Se contureaza legea preventiei. Echipele de control nu vor mai aplica direct amenzi decat in anumite cazuri

Vineri, 13 Ianuarie 2017
Evalueaza articolul
(1 Vot)
resita.ro - Echipele de control nu vor mai aplica amenzi decat in anumite cazuri resita.ro - Echipele de control nu vor mai aplica amenzi decat in anumite cazuri foto: resita.ro

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Florin Jianu, a prezentat în sedinta de Guvern, spre analiza, principiile si mecanismul de functionare care vor sta la baza proiectului Legii preventiei.

Proiectul ce va fi promovat potrivit Programului de Guvernare asumat de Guvernul Grindeanu.

" Componenta de preventie trebuie sa prevaleze mai ales atunci cand ne referim la mediul de afaceri iar o masura de preventie înaintea unei masuri punitive înseamna timp pretios oferit întreprinzatorului  pentru a se conforma.  Sunt sigur ca, pe termen lung, aceasta lege atat de asteptata de mediul de afaceri va contribui semnificativ la îmbunatatirea modului în care acesta functioneaza.”, a spus Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Florin Jianu.

Scopul Legii preventiei va fi prevenirea aplicarii automate a sanctiunilor pentru faptele care constituie contraventii, prin întocmirea unui plan de conformare, astfel încat sa fie acordat contribuabilului un termen în care va avea posibilitatea sa corecteze neregulile constatate si sa se conformeze dispozitiilor legale. Aceasta lege va obliga autoritatile cu atributii de control sa procedeze, în primul rand, la educarea si perfectionarea antreprenorilor, precum si la prevenirea greselilor. Practic, un agent economic nu va mai putea fi sanctionat, daca înainte nu a fost îndrumat si prevenit.

Mecanismul de functionare a preventiei va fi urmatorul:

Agentul constatator nu va putea aplica sanctiunea contraventionala la prima constatare a unei fapte care constituie contraventie;

Acesta va încheia un proces-verbal de constatare a neregulilor si va redacta planul de conformare, care va cuprinde aspecte ce trebuie remediate, precum si termenul de conformare pentru fiecare fapta;

Termenul de conformare nu poate fi mai mic de 7 zile lucratoare;

Dupa expirarea termenului de conformare, organul de control are dreptul sa reia controlul;

În situatia în care se constata ca nu au fost respectate obligatiile stabilite în planul de conformare, în termenul acordat, organul de control aplica sanctiunile prevazute de actele normative;

Contribuabilul beneficiaza de masurile de preventie o singura data pentru fiecare fapta care constituie contraventie, într-un termen de 5 ani.

 

Legea preventiei se va aplica pentru sanctiunile prevazute de: Codul fiscal, Codul de procedura fiscala, Legea securitatii si sanatatii în munca, Codul muncii, Legea privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, Legea contabilitatii, Legea dialogului social, Legea privind înfiintarea si dezvoltarea IMM-urilor, Legea privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, Legea privind ucenicia la locul de munca, Hotararea de Guvern privind registrul general de evidenta a salariatilor.

 

Aceste domenii vor fi completate în cadrul procesului interministerial de consultare cu noi acte normative pentru care Legea preventiei va putea fi aplicata.

 

De asemenea, vor fi prevazute exceptii pentru evitarea aplicarii legii preventiei în cazurile în care:

-Exista un pericol pentru constatarea situatiei fiscale;

-Exista un pericol grav si iminent de accidentare pentru salariati;

-Se utilizeaza munca nedeclarata sau a minorilor.

 

Legea preventiei nu se aplica, de exemplu, pentru sanctiunile prevazute pentru munca la negru, respectiv pentru primirea la munca a pana la 5 persoane fara încheierea unui contract individual de munca, sanctiunea fiind amenda de la 10.000 la 20.000 de lei pentru fiecare persoana identificata. În acest caz nu va fi admis sistemul preventiei deoarece s-ar ajunge la încurajarea muncii nedeclarate, prin nesanctionarea acestei fapte.

 

Termenul estimat pentru redactarea formei finale a acestui proiect de lege, avizarea interministeriala si adoptarea în sedinta de Guvern este 23 februarie 2017.

           

 

Urmareste-ne pe Twitter!

Vremea

Sunny

21°C

Resita

Sunny

Umiditate: 62%

Vant: 6.44 km/h

  • 17 Oct 2017

    Sunny 22°C 6°C

  • 18 Oct 2017

    Mostly Cloudy 23°C 10°C

Curs Valutar

Rieker