„Spitalele pe care le avem ar trebui rase toate!”

 

Spitalele construite în anii ‘70 ar trebui demolate deoarece sunt extrem de vechi, cu circuite complet depăşite, a declarat astăzi Cosmin Alexandrescu, preşedintele Asociaţiei Profesionale a Medicilor din Ambulator.

 

Toate aceste spitale din România, deci și cele trei staționare din Reșița, au fost ridicate când era altă populație, mult mai numeroasă, și altă demografie, arată președintele APMA, citat de news.ro. În locul tuturor acestor unități medicale ar trebui construite spitale noi, spune Cosmin Alexandrescu, confirmând astfel ceea ce Romeo Dunca și Ioan Popa, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin și respectiv primarul Reșiței, susțin de mult: în capitala Banatului Montan este imperios necesară construirea unui nou spital județean.

 

Astăzi, același lucru este susținut cu subiect și predicat și de către preşedintele Asociaţiei Profesionale a Medicilor din Ambulator. „Planul de paturi şi spitalele din România au fost făcute în anii 70, când aveam cu totul altă populaţie, 22 de milioane în creştere, ajunseserăm la 23 de milioane imediat după Revoluţie, cu o altă demografie, numărul tinerilor era mult mai mare ca în prezent deoarece tinerii de astăzi sunt plecaţi peste hotare. Noi în realitate avem o populaţie de aproximativ 16 milioane de locuitori, o natalitate în prăbuşire, iar spitalele pe care le avem, în realitate, ar trebui rase toate! Pentru că sunt extrem de vechi, cu circuite complet depăşite. Trebuie făcute spitale, dar în locul celor care există şi readuse ţinând seama de modificările demografice care există”, a afirmat Cosmin Alexandrescu.

 

Despre necesitatea construirii unui spital județean nou la Reșița a vorbit pentru prima dată Ioan Popa, în decembrie 2020, după apariția în spațiul public a imaginilor cu condițiile inumane din incinta Staționarului 3. Un an mai târziu, înaintea finalizării studiului de prefezabilitate, primarul municipiului declara: „Repet încă o dată pentru cei cărora nu le este clar. Este foarte importantă informația asta: în 1937 s-a făcut Staționarul 3, Reșița avea atunci 20.000 de locuitori, orașul era sus, până la Universalul Vechi. În 1957, orașul a curs, după război s-a construit Lunca Pomostului și s-a realizat Staționarul 2 – Reșița ajunsese deja la vreo 50.000 de locuitori. În 1975, când s-a amenajat cartierul Govândari, s-a construit Staționarul 1. Cred că după aproape 50 de ani de la realizarea ultimul spital, trebuie să înțelegem că e important să facem un spital nou. Ce se întâmplă cu celelalte două-trei staționare nu are rost să discutăm acum. Viitorul ne va spune ce se va întâmpla cu ele, dar trebuie să facem un spital județean nou. Suntem obligați față de cei pe care îi păstorim aici, în oraș, în județ”.

 

Semnarea contractului cu câștigătorul licitației privind realizarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic s-a făcut în toamna anului trecut, termenul de finalizare a acestor documentații fiind de nouă luni. Soluții de finanțare a executării lucrărilor de construcție a spitalului și de achiziție a echipamentului medical există, după cum a arătat primarul Popa, deși proiectul nu se află pe lista obiectivelor de investiții din PNRR. Din această sursă s-a aprobat însă alocarea a 8,2 milioane de lei Consiliului Județean (CJ) Caraș-Severin, pentru Spitalul Județean de Urgență Reșița, în vederea dotării cu echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale. Proiectul implică și o cofinanțare asumată de CJ Caraș-Severin, de aproape un milion de lei.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite