Transelectrica a inaugurat Linia Electrica Aeriana (LEA) 400 kV de interconexiune Resita (Romania) - Pancevo (Serbia), cu o investitie de peste 80 de milioane de lei

Joi, 17 Mai 2018
Evalueaza articolul
(1 Vot)
Resita.ro -Transelectrica a inaugurat Linia Electrica Aeriana (LEA) 400 kV de interconexiune Resita (Romania) - Pancevo (Serbia), cu o investitie de peste 80 de milioane de lei Resita.ro -Transelectrica a inaugurat Linia Electrica Aeriana (LEA) 400 kV de interconexiune Resita (Romania) - Pancevo (Serbia), cu o investitie de peste 80 de milioane de lei

Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA a inaugurat Linia Electrica Aeriana 400 kV de interconexiune Resita (Romania) – Pancevo (Serbia).

Momentul a fost marcat festiv în cadrul unei ceremonii organizate la Resita. Investitia este în valoare de 81,5 milioane de lei si este realizata integral de companii romanesti, de la proiectant la executant si consultant.

LEA 400 kV Resita – Pancevo este proiectata de Institutul de Studii si Proiectari Energetice, iar lucrarile au fost executate de ELECTROMONTAJ SA, avand ca subcontractori: EMFOR Montaj SA, TERRASOND SRL, ICEMENERG SA, Politehnica Bucuresti, ARC VISION SRL. Consultantul proiectului a fost ROENG T.E.C. LEA 400 kV Resita-Pancevo este un proiect de interes comun, parte din "Mid Continental East Corridor", iar unul dintre rolurile sale principale este acela de a întari sistemul electroenergetic national si pe cel sud-est european. Realizarea LEA 400 kV Resita-Pancevo va permite eliminarea congestiilor majore în zona celor doua sisteme electroenergetice, romanesc si sarbesc, precum si cresterea capacitatii de transfer între Romania si Serbia si în toata zona de sud-est a Europei. Prin realizarea acestei investitii, Romania îsi va atinge tinta europeana obligatorie de interconectivitate de 10% pentru anul 2020.

Portiunea de pe teritoriul Romaniei a LEA 400 kV Resita – Pancevo, finalizata la 30 martie 2018, este realizata în varianta dublu circuit si traverseaza 11 localitati din judetul Caras-Severin: municipiul Resita, comunele Ezeris, Lupac, Dognecea, Goruia, Ticvaniu Mare, Berliste, Ciudanovita, Gradinari, Varadia si Vrani.

LEA 400 kV Resita - Pancevo are o lungime pe teritoriul Romaniei de 63 de kilometri si un numar de 206 stalpi. Lungimea liniei pe teritoriul Serbiei este de 68 de kilometri. Lucrarile pentru constructia liniei au început în octombrie 2014.

Transelectrica este Operatorul de Transport si de Sistem din Romania, care gestioneaza, opereaza, întretine, modernizeaza si dezvolta reteaua de transport care cuprinde 81 statii electrice de transformare, cu o capacitate de circa 38.000 MVA si 8.834,4 km de linii electrice aeriene de 110/220 kV, 400 kV si 750 kV, aflate în gestiunea a 8 sucursale de transport.

 

 

 

 

 

Urmareste-ne pe Twitter!

Vremea

Mostly Clear

-8°C

Resita

Mostly Clear

Umiditate: 100%

Vant: 12.87 km/h

  • 04 Ian 2019

    Mostly Cloudy -2°C -6°C

  • 05 Ian 2019

    Partial inorat -1°C -5°C

Curs Valutar