Scad chiriile beneficiarilor de locuinte ANL. Ce economii vor face chiriasii

Miercuri, 17 Mai 2017
Evalueaza articolul
(1 Vot)
resita.ro -Scad chiriile beneficiarilor de locuinte ANL resita.ro -Scad chiriile beneficiarilor de locuinte ANL

Chiriasii ANL vor plati in functie de venituri.

Din 12 mai, la propunerea Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene (MDRAPFE), chiriile datorate de persoanele cu venituri reduse care beneficiaza de locuinte ANL vor fi diminuate si calculate dupa noi criterii, raportate la venitul realizat pe membru de familie.

Acest aspect este reglementat printr-o hotarare de Guvern aprobata în sedinta din 6 aprilie 2017, prin care au fost actualizate Normele  metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii nr. 152/1998 privind înfiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL). Hotararea a intrat în vigoare odata cu publicarea în Monitorul Oficial al Romaniei  nr. 354 din 12 mai 2017.

Modificarile au fost aduse pentru a asigura protectia sociala a persoanelor cu venituri mici, prin limitarea cuantumului chiriei, astfel:

 • maximum 10% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, calculat în functie de veniturile realizate în ultimele 12 luni, în cazul în care venitul brut pe membru de familie este mai mic sau egal cu salariul minim brut pe tara;
 • maximum 20% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, daca venitul brut pe membru de familie este mai mare decat salariul minim brut pe tara, dar nu depaseste 100% salariul minim brut pe tara garantat în plata;
 • maximum 30% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, daca venitul brut pe membru de familie depaseste 100% din salariul minim brut pe tara, dar nu mai mult de 5.000 lei.

                       Reducerea chiriilor pentru persoanele care beneficiaza de locuinte ANL are loc în conditiile în care:

 • cheltuielile de administrare, întretinere si reparatii se diminueaza de la 1,11% din valoarea de înlocuire a constructiei la maximum 0,8% din valoarea de înlocuire a constructiei;
 • coeficientul specific rangului localitatii se extinde între 0,6, specific satelor, si 1, pentru Bucuresti;
 • coeficientul de venit scade la 0,8 pentru chiriasii al caror venit pe membru de familie este mai mic sau egal cu salariul minim brut pe economie.

De asemenea, prin actul normativ, se pondereaza chiriile si cu un coeficient care tine cont de anul de receptie a blocului ANL, care variaza între 0,85 pentru imobilele construite pana la finalul anului 2004, si urca la 1 pentru cele ridicate începand cu 2016.

In Anexa nr. 16 la Normele metodologice actualizate, se regaseste un model de calcul al chiriei, atat pentru tinerii sub 35 de ani, cat si pentru tinerii peste 35 de ani. Chiria astfel calculata se actualizeaza anual, în functie de rata inflatiei comunicata de catre Institutul National de Statistica si de veniturile membrilor  familiei chiriasilor.

Pentru anul 2017, odata cu publicarea, în Monitorul Oficial al Romaniei, a Normelor metodologice actualizate, autoritatile administratiei publice locale care administreaza locuinte pentru tineri, destinate închirierii, trebuie sa actualizeze chiria în conditiile legii si ale prevederilor contractuale si sa comunice ANL, în termen de 60 de zile, o situatie detaliata cu privire la cuantumul chiriilor defalcate pe tipuri de apartamente si varsta chiriasilor, precum si data scadenta a platii chiriei pentru fiecare chirias.

 

Urmareste-ne pe Twitter!

Vremea

Cloudy

6°C

Resita

Cloudy

Umiditate: 81%

Vant: 6.44 km/h

 • 25 Nov 2017

  Mostly Cloudy 12°C 5°C

 • 26 Nov 2017

  Showers 11°C 5°C

Curs Valutar

Rieker