Șapte zile. Atât au stat în picioare dovezile prezentate public de administrația Hurduzeu că tronsonul de drum județean de la Fizeș la Berzovia a fost reparat și arată, după lupte seculare, ca un drum normal. După șapte zile, asfaltul nou-nouț semăna pe alocuri cu un teren proaspăt arat, pregătit pentru o campanie agricolă de însămânțări! Cauzele sunt încă neelucidate (complet).
„Lucrări finalizate pe DJ 572, între FIZEȘ și BERZOVIA (DN 58B)”, așa anunța Direcția de Drumuri Județene Caraș-Severin, în data de 3 iulie 2020, pe propria pagină de Facebook. Și ne erau prezentate ca dovezi trei fotografii cu tronsoane de drum ca-n palmă. După doar o săptămână, în dimineața zilei de 10 iulie, un tânăr din Berzovia (Florin Pricop) a postat însă în același loc mai multe imagini cu starea drumului. Asfaltul abia turnat cedase după prima săptămână! „Asfalt de unică folosință!”, au strigat cârcotașii care se făceau că nu văd adevărata realitate: în șapte zile, cu siguranță drumul nu a fost folosit o singură dată. Cei care fac naveta zilnic pe-acolo cu mașina au beneficiat de acel drum reasfaltat chiar cinci zile lucrătoare, ceea ce înseamnă că drumul „de unică folosință” și-a depășit cu mult condiția invocată de răutăcioși.
Ascunderea „asfaltului” sub preș
În loc să-și pună cenușă în cap, responsabilii de la DDJ s-au făcut că plouă. Cinci zile! „Cazul DJ 572” devenind însă viral pe internet, aceștia și-au dat seama că trebuie să vină cu explicații publice. „Clarificări cu privire la tronsonul DN 58 (Berzovia)-Fizeș al DJ 572”, și-a intitulat DDJ postarea din 15 iulie de pe Facebook, reacție apărută așadar la cinci zile distanță din momentul în care pe aceeași pagină fuseseră postate primele imagini cu asfaltul varză.
„Motivul apariției defecțiunilor pe tronsonul cuprins între DN 58 – Fizeș al drumului județean DJ 572 după executarea lucrărilor din această vară nu îl constituie proasta execuție, așa cum se vehiculează în spațiul public, ci transportul de mare tonaj”, au transmis drumarii aflați în solda Consiliului Județean condus de președintele Silviu Hurduzeu, aruncând astfel vina pe vehicule care nu ar fi respectat tonajul maxim admis pentru DJ 572.
Această explicația este contrazisă, însă, tocmai de cei de la DDJ, care scriu în aceleași „clarificări” că au „solicitat constructorului remedierea defecțiunilor apărute, lucrarea fiind în perioadă de garanție”! Așadar, după logica celor din administrația Hurduzeu, clauzele contractuale referitoare la perioada de garanție ar prevede că o firmă care își respectă obligațiile „ca la carte” este nevoită să remedieze problemele apărute din vina unor terți! Invocând „perioada de garanție”, DDJ mai degrabă recunoaște involuntar că defecțiunile au apărut fie din cauza proastei execuții a lucrărilor, fie din cauza unor greșeli din caietul de sarcini. În ultimul caz, prostia celor de la DDJ va trebui plătită din alți bani publici, neputând fi nicidecum asumată de executantul lucrării.
Treaba cu tonajul
După apariția acelor așa-zise „clarificări”, reprezentanților DDJ li s-au cerut detalii privind eventuale restricții de tonaj pe acel tronson de drum județean și care este masa maximă autorizată pe DJ 572 pentru operatorii din transporturi. Răspunsul a exclus din start existența de restricții speciale de tonaj!
„Din punct de vedere al capacității portante, potrivit OG 43/1997 privind regimul drumurilor, DJ 572 este clasificat ca drum secundar nereabilitat (NR), la care masele și dimensiunile maxime admise sunt cele prevăzute în coloana nr. 2 din anexele nr. 2 și 3 ale actului normativ. Masa maximă admisă pe DJ 572 este de 40 de tone”, este răspunsul formulat de către DDJ. Cu precizarea finală: „Stratul de asfalt a cedat din cauza depășirii tonajului admis”, concluzie care nu este susținută de nicio dovadă!
Argument forte: sabotaj cu șenilate militare
Dacă marii specialiști în reparații de drumuri județene Gabriel Stika și Lucian Ionescu „Fîsh” chiar vor să-i credem pe cuvânt, atunci ne permitem și noi să le cerem același lucru: să ne creadă pe noi pe cuvânt că adevărul este altul. Pentru a-l afla, nu am apelat la alți drumari, ci la cei mai tari specialiști în probleme de transporturi de mare, foarte mare tonaj! Pentru că despre asta este vorba, nu? Despre vehicule cu tonaje de peste 40 de tone! Am scos din calcul avioanele sau navele maritime, pentru că, așa ne imaginăm, mai-marii drumarilor cărășeni au dat vina totuși pe niște vehicule rutiere. Și astfel am ajuns la… tancuri. Doar tancurile ar putea susține cu succes teoria cu depășirea tonajului maxim admis pe drumul Fizeș – Berzovia!
Însă și aici, în materie de tancuri, avem o problemă. Puține, foarte puține tipuri de șenilate cântăresc mai mult de 40 de tone! Dintre acestea, amintim tancul german Tiger II, care are aproape 70 de tone și a fost folosit în Al Doilea Război Mondial. Singura șansă ca un astfel de tanc să fi distrus drumul reparat impecabil de administrația Hurduzeu este ca, la retragerea naziștilor din România, la finalul războiului, un Tiger II s-o fi luat pe miriște, undeva între Fizeș și Berzovia, și să fi rătăcit acolo vreo 75 de ani. Până acum, în iulie 2020, când a văzut că Hurduzeu și-ai lui i-au asfaltat drumul spre casă.
Altfel, ar trebui să luăm în calcul un tanc aflat în dotarea Armatei Române. Și-atunci nu poate fi vorba decât de „Bizonul” TR-85M1, cunoscutul tanc compatibil cu standardele NATO. Dar acesta are, potrivit cunoscătorilor, aproximativ 40 de tone. Deci se încadrează la limită în capacitatea portantă admisă de DJ 572. Dacă a apărut o variantă îmbunătățită a acestei șenilate, care să depășească 40 de tone, ne aflăm în fața unei descoperiri care ne-ar putea aduce, pentru deconspirare de secrete de stat, în fața CSAT. Sau chiar a conducerii NATO, acolo unde ar trebui să dăm socoteală secretarului general al Alianței Nord-Atlantice, Mircea Geoană. Și-atâta ne-ar trebui, să ajungem la mâna „prostănacului” care până nu demult a fost chiar șeful politic al șefului lu’ Hurduzeu!…