Trasee tematice prin Reșița de altădată. În oraș au fost amplasate panouri informative din care poți afla poveștile unor locuri și clădiri

 

Șase panouri informative despre istoria unor locuri și clădiri emblematice din Reșița au fost amplasate în diferite zone ale orașului și vor fi repere ale unor trasee tematice pentru turiști și localnici. Inițiativa aparține Asociației Make Better, în parteneriat cu Primăria Reșiței, Muzeul Național al Țăranului Român și Muzeul Cineastului Amator din Reșița.

 

La 250 de ani de la nașterea Reșiței industriale, inițiatorii proiectului „Muzeul Virtual Reșița 250+” propun recuperarea memoriei orașului prin poveștile unor obiective și clădiri cu istorie „spuse” prin intermediul unei instalații de șase panouri cu fotografii de arhivă și informații utile, amplasate în mai multe zone, cum ar fi Centrul Civic, Universalul Vechi sau Muncitoresc.

 

Cele șase panouri „vorbesc” despre: Lunca Pomostului – Universitate – Blocul 800; Vila Koch; Stema Reșiței din Dealul Golului și Centrul Civic; Podul de la vamă – Funicularul; cartierul demolat dintre zona Universalul Vechi și Biserica Reformată; Rândurile din Dealul Crucii.

 

„Din informațiile de pe panouri, poți afla că Vila Koch, de exemplu, în care este sediul Casei Corpului Didactic în prezent și unde anterior a fost Restaurantul Cărășana, e singura clădire care a supraviețuit demolărilor din anii 1980 dintr-un cartier dezvoltat la sfârșitul secolului al XIX-lea în zonă. Despre casele din Rândurile I-IV din Dealul Crucii și cele de pe strada Țerovei se spune că ar fi cele mai vechi din oraș. Sau că furnicularul care traversează orașul la o înălțime de 30 metri a fost construit în 1964 pentru a facilita transportul de calcar din cariera Doman către uzine”, explică reprezentanții Asociației Make Better.

 

Anul acesta, inițiatorii proiectului intenționează să organizeze mai multe plimbări tematice cu locuitori ai Reșiței și turiști pentru a descoperi aceste locuri și orașul cu poveștile lui. De asemenea, toți cei care doresc să cunoască Reșița de altădată pot vizita Muzeul Virtual Reșița 250+ (www.muzeulvirtualresita.ro) – o platformă digitală care pune în lumină poveștile devenirii cartierelor și industriei orașului.

 

Proiectul Muzeul Virtual Reșița 250+ este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Primaria Reșița.

 

Sursă foto: MKBT: Make Better

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite