Starea de alertă, în alertă! Ce măsuri prevăzute în Hotărârea de Guvern au fost modificate în Parlament?

Cu 372 de voturi „pentru”, 37 „împotrivă” şi 7 abţineri, Parlamentul a adoptat, miercuri, 20 mai, hotărârea de încuviinţare a instituirii stării de alertă pe teritoriul României. Nu înainte, însă, de a modifica, în câteva dintre punctele esențiale, Hotărârea de Guvern adoptată luni, 18 mai.

Înainte de votul final pentru încuviinţarea stării de alertă şi a măsurilor instituite prin HG nr. 394 din 18 mai 2020 privind declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, opoziția a venit cu o serie de amendamente. Acestea au fost catalogate de premierul Ludovic Orban, într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria, drept „o imixtiune grosolană a forului legislativ în activitatea activitatea Executivului şi o încălcare flagrantă a principiului separaţiei puterilor în stat”.

Spitalele revin în subordinea administrațiilor locale

Unul dintre cele mai disputate amendamente a fost cel prin care s-a introdus un nou articol la aAexa 1 a Hotărârii de Guvern, potrivit căruia „autorităţile publice locale, pentru unităţile sanitare din subordine, exercită atribuţia de numire, suspendare şi eliberare din funcţie a persoanelor care ocupă funcţii de conducere în cadrul acestor unităţi, în condiţiile legii”. Cu alte cuvinte, președinții de consilii județene sau primarii – de la caz la caz – pot, din nou, să numească manageri de spitale. Pe durata stării de urgență, această atribuție a fost preluată de Ministerul Sănătății și Guvernul intenționa să mențină prevederea și în starea de alertă.

Măști gratuite pentru persoanele defavorizate

O altă modificare adusă Hotărârii de Guverne prevede că Ministerul Sănătăţii va pune la dispoziţia autorităţilor publice locale necesarul de măşti de protecţie pentru familiile şi persoanele defavorizate de pe raza fiecărie unităţi administrativ-teritoriale.

A fost adăugat un termen de 5 zile

Opoziția a adus o modificare și la articolul referitor la modul de desfășurare a activităților culturale. Astfel, punctul 3, care prevedea, în forma orginală, că „activitatea instituţiilor muzeale, a bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, studiourilor de producţie de film şi audiovizual, a instituţiilor, inclusiv organizatori de drept privat, de spectacole şi/sau concerte, a centrelor şi/sau a căminelor culturale şi a altor instituţii de cultură, inclusiv organizaţii de drept privat, precum şi evenimentele culturale în aer liber şi festivalurile publice şi private pot fi desfăşurate în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii şi ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 44 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020”, a fost completat cu sintagma „în termen de 5 zile de la adoptarea prezentei Hotărâri”.

CITEȘTE ȘI: Unde și în ce condiții sunt obligatorii masca de protecție, triajul epidemiologic și dezinfectarea mâinilor. Există și excepții!

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a precizat, în plenul Parlamentului, că ordinele de miniştri prin care se vor implementa măsurile din Hotărârea de Guvern nr. 394/2020 privind instituirea stării de alertă pentru o perioadă de 30 de zile sunt în curs de elaborare.

Sursă foto: qmagazine.ro

 

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available