„Stațiunea Secu va avea apă și canalizare”. Primăria Reșița accesează fonduri europene pentru dezvoltarea zonei

După ce în luna iunie a anului trecut a reuşit să reintre în posesia platoului Secu, principalul loc de agrement al reşiţenilor înainte de 1989, Primăria Reşiţa pregătește investiții de anvergură pentru reintroducerea stațiunii în circuitul turistic.

Situată la mai puțin de 10 kilometri de Reșița, stațiunea de interes local Secu ar putea deveni, în viitorul apropiat, o destinație atractivă nu doar pentru reșițeni, ci și pentru turiștii din Timiș, Arad sau chiar din județe mai îndepărtate. Primul pas în acest sens a fost făcut anul trecut când, în urma negocierilor purtate cu Tesseract Arh SRL, firma care deținea în concesiune terenul de pe malul lacului Secu și pe care, în ciuda obligațiilor contractuale, l-a lăsat în mare parte în paragină, Primăria Reșița a reușit să reintre în posesia a 38.000 de metri pătrați din totalul celor 45.000.

Urmează ca în ciclul financiar european care începe anul acesta, 2021-2027, Primăria Reșița să acceseze fonduri europene pentru aducerea zonei la standarde actuale, cel mai important aspect fiind racordarea stațiunii la sistemul de alimentare cu apă și canalizare. În acest sens, a fost deja transmisă la Agenția de Dezvoltare Regională Vest fișa proiectului ce prevede rețele de utilități, dar și trasee de cicloturism în stațiunea Secu, urmând ca studiul de fezabilitate și proiectul tehnic să fie finanțate în avanpremiera ciclului 2021-2027.

„Vom avea apă și canalizare în staţiunea Secu. Este vorba despre 9 kilometri de rețele, vom duce apa în sus, în stațiune și canalizarea înapoi, spre oraș. De asemenea, continuăm traseul de cicloturism de la Secu până la Văliug. Este un proiect important din punct de vedere financiar și care rezolvă o problematică serioasă, deoarece Secu niciodată nu a fost canalizat şi, să nu uităm, este rezerva de apă a Reşiţei. În plus, o condiţie ca să poți dezvolta staţiunea Secu din punct de vedere turistic este să ai apă şi canalizare, pentru că dacă veneau investitori să facă hoteluri, pensiuni pe platou sau în zona respectivă, la Constructorul, noi nu puteam să acceptăm. Nu poți să construiești așa ceva fără să ai unde să dirijezi apa reziduală”, a explicat primarul Reșiței, Ioan Popa, la finalul ultimei ședințe a Consiliului Local din 2020.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite