Cheile Nerei – zona de poveste pe cale sa devina destinatie de ecoturism

Marți, 25 Aprilie 2017
Evalueaza articolul
(1 Vot)
resita.ro -Cheile Nerei – zona de poveste pe cale sa devina destinatie de ecoturism resita.ro -Cheile Nerei – zona de poveste pe cale sa devina destinatie de ecoturism foto : autentici.ro

În luna aprilie a acestui an a fost depusa catre Ministerul Turismului aplicatia pentru recunoasterea si declararea zonei Cheile Nerei ca destinatie de ecoturism.

Acest important pas pentru dezvoltarea turismului din Banatul Montan a fost posibil prin eforturile sustinute din ultimii 3 ani ale organizatiilor WWF-Romania, Asociatia de Ecoturism din Romania (AER) si RNP-ROMSILVA Administratia Parcului National Cheile Nerei Beusnita, care au reusit sa aduca împreuna, pentru un scop comun, autoritati, ONG-uri si furnizori de servicii si produse locale.

“Zona propusa pentru destinatia de ecoturism este parte a Parcului National Cheile Nerei - Beusnita si se concentreaza pe zonele cu atractie turistica mare din raza localitatilor Oravita, Ciclova Romana, Sasca Montana, Carbunari, Sopotu Nou, Lapusnicu Mare. Desi cu o întindere relativ mica, zona este plina de valori inestimabile naturale si culturale, printre obiectivele turistice regasindu-se: Cheile Nerei, Cascada Beusnita, Lacul Ochiul Beiului si Lacul Dracului, tunelurile sapate în stanca, Ansamblul de arhitectura montanistica – Sasca Montana, Muzeul etnografic din Sasca Montana, Manastirile Calugara si Nera, Cetatea Medievala Socolari sau vechiul drumul roman. Unicitatea zonei Cheile Nerei este data de peisajele deosebite, dominate de un relief carstic spectaculos si de culmi împadurite cu altitudini nu foarte mari, cota maxima fiind Varful Leordisu 1160m, aflat în nordul zonei. Influentele submediteraniene fac posibila existenta în zona a peste 30 de specii de orhidee si a scorpionului carpatin, importante din punct de vedere al biodiversitatii”, anunta WWF.

Ce este o destinatie de ecoturism?

Destinatia de ecoturism este o zona în care toti actorii implicati, îndrumati de un manager de destinatie si un coordonator local, se angajeaza într-un efort complex, care aduce laolalta organizatii diverse: ONG-uri, administratorul ariei protejate, operatori în domeniul turismului, autoritati locale si comunitati locale ori regionale, alte institutii ale statului, cu un singur scop: dezvoltarea responsabila si armonioasa a turismului care sa foloseasca, în cel mai bun sens, tuturor partilor implicate.   

Urmareste-ne pe Twitter!

Vremea

Cloudy

12°C

Resita

Cloudy

Umiditate: 60%

Vant: 11.27 km/h

  • 25 Nov 2017

    Mostly Cloudy 12°C 5°C

  • 26 Nov 2017

    Showers 11°C 5°C

Curs Valutar

Rieker