Turism printre ruine! Semenicul își așteaptă vizitatorii cu multă zăpadă și puține locuri de cazare

Turiștii au luat cu asalt Semenicul, la acest sfârșit de an. Foarte puțini sunt, însă, cei care rămân mai mult de o zi pe munte. Motivul? Locurile de cazare sunt (aproape) inexistente.

Gradul de ocupare în stațiunea Semenic este, la acest sfârșit de an, de sută la sută. O veste bună care, însă, în cifre însemnă mai nimic, în condițiile în care cele patru-cinci cabane și pensiuni funcționale pe munte pot găzdui maximum 200 de turiști. Un număr extrem de mic, raportat la fluxul mare de oameni care urcă pe Semenic pentru schi, snowboarding, săniuș sau pur și simplu pentru a se bucura de aerul curat de la cota 1.400.

Numai în ultimele zile, aici au ajuns mii de turiști, Semenicul fiind una dintre puținele stațiuni montane din țara noastră unde stratul de zăpadă ajunge, în prezent, la 35-40 de centimetri. În această perioadă, sunt deschise, pentru practicanții sporturilor de iarnă, două pârtii: Goznuța și Crucea de Brazi. Cei care nu dețin echipamentul necesar, îl pot închiria la intrarea în stațiune.

Cu peisaje superbe și zăpadă care, în anii buni, nu se topește până la sfârșitul primăverii, Semenicul ar putea fi raiul iubitorilor sporturilor de iarnă, însă lipsa infrastructurii hoteliere îi obligă pe turiști să facă, la sfârșitul zilei de distracție, cale întoarsă. Sau, în cel mai fericit caz, să caute cazare la poalele muntelui. Asta în timp ce, pe platou, zace în ruină Complexul Nedeea-Semenic-Gozna, unde, în vremurile de glorie, erau cazați, în sezonul de iarnă, până la 1.500 de turiști. Hotelurile funcționau la capacitate maximă și reprezentau mândria turismului montan din Caraș-Severin, însă privatizarea păguboasă făcută la începutul anilor 2000 le-a adus o moarte lentă, dar sigură. Acestea au ajuns pe mâna lui Gruia Stoica, la acea vreme un ilustru necunoscut din Toflea, județul Galați, care, însă, în scurt timp avea să ajungă un important om de afaceri, milionar în euro, supranumit „regele vagoanelor”, deținând, în prezent, grupul de firme Grampet, cel mai mare grup feroviar și operator logistic privat din Europa de Sud-Est, potrivit site-ului companiei.

În 2001, Gruia Stoica a cumpărat, cu aproximativ 500.000 de dolari, pachetul de acțiuni deținut de Ministerul Turismului la SC Turist Semenic, societate care, pe lângă baza hotelieră de pe munte, mai avea în administrare, la acel moment, Hotelul Semenic din centrul Reșiței, Cabana Splendid și Vila Pietricica de la Secu, Cabana Mărghitaş din apropierea Aninei. Afacerile în turism nu l-au interesat însă pe Gruia Stoica. Investițiile au fost aporape inexistente, hotelurile și cabanele au fost exploatate câțiva ani, iar apoi, abandonate.

În 2011, societatea Turist Semenic a intrat în insolvență, iar anul acesta, lichidatorul judiciar a cerut trecerea în faliment, procesul fiind pe rolul Tribunalului Caraș-Severin. O procedură care ar putea reprezenta o șansă pentru hotelurile de pe Semenic, dacă se vor găsi investitori dispuși să le achiziționeze și să le reintroducă în circuitul turistic.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available