Fructe, legume, lapte, produse lactate si de panificatie, în noul Program pentru scoli

Vineri, 18 August 2017
Evalueaza articolul
(1 Vot)
resita .ro -Fructe, legume, lapte, produse lactate si de panificatie, în noul Program pentru scoli resita .ro -Fructe, legume, lapte, produse lactate si de panificatie, în noul Program pentru scoli foto : catavencii.ro

Programul pentru scoli unifica si continua Programul de încurajare a consumului de fructe si legume în scoli si Programul “Lapte si corn” (implementate la nivel national), în conformitate cu regulamentele europene începand cu anul scolar 2017-2018, asigurand astfel participarea Romaniei la Programul pentru scoli al Uniunii Europene, ce se va derula în perioada 2017-2023, potrivit unei ordonante aprobate de Guvern.

Conform legislatiei europene, Programul pentru scoli are doua componente:

  • distribuirea de fructe si/sau legume proaspete, lapte natural de consum si/sau produse lactate fara adaos de lapte praf;
  • masurile educative care însotesc distributia produselor.

Actul normativ aprobat  prevede crearea cadrului legislativ national pentru implementarea componentelor si obiectivelor acestui program în Romania, care va fi pus în aplicare de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Educatiei Nationale si Ministerul Sanatatii.

În termen de 30 de zile lucratoare de la intrarea în vigoare a acestui act normativ, printr-o hotarare de guvern, se vor stabili masurile necesare pentru implementarea Programului pentru scoli al Romaniei care va asigura si distributia produselor de panificatie.

Acest program urmareste crearea de obiceiuri alimentare sanatoase de la o varsta frageda, (prin componenta de educatie pentru sanatate obligatorie a acestui program), precum si cresterea consumului de produse locale.

Finantarea Programului pentru scoli al Romaniei va fi asigurata de la bugetul de stat,  prin sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata repartizate pe judete si municipiul Bucuresti, si din fonduri externe nerambursabile. Bugetul pentru implementarea Programului pentru scoli al Romaniei în fiecare an scolar se va stabili anual prin Hotarare de Guvern.

Din punct de vedere legislativ, ordonanta de urgenta aprobata stipuleaza ca, la intrarea în vigoare a hotararii de guvern, vor fi abrogate OUG nr.96/2002 si OUG nr. 24/2010. Mai mult, acordurile-cadru/contractele de achizitie publica încheiate pentru aplicarea prevederilor OUG nr.96/2002 si OUG 24/2010, înainte de data intrarii în vigoare a prezentei ordonante, sunt supuse dispozitiilor legale în vigoare la data cand acestea au fost încheiate în ceea ce priveste încheierea, modificarea, interpretarea, efectele, executarea si încetarea acestora.

Programul pentru scoli al Uniunii Europene se va derula începand cu anul scolar 2017-2018 ca urmare a adoptarii Regulamentului (UE) 2016/791 al Parlamentului European si al Consiliului din 11 mai 2016.

În prezent, elevii si prescolarii primesc fructe si/sau legume, produse lactate si de panificatie în baza Programului de încurajare a consumului de fructe proaspete în scoli (OUG nr. 24/2010) si a Programului “Lapte si corn” (OUG nr.96/2002).

Urmareste-ne pe Twitter!

Vremea

Cloudy

1°C

Resita

Cloudy

Umiditate: 96%

Vant: 6.44 km/h

  • 24 Nov 2017

    Mostly Cloudy 11°C 3°C

  • 25 Nov 2017

    Mostly Cloudy 10°C 6°C

Curs Valutar

Rieker