Tulpina britanică a coronavirusului, prezentă în peste 40% din probele provenite de la pacienți cu COVID-19

Tulpina britanică a coronavirusului a ajuns în peste 60% dintre județele României, potrivit datelor centralizate de Institutul Național de Sănătate Publică, provenite de la laboratoarele din țară care realizează secvențieri pentru probe provenite de la pacienți diagnosticați cu COVID-19. Printre aceste județe se numără și Caraș-Severin, unde au fost confirmate patru cazuri de infectare cu această nouă variantă a SARS-CoV-2.

Prezența noii tulpini britanice în Caraș-Severin a fost anunțată pe 5 februarie 2021, când, în laboratoarele companiei medicale MedLife, care derulează la nivel național un studiu de secvenţiere a virusului SARS-CoV-2, a fost confirmată infecția cu noua tulpină din Marea Britanie la o pacientă din Reșița ce fusese depistată cu COVID-19 la sfârșitul lunii ianuarie. Ulterior, secvențierea  unor probe provenite de la pacienți cu COVID-19 din Caraș-Severin au avut loc și în laboratorul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, de asemenea cu rezultate pozitive. În total, până acum, potrivit datelor centralizate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), în Caraș-Severin a fost depistată tulpina britanică a SARS-CoV-2 la patru pacienți.

INSP a dat publicității o analiză epidemiologică descriptivă a cazurilor confirmate cu noi variante ale SARS-CoV-2 potrivit căreia, până pe 14 martie inclusiv, dintr-un total de 849 secvențieri ale unor probe provenite de la pacienți din întreaga țară care au fost finalizate în patru laboratoare (Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino, Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și MedLife), 385 au fost confirmate cu tulpini noi: 381 cu varianta britanică (vezi harta), două cu varianta sud-africană (câte unul în Argeș și București) și două cu varianta braziliană (ambele în București).

Rata de confirmare a noilor tulpini este de 45,3%, în creștere cu 18 puncte procentuale față de analiza anterioară, din data de 22 februarie 2021, avertizează specialiștii INSP. Totodată, aceștia atrag atenția și asupra răspândirii extinse a cazurilor de infectare cu noua tulpină britanică, în 26 de județe, după cum urmează: Argeș (2), București (186), Bihor (5), Brăila (1), Botoșani (5), Caraș-Severin (4, cu pacienți din localități diferite, conform hărții din analiza epidemiologică a INSP), Cluj (14), Constanța  (7),  Covasna (18), Dâmbovița (8), Dolj (2), Galați (5), Giurgiu (1), Gorj  (2), Hunedoara (1), Iași (1), Ilfov (18), Mureș (3), Neamț (6), Prahova (2), Suceava (22), Teleorman (1), Timiș (53), Vâlcea (4), Vrancea (1), Vaslui (3) și  6 cazuri de import (din străinătate). „Faptul că pentru 26 dintre județe (62%), provenind din toate regiunile țării, sunt evidențe de existență a cazurilor confirmate cu varianta britanică denotă o răspândire extinsă. În plus, această distribuție reflectă mai degrabă solicitările de testare din partea județelor și nu distribuția reală a cazurilor care este, cu mare probabilitate, mult mai extinsă”, explică Odette Popovici, medic epidemiolog în cadrul INSP.

Potrivit dr. Odette Popovici, „există o probabilitate mare ca noua tulpină britanică să cuprindă întreg teritoriul României în viitorul apropiat și, din acest motiv, sunt necesare eforturi conjugate pentru realizarea testării prin metoda RT-PCR, utilizând kituri care să țintească toate cele trei variante care determină îngrijorare (britanică, sud-africană și braziliană, n.r.), urmând ca un set de probe să fie secvențiate. De asemenea, este esențială comunicarea rezultatelor la DSP și INSP cât mai curând după finalizarea investigațiilor de laborator, în vederea realizării rapide a anchetelor epidemiologice și a instituirii măsurilor necesare față de cazuri și contacți, având în vedere transmisibilitatea crescută a acestor variante și, conform evidențelor sosite din UK referitoare la varianta britanică, severitatea mai mare a bolii pe care o generează”.

Pe de altă parte, s-a constatat că în ultima perioadă a crescut ponderea tinerilor care ajung în stare gravă la spital. Cele mai multe cazuri confirmate cu tulpina britanică s-au înregistrat la grupa de vârstă 45-54 ani, în cazul persoanelor de sex masculin, respectiv la 25-34 și 35-44 de ani, la persoanele de sex feminin, conform studiului realizat de INSP. În acest context, medicul infecționist Adrian Marinescu menționează, potrivit rfi.ro, că „terapiile actuale sunt eficiente şi pentru tulpina din Marea Britanie”, dar subliniază că este necesară „o testare extinsă, în aşa fel încât diagnosticul să fie pus cât se poate de repede. Pentru că şi intervenţia dacă se face la primele zile de la debut, categoric că poate să facă diferenţa. Atunci când pacientul ajunge târziu, când are deja complicaţii, are o formă severă, posibilitatea de intervenţie este mult limitată”.

Sursă foto: digi24.ro

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available