regula - salvare fisier, scanare continut si apoi deschidere fisier. Si pentru a va feri de probleme: Nu puneti la dispozitia altor persoane filme, muzica, jocuri sau programe de software într-o retea de file-sharing sau pe un site, fara permisiunea celor care detin drepturile asupra continutului, fiindca va puteti gasi într-o situatie de încalcare a legii care poate fi pedepsita cu închisoare sau amenda penala.

Deconectati computerul de la Internet atunci cand nu navigati.

Urmareste-ne pe Twitter!

Vremea

Cloudy

1°C

Resita

Cloudy

Umiditate: 96%

Vant: 6.44 km/h

  • 24 Nov 2017

    Mostly Cloudy 11°C 3°C

  • 25 Nov 2017

    Mostly Cloudy 10°C 6°C

Curs Valutar

Rieker