Tinta sunt adultii cu varste cuprinse intre 25 si 64 de ani. Se infiinteaza centre comunitare de învatare permanenta pentru îmbunatatirea calificarii fortei de munca

Miercuri, 23 August 2017
Evalueaza articolul
(1 Vot)
resita .ro -Tinta sunt adultii cu varste cuprinse intre 25 si 64 de ani resita .ro -Tinta sunt adultii cu varste cuprinse intre 25 si 64 de ani

Guvernul a aprobat procedura de constituire si functionare a centrelor comunitare de învatare permanenta, institutii care vor contribui la îmbunatatirea continua a calificarii profesionale, potrivit cerintelor mediului de afaceri si în acord cu programele europene de educatie pe tot parcursul vietii.

Toate etapele privind acreditarea, evaluarea periodica, organizarea si functionarea centrelor comunitare de învatare permanenta fac obiectul unei hotarari adoptate de Executiv.

Centrele pot fi înfiintate ca institutii publice de subordonare locala sau ca activitati pe langa o institutie de subordonare locala finantata integral din bugetul local, cu conditia încadrarii în numarul maxim de posturi al unitatii administrativ teritoriale, aprobat prin buget. Acestea pot fi finantate din venituri proprii ale autoritatilor locale, granturi sau alte tipuri de finantari interne si/sau externe, donatii, sponsorizari, taxe de participare, care sunt aprobate ca taxe speciale.

Centrele pot fi frecventate atat de copii, cat si de adulti, însa înfiintarea lor are ca principala tinta încurajarea adultilor cu varste între 25 si 64 de ani sa participe la activitati de învatare pe tot parcursul vietii, obiectivul fiind cresterea gradului de participare la astfel de activitati de la 1,5% cat este în prezent, la 10% în 2020.

Fiecare centru va acoperi minimum patru arii de competenta: management/coordonare, servicii educationale, utilizarea noilor tehnologii de informare si comunicare, administrativ-financiar.

Activitatea centrelor comunitare de învatare permanenta are în vedere:

 • Facilitarea integrarii/reintegrarii membrilor comunitatii pe piata muncii;
 • Cresterea sanselor de integrare socio-profesioala si de dezvoltare personala;
 • Cresterea nivelului de educatie a membrilor comunitatilor;
 • Identificarea periodica si satisfacerea nevoilor de educatie permanenta la nivelul comunitatii locale pentru toate categoriile: copii, tineret sau adulti;
 • Oferirea de informatii actualizate si complete referitoare la tipurile  de servicii educationale formale si non-formale diponibile în comunitate;
 • Dezvoltarea si diversificarea serviciilor educationale si a competentelor sociale si profesionale.

Durata fiecarui program de formare este flexibila si se stabileste de coordonatorul activitatii si partenerii furnizori de educatie si formare. Competentele profesionale dobandite vor fi certificate prin documente care sa ateste cunostintele, abilitatile, calificarile obtinute dupa urmarea acestor programe. În functie de durata si specificul activitatii, aceste documente pot fi adeverinte, atestate, certificate de calificare profesionala, certificate de competente si diplome.

Constituirea centrelor comunitare de învatare permanenta umareste o mai buna pregatire a fortei de munca, ceea ce contribuie la sprijinirea mediului de afaceri, precum si la cresterea accesului la educatie si formare profesionala pe tot parcursul vietii al tuturor oamenilor, indiferent de apartenenta sociala, etnica, de gen, de confesiune sau de zona rezidentiala.

 

Urmareste-ne pe Twitter!

Vremea

Cloudy

2°C

Resita

Cloudy

Umiditate: 96%

Vant: 6.44 km/h

 • 23 Nov 2017

  Mostly Cloudy 14°C 4°C

 • 24 Nov 2017

  Mostly Cloudy 11°C 3°C

Curs Valutar

Rieker