Nu igienizati terenurile prin incendiere! Specialistii atrag atentia ca vegetatia isi revine la normal dupa trei ani

Luni, 06 Martie 2017
Evalueaza articolul
(1 Vot)
resita.ro - Specialistii atrag atentia ca vegetatia isi revine la normal dupa trei ani resita.ro - Specialistii atrag atentia ca vegetatia isi revine la normal dupa trei ani

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Caras-Severin s-a reunit de urgenta dupa ce sute de hectare de terenuri din judet au fost mistuite de flacari in ultimele zile.

Convocarea a fost facuta de prefectul judetului si la ea au participat reprezentanti ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Semenic” , Inspectoratului de Politie Judetean Caras-Severin, Garzii Nationale de Mediu, Garzii Forestiere Caras-Severin si Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura Caras-Severin. Reprezentantii institutiilor au cautat solutii si au stabilit masuri de prevenire si gestionare a incendiilor.

“În intervalul 4 – 6 martie, în judetul Caras-Severin s-a înregistrat un numar de 53 de incendii de vegetatie si miristi. În acest context, în urmatoarea perioada, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Semenic” al judetului Caras-Severin si Inspectoratul de Politie Judetean Caras-Severin vor intensifica activitatile de informare preventiva si control pe aceasta linie. În baza protocolului existent între Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Semenic” al judetului Caras-Severin, Garda Nationala de Mediu – Comisariatul Judetean Caras-Severin si Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura Caras-Severin, se vor lua masuri pentru identificarea proprietarilor care au provocat arderi intentionate pentru igienizarea terenurilor si nu li se vor mai acorda subventiile cuvenite pentru exploatatiile agricole pe care le detin. Conform regulamentelor de functionare a APIA privind bunele practici agricole si de mediu, este interzisa arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum si a vegetatiei pajistilor permanente. Coordonatele suprafetelor afectate de incendii vor fi transmise catre APIA de catre Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Semenic” al judetului Caras-Severin, pentru identificarea proprietarilor terenurilor. Începand cu data de 10 martie, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura Caras-Severin va efectua controale în teren, acolo unde exista suprafete incendiate, pentru a verifica amploarea acestora, precum si circumstantele în care a avut loc incendierea. Mentionam ca vegetatia ierboasa sau lemnoasa de pe pajistile permanente nu trebuie arsa, întrucat se distruge materia organica si se polueaza atmosfera, iar reaparitia covorului ierbos valoros din punct de vedere nutritiv pentru animale dureaza  peste 3 ani, dupa incendiere. “, a anuntat ISU Caras Severin. Autoritatile au anuntat ca nerespectarea prevederilor privind interzicerea arderilor de vegetatie uscata, atrage dupa sine nu doar pierderea subventiilor de la APIA, ci si aplicarea de sanctiuni contraventionale.

Urmareste-ne pe Twitter!

Vremea

Sunny

21°C

Resita

Sunny

Umiditate: 62%

Vant: 6.44 km/h

  • 17 Oct 2017

    Sunny 22°C 6°C

  • 18 Oct 2017

    Mostly Cloudy 23°C 10°C

Curs Valutar

Rieker