Statutul Politistului a fost modificat

Luni, 02 Iulie 2018
Evalueaza articolul
(1 Vot)
Resita.ro -Statutul Politistului a fost modificat Resita.ro -Statutul Politistului a fost modificat

În sedinta de Guvern de saptamana trecuta a fost adoptata Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul politistului.

 Modificarea prevederilor care permiteau pensionarea timpurie

Au fost reevaluate prevederile referitoare la încetarea raporturilor de serviciu pentru a limita cazurile de accesare excesiva a mecanismelor de iesire timpurie la pensie, prin utilizarea optiunii de încetare a raporturilor de serviciu în caz de reorganizare a unitatii. S-a introdus astfel o prevedere care stabileste ca, în situatia în care politistul refuza de doua ori functiile vacante oferite, în conformitate cu ordinea de prioritate clar reglementata, acesta va fi  numit fara acordul sau într-o functie în aceeasi unitate sau într-o unitate în aceeasi localitate.

Dreptul la avocat pentru politisti

 În conformitate cu decizia Curtii Constitutionale, prin actul normativ adoptat de Guvern a fost prevazut dreptul politistului cercetat disciplinar de a fi asistat, la cerere, de un avocat. De asemenea, au fost eliminate prevederile considerate neconstitutionale printr-o decizie a CCR din  8 mai 2018. În acest context, în textul proiectului au fost introduse si criteriile specifice de recrutare pe care trebuie sa le îndeplineasca persoanele care participa la concursurile de ocupare a posturilor de executie vacante prin reîncadrare ca politist, transfer sau prin încadrare directa.

Decontarea cheltuielilor pentru asistenta juridica

O alta masura luata în sprijinul politistilor este introducerea posibilitatii decontarii cheltuielilor de asistenta juridica ocazionate de procedurile judiciare, penale si/sau civile si pentru situatia în care acestia sunt victime ale unor fapte de ultraj.

Gradele de ofiter acordate de catre sefii unitatilor

Un alt element de noutate este ca seful unitatii care are calitatea de ordonator de credite va avea competenta de acordare a gradelor profesionale pentru ofiteri. În cazul în care acesta nu detine calitatea mentionata, competenta revine, dupa caz, ministrului afacerilor interne sau inspectorului general.

În plus agentii de politie care au promovat un concurs pentru ocuparea unui post vacant de ofiter sau au absolvit cu diploma de licenta programe de studii, organizate la forma de învatamant cu frecventa redusa în cadrul Academiei de Politie „Alexandru Ioan Cuza”, vor primi gradul de ofiter corespunzator vechimii în structurile MAI. Pana acum, primeau gradul de ofiter doar în functie de pregatirea si de vechimea în specialitatea corespunzatoare studiilor absolvite, raportate la cerintele postului.

Clarificarea unor prevederi referitoare la plata scolarizarii

 Cu privire la obligatia absolventilor scolilor MAI de a lucra 10 ani în cadrul ministerului sau de a restitui contravaloarea scolarizarii, s-a introdus posibilitatea ca angajatul care a absolvit o scoala de agenti si între timp este admis la Academie sa nu mai plateasca contravaloarea cursurilor scolii de agenti. Astfel, pentru scolarizarea în Academie se vor adauga 10 ani peste perioada ramasa de lucrat în MAI ca fost elev al scolii.

La fel se va proceda si în cazul elevilor scolilor de agenti care sunt admisi la Academie înainte de absolvirea scolii de agenti. De aceste prevederi vor putea beneficia si persoanele care, la data intrarii în vigoare a actului normativ, se afla în situatiile mentionate si nu au restituit cheltuielile efectuate.

Se introduce o noua fapta care constituie abatere disciplinara

Noua forma a Statutului Politistului introduce o noua fapta care constituie abatere disciplinara: refuzul nejustificat de a îndeplini o atributie de serviciu cuprinsa în fisa postului.

Toate aceste modificari au facut obiectul dialogului sindical, procedurilor de transparenta institutionala si avizului Consiliului Economico-Social, proiectul de ordonanta fiind discutat cu organizatiile sindicale reprezentative la nivel de MAI si cu organizatia profesionala a politistilor.

 

Urmareste-ne pe Twitter!

Vremea

Mostly Clear

-8°C

Resita

Mostly Clear

Umiditate: 100%

Vant: 12.87 km/h

  • 04 Ian 2019

    Mostly Cloudy -2°C -6°C

  • 05 Ian 2019

    Partial inorat -1°C -5°C

Curs Valutar