Compensatii financiare pentru proprietarii de padure din zonele protejate

Luni, 03 Iulie 2017
Evalueaza articolul
(1 Vot)
resita .ro -Compensatii financiare pentru proprietarii de padure din zonele protejate resita .ro -Compensatii financiare pentru proprietarii de padure din zonele protejate foto : resita .ro

Proprietarii care detin suprafete de padure situate în zone protejate, unde exista restrictii în recoltarea lemnului, vor primi compensatii financiare.

Guvernul a aprobat o Hotarare pentru aprobarea Normelor metodologice de acordare, utilizare si control al compensatiilor reprezentand contravaloarea produselor pe care proprietarii nu le recolteaza datorita functiilor de protectie stabilite prin amenajamente silvice care determina restrictii în recoltarea de masa lemnoasa. Valoarea totala maxima aferenta schemei de ajutor pentru perioada 2017–2020 a fost estimata la 285 milioane lei. Pentru anul 2017, valoarea totala maxima este de 19 milioane lei.

Schema prevazuta în actul normativ se aplica proprietarilor privati, persoane fizice si juridice, precum si asociatilor acestora care au în proprietate paduri pe ale caror terenuri forestiere exista restrictii de mediu aplicabile activitatilor forestiere.

Suprafata aproximativa pentru care se vor acorda compensatii este de 216.000 ha, din care:

-  31.000 ha situate în tipul functional T1, pentru care proprietarii primesc, conform metodologiei de calcul, suma de 493 lei/an/ha;

-  85.000 ha situate în tipul functional T2, pentru care proprietarii primesc, conform metodologiei de calcul, suma de 226 lei/an/ha.

Actul normativ are la baza prevederile art. 97 alin.(1) lit.b) din Legea nr. 46/2008 – Codul silvic, cu modificarile si completarile ulterioare, conform caruia statul este obligat sa aloce anual de la buget, prin bugetul autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura, sume reprezentand contravaloarea masei lemnoase pe care proprietarii nu o recolteaza datorita functiilor de protectie stabilite prin amenajamente silvice.

Restrictiile de mediu  sunt corespunzatoare tipurilor  functionale T1 (protectie integrala – în care sunt interzise taierile) si T2 (paduri în care se pot face taieri în procent foarte mic – taieri de conservare) stabilite prin amenajamentele silvice, care corespund obiectivelor ecologice si de protectie conform Normelor tehnice pentru amenajarea padurilor.

Solicitantii trebuie sa depuna cererile, împreuna cu toata documentatia solicitata, la sediul Garzii Forestiere de care apartin, în fiecare an, pana la data de 30 iunie. Pentru anul 2017, solicitarile se vor depune în maxim 90 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ.

Urmareste-ne pe Twitter!

Vremea

Cloudy

2°C

Resita

Cloudy

Umiditate: 96%

Vant: 6.44 km/h

  • 23 Nov 2017

    Mostly Cloudy 14°C 4°C

  • 24 Nov 2017

    Mostly Cloudy 11°C 3°C

Curs Valutar

Rieker