Judecătorii Secției I Civilă a Tribunalului Caraș-Severin s-au recuzat in corpore, ieri, 16 august, într-o speță ce are ca protagoniști un fost magistrat, Gabriela Stuparu, în calitate de apelant reclamant, și un judecător de la același tribunal, Rustin Ciasc, intimat pârât.
Disputa dintre cei doi foști colegi la Tribunalul Caraș-Severin a ieșit la iveală la începutul acestui luni. În data de 3 august 2022, la Judecătoria Reșița era înregistrată cererea formulată de Gabriela Stuparu privind emiterea unui ordin de protecție împotriva fostului coleg de instanță Rustin Ciasc!
Două zile mai târziu, în 5 august, Secția Civil-Penal din cadrul Judecătoriei Reșița a respins cererea fostei judecătoare Gabriela Stuparu, soluția pe scurt fiind următoarea: „Respinge cererea formulată de către reclamanta STUPARU MARIANA GABRIELA, în contradictoriu cu pârâtul CIASC RUSTIN PETRU, ca neîntemeiată. Dispune plata sumei de 500 de lei, reprezentând onorariul avocatului din oficiu al pârâtului, din fondul Ministerului Justiţiei, către Baroul Caraş-Severin. Cu apel în termen de 3 zile de la pronunţare, ce se depune la Judecătoria Reşiţa. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, 05.08.2022. Document: Hotarâre cameră consiliu 2056/2022.”
Gabriela Stuparu a mers mai departe cu solicitarea sa, speța ajungând la Tribunalul Caraș-Severin. Aici, judecătorii de la Secția I Civilă au formulat cereri de abținere. Astfel, la sfârșitul săptămânii trecute, în 12 august, completul a amânat judecarea cauzei pentru data de 16 august, „în vederea soluţionării cererilor de abţinere. Prorogă soluţionarea cererii de declinare a competenţei în favoarea Tribunalului Bihor, pentru următorul termen de judecată.” În cele din urmă, cauza a fost scoasă de pe rolul Tribunalului Caraș-Severin, instanța admițând ieri „cererile de abţinere formulate de Chiseev Alin, Cipu Drăghici Valentin Cosmin, Olariu Doina şi Axenti Ana şi imposibilitatea constituirii completului de judecată pentru soluţionarea fondului cauzei.”
Abținerile celor patru judecători sunt cât se poate de firești, ținând cont că aceștia au fost sau încă sunt colegi cu cei doi. Rustin Ciasc este judecător la Secția Penală a Tribunalului Caraș-Severin, iar Gabriela Stuparu a fost judecător la aceeași instanță până în 2017, când s-a pensionat. Apoi a intrat în politică, iar din 2020 este consilier județean PSD. Cei doi magistrați au condus în trecut Tribunalul cărășean, în tandem: Ciasc – președinte, Stuparu – vicepreședinte.
Ce s-a întâmplat între Stuparu și Ciasc de au ajuns „să-și spele rufele” în fața magistraților nu putem ști. Ce știm însă cu certitudine sunt prevederile Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, cea care se referă la ordinul de protecție. Acesta poate fi solicitat instanței de o persoană „a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţă din partea unui membru al familiei”.
Cauza „Stuparu vs. Ciasc” ar urma să fie judecată, în regim de urgență, de o altă instanță, foarte probabil la Tribunalul Bihor, acolo unde a solicitat reclamantul să fie strămutat procesul.
UPDATE – 21 august, ora 16.20
Cererea Gabrielei Stuparu privind emiterea ordinului de protecție împotriva lui Rustin Ciasc a ajuns să fie judecată la Curtea de Apel Timișoara. Dosarul a fost înregistrat la această instanță în 17 august, iar în 19 august completul Secției I Civilă din cadrul Curții de Apel a respins „cererea de preschimbare a termenului de judecată formulată de către apelanta Stuparu Mariana Gabriela”, se arată pe portalul instanțelor de judecată. Cauza ar urma să se judece pe fond în data de 23 august.
UPDATE – 24 august, ora 10.20
Procesul magistraților „Stuparu vs. Ciasc”, trimis la a patra instanță în 20 de zile!
Sursă foto: arhivă argument-cs.ro