Starea de alertă, o normalitate. Cel puțin până în 15 septembrie 2020

Hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă cu 30 de zile începând de mâine, 16 august, a fost adoptată și publicată, vineri, în Monitorul Oficial.

„În urma aprobării hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă care a avut loc joi, astăzi (vineri, n.r.) venim cu Hotărârea de Guvern prin care propunem prelungirea pe încă 30 de zile”, a declarat Arafat în cadrul şedinţei de Guvern. Şeful DSU a făcut această precizare, la solicitarea premierului Ludovic Orban, care l-a întrebat dacă proiectul de HG privind prelungirea stării de alertă este pregătit pentru dezbatere şi aprobare. Arafat a adăugat că HG-ul conţine „modificări minimale” fără „restricţii suplimentare”.

Și-ntr-adevăr, la finalul şedinţei de Guvern, şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a făcut anunțul: „Proiectul de hotărâre de Guvern a fost adoptat în şedinţa de Guvern şi a fost deja publicat în Monitorul Oficial. Prin urmare, starea de alertă continuă pentru o perioadă de încă 30 de zile fără măsuri de restricţii suplimentare. Și, în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice, va fi adaptată această stare de alertă la noile condiţii în măsura în care acest lucru va permite”.

DSP propune, CJSU decide

În Anexa 2 la HG 668/2020 se precizează: „purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spaţiile publice deschise, cum ar fi pieţele, târgurile, zonele de aşteptare (staţii de autobuz, peroane şi altele asemenea), falezele, zonele în care se desfăşoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, în anumite intervale orare, stabilite prin hotărâre a comitetului judeţean/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă”.

„Spaţiile şi intervalele orare se stabilesc, la propunerea direcţiilor de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, luând în considerare probabilitatea prezenței concomitente a unui număr mare de persoane în spaţiile şi în intervalele orare respective, unde se constată dificultăţi în asigurarea distanţei fizice de protecţie sanitară stabilite în condiţiile legii”.

Tot la Anexa 2 se menţionează că se poate institui izolarea si carantina persoanelor în condiţiile articolelor 7, 8 si 11 din Legea 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic.

Carantinări zonale

În Anexa 3 a hotărârii se prevede că activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor şi rugăciunilor colective, se desfăşoară în interiorul şi/sau în afara lăcaşurilor de cult cu respectarea regulilor de protecţie sanitară, stabilite prin ordinul comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Afacerilor Interne, emis în temeiul articolului 45 şi al articolului 71 alineat (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările ulterioare.

Tot acolo se prevede că se poate institui carantina zonală în condiţiile articolului 7 şi 12 din Legea 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, informează Agerpres.

Potrivit unei alte prevederi menţionată în Anexa 3, rămâne suspendată activitatea din spaţiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, din interiorul clădirilor.

Totodată, accesul pe plaja neamenajată se face în mod liber, cu respectarea regulilor de distanţare fizică, utilizarea plajei urmând a se face cu menţinerea unei distanţe de cel puţin 2 metri între persoane în orice moment, cu excepţia membrilor aceleiaşi familii.

Ora-limită 24, în loc de 23

Nu în ultimul rând, operatorii economici care desfăşoară activitatea în spaţii în aer liber, cum sunt terasele, cluburile, barurile şi altele asemenea, au obligaţia să respecte orarul de lucru cu publicul şi restricţiile stabilite prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situaţii de Urgenţă, la propunerea Grupului de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României sau a comitetului judeţean/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă.

Potrivit celei mai recente hotărâri a CNSU (Hotărârea 40), adoptată joi, „programul de lucru cu publicul al operatorilor economici care desfăşoară activităţi în spaţii special destinate, dispuse în exteriorul clădirilor unde se desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, cum sunt terasele, cluburile, barurile şi alte asemenea, de la nivelul judeţelor Argeş, Braşov, Constanţa, Dâmboviţa, Ilfov, Prahova, Galaţi şi Municipiul Bucureşti, nu poate începe înainte de orele 06.00 şi nu poate depăşi orele 24.00, ultima comandă putând fi preluată cel târziu la orele 23.00″.

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available