În primele opt luni ale anului, poliţiştii cărășeni au găsit în trafic aproape 200 de şoferi care s-au urcat la volan după ce au băut sau după ce au consumat substanțe psihoactive. În cazul acestora din urmă, creșterea este spectaculoasă.
Polițiștii de la Serviciul Rutier au intensificat, în acest an, controalele efectuate în trafic pentru a-i prinde pe cei care încalcă legea, dar și pentru a-i descuraja pe cei care ar fi tentați să o încalce, printre cei vizați fiind și conducătorii auto aflați sub influența alcoolului sau a stupefiantelor. Astfel, în primele opt luni, polițiștii au efectuat 189 de acțiuni pentru combaterea conducerii unui vehicul sub influența alcoolului și 179 pentru combaterea conducerii unui vehicul sub influența drogurilor.
Potrivit datelor prezentate de șeful Biroului Drumuri Naționale și Europene din cadrul Serviciului Rutier al Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin, inspectorul Valentin Tudosie, în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc astăzi, polițiștii au depistat pe drumurile publice din județ 142 de conducători auto sub influența băuturilor alcoolice și 49 sub influența drogurilor. 18 dintre aceștia s-au ales cu dosar penal și pentru că au refuzat ori s-au sustras de la prelevarea de mostre biologice.
„În acest an, numărul infracțiunilor de conducere sub influența substanțelor psihoactive, constatate de polițiști pe drumurile publice din județ, a înregistrat o creștere de peste 150% față de anul trecut”, a declarat inspectorul de poliție Valentin Tudosie. Serviciul Rutier Caraș-Severin dispune de patru aparate DrugTest, care, potrivit șefului Biroului Drumuri Naționale și Europene, „sunt împărțite în așa fel încât să acopere tot județul. Avem la Oravița, Băile Herculane, Caransebeș și Reșița, alternativ se mai schimbă, inclusiv pe zona rurală. Având aceste aparate, a crescut numărul constatărilor. De asemenea, fiecare echipaj are kit-uri de teste rapide, pe bază de salivă ”. Valentin Tudosie a precizat că, la nivelul județului, nu au fost cazuri în care analizele de laborator să infirme rezultatele testelor făcute cu aparatura din dotarea polițiștilor.
CELE MAI RECENTE CAZURI: Cocaină, amfetamină, canabis și alcool la volan. Patru cărășeni s-au ales cu dosare penale
În cazul infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive, nu există o limită sau un prag al concentrației de substanță când infracțiunea se pedepsește, cum este în cazul conducerii sub influența alcoolului. Determinarea prin analize medicale a unei valori de substanțe psihoactive în organism este suficientă pentru a exista suspiciunea rezonabilă că fapta a fost săvârșită. Potrivit Codului Penal, conducătorul auto aflat în trafic sub influența substanțelor psihoactive riscă o pedeapsă cu închisoarea de la unu la cinci ani sau cu amendă, iar conform Legii „Anastasia”, intrată în vigoare în luna iulie a acestui an, cel care conduce un autovehicul pe drumurile publice sub influența substanțelor psihoactive și provoacă un accident rutier soldat cu decesul victimei, în caz de condamnare, nu va beneficia de suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. Această prevedere se aplică și în cazul celor sub influența alcoolului sau care nu au permis de conducere.