Ultima noapte de urgență, întâia noapte de alertă! Nu vom avea un weekend fără restricții

Starea de urgență a încetat la miezul nopții și a fost înlocuită cu starea de alertă, instituită pentru 30 de zile. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a stabilit, aseară, regulile valabile începând de astăzi. Totodată, Executivul a adoptat o serie de măsuri de sprijin ce vor fi aplicate în perioada următoare.

„Dragi români, nu vor urma trei zile fără reguli și restricții! Reîntoarcerea bruscă la situația de dinainte de pandemie este imposibilă. Virusul nu ține cont de acte administrative, iar renunțarea prematură la toate regulile care s-au dovedit bune ar însemna o gravă eroare. Intrarea în starea de alertă aduce cu sine riscuri noi și responsabilități suplimentare pentru toți cei care își vor relua, într-o formă sau alta, activitate”, a anunțat, aseară, președintele Klaus Iohannis.

Reguli și restricții valabile de astăzi!

La câteva ore distanță, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a hotărât instituirea stării de alertă pentru o perioadă de 30 de zile și a stabilit reglementările obligatorii prin care sunt impuse măsurile de prevenție începând cu data de 15 mai.

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a prezentat Hotărârea nr. 24/14.05.2020 a CNSU prin care a fost declarată starea de alertă: Articolul 1. Începând cu data de 15 mai 2020 se declară starea de alertă la nivel național pentru o perioadă de 30 de zile; Articolul 2. Măsurile de prevenire și control sunt prevăzute în Anexa care face parte din prezenta hotărâre; Articolul 3. Regulile de desfășurare a unor activități care necestită măsuri specifice de protecție santitară se adoptă prin ordin comun al Ministerului Sănătății și al ministrului cu competență în domeniu; Articolul 4. Pentru alte măsuri decât cele prevăzute la Art.3, autoritățile publice și centrale emit acte normative și acte administartive potrivit normelor de competență și domeniilor de activitate pe care le gestionează; Articolul 5. În aplicarea dispozițiilor privind stocurile de urgență medicală și unele măsuri aferente instituirii carantinei, secretarul de stat, șef al DSU, dispune în colaborare cu Ministerul Sănătății măsurile necesare combaterii infecțiilor cu SARS-CoV-2.

Principalele măsuri valabile pe durata stării de alertă au fost prezentate de secretarul de stat Raed Arafat și de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, la finalul ședinței Comitetului Național pentru Situații de Urgență, puțin înainte de miezul nopții:

  • Purtarea măștii este obligatorie în spațiile publice închise: spații comerciale, mijloace de transport, la locul de muncă;
  • Decalarea programului de lucru unde sunt peste 50 de angajați;
  • Rămâne suspendată activitatea restaurantelor, motelurilor, pensiunilor, teraselor, precum și cea din centrele comerciale cu suprafața de peste 15.000 mp;
  • Rămân suspendate zborurile spre Austria, Italia, Franța, Germania, Maria Britanie, Spania, SUA, Turcia, Iran și dinspre aceste țări spre România;
  • Se reia activitatea cabinetelor stomatologice, precum și cea în ambulatorii;
  • Se instituie pentru toate persoanele care vin din străinătate carantinarea/izolarea la domiciliu, cu excepția celor care declară că nu au condiții de izolare și nu vor să riște punerea în pericol a sănătății familiei. Aceste persoane vor fi carantinate instituționalizat;
  • Se mențin închise mai multe puncte de trecere a frontierei;
  • Nu mai este necesară declarație pe propria răspundere pentru deplasarea în interiorul localității, cu evitarea grupurilor mai mari de 3 persoane.
  • Se menține interdicția deplasării în afara localității, cu excepții: activități agricole sau profesionale, îngrijirea unei proprietăți, tratament, asistență persoane vârstnice – trebuie completată și o declarație pe proprie răspundere;
  • Se redeschid parcurile, cu excepția locurilor de joacă;
  • Cursurile rămân suspendate în școli;
  • Se reiau slujbele religioase cu enoriași, dar numai în afara bisericilor;
  • Se redeschid hotelurile;
  • Se reia activitatea în saloanele cosmetice.

„Principalul scop al acestor măsuri este protejarea sănătății populației. Trebuie să fim cu toții responsabili și în perioada următoare”, a precizat minsitrul Afacerilor Interne, Marcel Vela.

Impactul măsurilor de relaxare prevăzute va fi evaluat după 14 zile.

Măsuri de sprijin

Tot ieri, în ședința de Guvern, a fost adoptată o ordonanță de urgență pentru sprijinirea populației și a sectorului economic, pe o perioadă limitată de timp.

Astfel, Guvernul a decis prelungirea şomajului tehnic și a concediilor pentru creșterea copilului până la data de 1 iunie. De asemenea, va mai fi prelungită măsura de acordare de zile libere pentru părinți până pe 12 iunie. Termenul de eliberare a certificatelor de situații de urgență pentru sprijinirea angajatorilor a fost prelungită până la 31 mai, iar posibilitatea de solicitare a amânării ratelor rămâne în vigoare până pe 15 iunie.

În domeniul sănătății, Executivul a decis alocarea de sume suplimentare pentru decontarea cu prioritate a concediilor medicale pentru persoanele aflate în carantină și pentru cele cu COVID-19.

Companiile care achiziționează echipamente pentru COVID-19 vor fi scutite de la plata TVA până la 1 septembrie.

De asemenea, Guvernul a modificat legislația din educație astfel încât elevii claselor a XII-a nu vor mai susține în acest an probele orale ale examenului de Bacalaureat. Examenele de competențe se vor echivala cu mediile din liceu sau se vor recunoaște certificate specifice.

 

Sursă linkuri documente: hotnews.ro

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available