Regenerarea urbană prin intermediul artei stradale va contura un traseu turistic mai puțin obișnuit pentru vizitatorii Reșiței. Imaginați-vă că ajungeți în Cetatea de Foc, închiriați una din cele 60 de biciclete personalizate ale primăriei și admirați impresionantele graffiti realizate de artiști internaționali, în punctele cheie ale orașului. Prin intermediul acestui concept, administrația locală urmărește creșterea valorii spațiului public și poziționarea municipiului pe circuitul turistic al vânătorilor de artă, spune arhitectul orașului Amarisia Florei.
Toată povestea a început în vara acestui an, atunci când la Reșița a avut loc cea de a II-a ediție a Festivalului de Rock Custom. Două calcane, aflate pe cea mai tranzitată arteră a municipiului, au fost renovate și folosite ca spațiu publicitar. Doar că de această dată nu s-a apelat la metodele clasice, ci au fost aduși doi artiști din Timișoara, care au reușit să creeze o adevărată operă de artă.
Profilul uman în interiorul căruia sunt pictate roți dințate, scot în evidență epoca industrială a orașului. Grupul de copii care privesc entuziaști, reușesc să transmită ideea de bucurie și dinamică, fascinați oarecum de încărcătura istorică a urbei. Ideea a fost a Cornieni Nani, lect. Univ. Dr în cadrul Universității de Vest din Timișoara și participantă a mai multor Festivaluri Internaționale de Artă.
Impresionat de potențialul acestui mic orășel din Vestul țării a fost și Danilo Halle, din Germania. Aflat în vizită la Reșița, acesta a ales să picteze peretele unei clădiri din cartierul industrial. Formele geometrice multicolore reprezintă conform acestuia viitorul înfloritor pe care îl poate avea orașul.
Recent, au mai fost finalizare încă două astfel de picturi murale. Prima se află la intrarea în oraș, în cartierul Câlnic. Aici, pe unul din bazinele stației de epurare, Mateos Bailon, originar din Mexic, a pictat un dragon. În viziunea artistului, acest personaj mitologic va fi protectorul apelor poluate.
Brazilianca Paola Delfin, partenera de viață a lui Mateos, fașcinată de istorie, a dat viață unui perete din Centrul Civic. Silueta realizată pe clădirea aproximativ 10 metri înălțime reprezintă spiritul Reșiței ce transcende timpul.
“Arta este oglinda magică pe care o creăm pentru a transforma visele invizibile în imagini vizibile. Pentru a ne vedea chipul folosim o oglindă; operele de artă le folosim pentru a ne vedea sufletul”-George Bernard Shaw